A fost emisă rezoluția Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului astăzi, 25 noiembrie, după a doua ședință. Problema ucraineană capătă nuanțe dramatice.

Comunicatul din ședința extraordinară a Sfântului Sinod
(din 23 și 25 noiembrie 2020)

Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului, în ședințele sale din 23 și 25 noiembrie 2020, a dezbătut pe larg chestiunea bisericească ucraineană și problema care a fost creată prin pomenirea lui Epifanie ca Întâistătător al Bisericii Ucrainei de către Preafericitul Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului și a decis să nu existe opoziție față de decizia de mai sus a Preafericitului.

În același timp, Sfântul Sinod prevede o consfătuire mai largă la care să lucreze toți pentru depășirea prezentei crize care amenință cu schisma Biserica lui Hristos.

Sfânta Arhiepiscopi a Ciprului,
25 noiembrie 2020

Față de această rezoluție și-au exprimat deja public dezaprobarea Mitropoliții Nichifor de Kikkos și Isaia de Tamassos. Primul a afirmat că hotărârea nu este obligatorie pentru că este o temă de credință, care nu poate fi hotărâtă prin vot (care se pare că a fost de 10-7), ci în unanimitate, iar al doilea și-a reafirmat crezul că Mitropolitul canonic al Ucrainei este Onufrie, iar Epifanie este schismatic, drept urmare nu va mai sluji împreună cu Arhiepiscopul, deși nu va întrerupe pomenirea lui liturgică.

Rămâne să ne întrebăm dacă sunt suficiente aceste atitudini, dacă vor reuși să contreze schisma care se adâncește. Sau oare vor apărea și alte reacții din partea Mitropoliților Atanasie de Limassol și Neofit de Morfu, spre exemplu?

Translate page >>
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x