Prefacerea societăţii româneşti are loc în ritm alert: ieri dimineaţă a fost sugerată majorarea pedepselor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor infectocontagioase, ieri noapte a fost adoptată.
Majorarea este substanţială: de la o limită de 2 ani am ajuns la o pedepasă maximă de 15 ani de închisoare!
Sporirea pragului sancţionator la limita de 5 ani aduce această infracţiune în categoria celor pentru care pot fi dispuse măsuri preventive. Este de aşteptat să explodeze numărul dosarelor penale în care se dispune arestul la domiciliu şi arestul preventiv în centre speciale de detenţie. Ceea ce era previzibil la data instituirii stării de urgenţă devine posibil prin efectul modificărilor de lege penală care au fost adoptate ieri noapte.
Coronavirusul va fi combătut cu cătuşe?
Schimbarea normelor penale şi operaţionalizarea acestora pe seama măsurilor preventive modifică substanţial regimul civic din societatea românească, sporeşte capitalul autoritar al statului care poate sancţiona în modalitatea cea mai dură posibil pe orice persoană care nu respectă dispoziţiile emise de un factor de autoritate. Aceasta în condiţiile în care măsurile preventive se adoptă fără a fi cercetat fondul acuzaţiei, ci numai „dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă” (art. 223 alin.(2) Codul de procedură penală).
Oare împărtăşirea credincioşilor cu o singură linguriţă este suspiciune rezonabilă pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor infectocontagioase, prevăzută de art. 352 Codul penal? Dar organizarea serviciului religios cu nerespectarea distanţierii la un metru? Dar desfăşurarea slujbelor pentru 101 credincioşi?
Toate acestea au loc în condiţiile în care statul nu a făcut proba eficacităţii demersurilor sale, a caracterului rezonabil şi proporţional al intervenţiei sale şi a viabilităţii politicilor pe care doreşte să le adopte. Ceea ce este cert este că regimul drepturilor cetăţeneşti a fost drastic alterat pe fondul de panică generalizată, aceasta fiind singura certitudine pe care o avem deocamdată.
Preluăm un articol din G4media, care pretinde că informaţia publicată este confirmată de surse multiple, cu menţiunea că noile dispoziţii penale nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial şi că vom actualiza acest articol de îndată ce va fi posibil.
UPDATE: Guvernul a modificat în noaptea de miercuri spre joi Codul penal prin Ordonanță de urgență, înăsprind semnificativ pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Potrivit noilor prevederi, pedepsele cu închisoarea cresc astfel:
- de la 1 la 5 ani pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase:
- de la 1 la 5 ani pentru misiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice
- de la 5 la 15 ani dacă faptele prevăzute mai sus au avut drept rezultat moartea victimei.
Știrea inițială:
Guvernul a discutat, miercuri noapte, majorarea pedepselor, printr-o modificare adusă prin OUG Codului Penal, în cazul infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și fals în declarații, dar nu este clar dacă măsura a fost adoptată sau nu, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Măsura a fost luată după ce s-au înregistrat mai multe cazuri de fugă din spital a unor persoane infectate cu coronavirus, de persoane care nu au respectat măsurile de izolare sau care nu au declarat la intrarea în țară că vin din zonele roșii.
Ministerul Justiției a propus înăsprirea pedepselor, astfel că dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. Dacă s-a produs vătămarea corporală pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani iar dacă fapta este săvârșită prin cultă fapta se pedepsește de la 6 luni la 3 ani cu amendă.
Guvernul a anunțat înaintea ședinței de mieruri că are pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, dar nu este clar până la momentul difuzării acestei știri dacă propunerile au fost adoptate, însă ele au fost discutată în timpul ședinței care s-a prelungit mult după miezul nopții, potrivit surselor G4Media.ro
Ce prevede textul vechi
Articolul 352 din Codul Penal:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
În ce privește falsul în declarații, articolul 326 din Codul Penal prevede în prezent doar închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Și în acest caz pedeapsa s-a majorat la închisoare de la 6 luni la doi ani sau amendă și s-a întrodus, suplimentar, un alineat care prevede că dacă se ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală contagioasă, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau amendă.
Amintim că trei senatori liberali au preluat initiațiva asociației procurorilor (AMASP), care a propus înăsprirea pedepselor în cazul infracțiunilor de zădărnicire în combaterea bolilor.
Q.E.D.
Statul de drept care ne-a mâncat zilele atâta vreme presupune un caracter de previzibilitate pentru norma penală. Iată că a venit starea de urgenţă peste noi şi ne-a lecuit de ifose democratice. Poate părea că aceste lucruri nu contează ori că sunt justificate, dar nu este aşa! Cunoaştem din istoria recentă cât de periculoasă este iluzia şefului „cu mână de fier” care pune lucrurile în ordine.
Din nefericire, frica ne zdrobeşte orice urmă de luciditate şi de moderaţie şi aplaudăm frenetic închisoarea ce ni se construieşte. Oricând vom putea găsi exemple de persoane „care nu respectă regulile” iar orientarea către măsuri represive ne aruncă într-un cerc vicios care, pe de o parte, aruncă în derizoriu sancţiunea iar pe de altă parte, obligă la măsuri din ce în ce mai dure!
Ce te faci când o cohortă largă de cetăţeni nu respectă o anumită măsură, din varii motive? Bagi 50 000 de oameni la închisoare? Cum? Cine îi judecă? Cum îi judecă? În ce răstimp?
Oare nu mai bine te asiguri mai întâi că acea măsură este bine cântărită, eficientă, că poate fi aplicată, că nu produce efecte de netolerat? O fi bine să transformi în vite întreaga populaţie care trebuie să tremure şi să execute fără crâcnire „măsuri” dispuse de autorităţi?
Preiau mai jos şi un articol opinie, cam vehement scris, care susţine că este necesară majorarea pedepselor. Nu sunt de acord, dar îl las pentru a putea avea o imagine de ansamblu:
Nu sunt de acord pentru că deşi pleacă de la argumente uşor de înţeles, la care ne putem raporta cu uşurinţă, totuşi, consecinţa adoptării acestor măsuri este cea descrisă de acea persoană Cristian Tudor Popescu:
Un fel de justiţie comunistă ne-ar trebui deci!
Noroc că avem reţinerea de 24 de ore menţionată expres în Constituţie, că altfel ne treazeam cu reţinere de 72 de ore dispusă de poliţistul local, cu arest preventiv/detenţie contravenţională de 90 de zile, dispusă de prefect/primar.
Ne încurcă tare de tot drepturile şi garanţiile procesuale!
Poate ar fi mai bine să-i arestăm fără asistenţa din partea unui avocat, să nu cumva „să întârzie” deznodământul! Măsură „eficientă” care ar fi fost aplaudată de staţii de drepţi, formatori de opinie, pe care îi aveam de pază pentru democraţie!
Vai de noi!
https://www.digi24.ro/stiri/externe/italia-acuza-40-000-de-oameni-de-nerespectarea-carantinei-vinovatii-sunt-gasiti-la-cumparaturi-inmormantari-sau-pe-strada-1278052
Scrii singur si iti raspunzi tot singur.
Sa nu spui ca din cauza izolarii la domiciliu.
atâta putem, atâta facem 🙂