Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Budapesta alături de Vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății de extremă dreapta (FPÖ), Victor Orbán a criticat angajamentul asumat de Weber de a nu accepta funcția de președinte al Comisiei dacă succesul său va depinde de sprijinul partidului de guvernământ al Ungariei, Fidesz.

Weber este principalul candidat al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, care a suspendat în luna martie Fidesz-ul lui Orbán din componenţa sa, în urma preocupărilor legate atingerile aduse statului de drept.

Orbán, al cărui partid are o relație strânsă cu Uniunea Socială Creștină din Bavaria (CSU) a lui Weber, a sprijinit inițial candidatura deputatului german. Întrebat, la sfârșitul lunii martie, ce ar face dacă s-ar găsi în situaţia de a avea nevoie de voturi din partea Fidesz pentru a deveni președinte al Comisiei, Weber a declarat publicației germane ZDF că nu va accepta funcţia întrucât doreşte să transmită mesajul că nu extrema dreaptă este cea care contează ci politica de centru.

Liderul maghiar a declarat, luni, că opiniile lui Weber îl determină să nu îi mai susţină acestuia candidatura “Dacă cineva insultă o țară în acest mod, atunci premierul țării respective nu poate susține candidatura unei astfel de persoane“, a spus Orbán şi a completat: “Vom căuta candidatul potrivit“.

Președintele Comisiei Europene este numit prin votul Consiliului European și confirmat printr-un vot în Parlamentul European.

Partidul Popular European a luat act cu rezervă de mesajul lui Orban.

Translate page >>
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x