După negocieri cu autoritățile, s-a ajuns la același deznodământ ca la sărbătorirea Sf. Parascheva la Iași. Din Comunicatul Patriarhiei, rezultă că anul acesta va impusă respectarea „riguroasă” a regulilor igienico-sanitare pelerinilor ce vor să se închine moaștelor Sf. Dimitrie Basarabov. Dacă odinioară au fost folosite în procesiune pentru a cere ajutor de la Dumnezeu împotriva molimelor, acum este considerat sursă de îmbolnăvire.
Cel mai important, „credincioșii din municipiul București” vor fi singurii care vor fi lăsați dacă „vor dori să se închine la Sfintele Moaște” în condiții speciale, pe durata a trei zile. Deși accesul este destinat mai multor oameni decât la Cuvioasa Parascheva pentru simplul motiv că Bucureștiul este mai mare decât Iașiul, regulile de igienă pârâtă vor fi mult mai drastice și profanatoare. Printre ele, „protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare”. Bineînțeles că, în aceste împrejurări, ne putem întreba unde mai este credința în spirit, în sfințenie, în moaște, mai presus de trup și materie. Care mai este rostul închinării?
Practic, la București credința ortodoxă, prin reprezentanții ei oficiali, după negocieri, a primit o lovitură mai grea decât la Iași. Atât doar că nu este interzis de tot pelerinajul, ci este organizat în mod degradant, chiar profanator.
La prima vedere, pare că ar trebui chiar evitată închinarea pentru a nu se transforma în opusul ei. Dar… vom vedea ce va fi.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
Bucureşti, 25-27 octombrie 2020
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, din perioada 25-27 octombrie 2020, are loc anul acesta în condiţii diferite, impuse de restricțiile sanitare cauzate de pandemia Covid 19 din România.
Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizată de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfășura anul acesta în condiții de maximă precauție, ordine și protecție, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă specială în care se află acum municipiul București.
Credincioșii din municipiul București care vor dori să se închine în zilele respective la Sfintele Moaște, o vor putea face în următoarele condiții:
- accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
- pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe;
- pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare;
- se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
- voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.
În contextul pandemiei, de care suntem cu toții conștienți și în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conștientizare a regulilor igienico-sanitare, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din București și pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate următoarele măsuri speciale:
- renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși mireni;
- reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii;
- reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie);
- protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.
Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:
Duminică, 25 octombrie 2020, la ora 7.00, Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală și aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaștele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.
Luni, 26 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
Marți, 27 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din București, câțiva preoți şi diaconi.
Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanțarea fizică de 1,5 m, la sfintele slujbe oficiate în perioada 25-27 octombrie 2020 la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maximum 200 de persoane.
Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârșitul zilei de 27 octombrie 2020 după închinarea ultimului credincios.
Pentru a răspunde dorinței credincioșilor din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a fi părtași la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Televiziunea și Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare toate slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală.
Biroul de presă al Patriarhiei Române
Toate masurile sunt revoltatoare, dar aceasta adica „protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare”, sau „renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși mireni” mie imi par „strigatoare la cer”!
Patriarhia cu toate masurile ei cred ca (sa ma iertati) pare mai opresiva decit insasi autoritatile care au incercat in ultima vreme sa isi mai nuanteze putin „interpelarile”….
In afara tarii pt. ecumenisti se poate doar cu „cirpa pe gura”, in interior cei de la Patriarhie par „mai catolici decit papa” (e doar o expresie)…Doamne apara-ne si pazeste-ne!
Trist… Cum ne tradam credinta…
„protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare”. Bineînțeles că, în aceste împrejurări, ne putem întreba unde mai este credința în spirit, în sfințenie, în moaște, mai presus de trup și materie. Care mai este rostul închinării?
Sarut mana Par Lavrentie peste aceasta remarca!!!! E o blasfemie si hula impotriva Duhului Sfant, sa fie protejate Sfintele Moaste! Pai la ce mai sunt SFINTE Moaste, ale SFANTULUI Dimitrie? Pai ori sunt Sfinte, adica purtatoare de Duh Sfant, ori sunt sursa de imbolnavire! Nici in Biserica, nu se imbolnaveste nimeni! Nu are cum! Biserica e loc sfintit de Harul Duhului Sfant! Te imbolnavesti in Biserca, doar datorita necredintei tale si a pacatelor tale, atat! Nu ne va zice oare Hristos: „Nebunilor, ce este mai mare? Biserica, care este sfintita de Dumnezeu Duhul Sfant, sau virusul? Icoana, care si ea este sfinitita sau acest virus creat in laborator de niste satanizati, care se inchina marelui „arhitect”?
Oare asta nu inseamna tagaduirea Duhului Sfant si a puterii Lui sfintitoare?
Ce zice preotul cand face slujba aghiezmei in biserica? „Si acum trimite Harul Preasfntului Duh care sfinteste toate si sfinteste si apa aceasta!”, sau cand face Epicleza: „Doamne cel ce ai trimis pe Preasfantul Tau Duh apostolilor Tai, pe acesta(acela) Bunule nu-L lua de la noi, ci il innoieste noua celor ce ne rugam Tie!”. Ierarhul cand sfineste o biserica, ce zice: „Se sfinteste aceasta Biserica cu hramul Sf Ier Nicolae, cu Sfantul si Marele Mir si cu Apa Sfintita, iu numele TATALUI SI AL FIULUI SI AL DUHULUI SFANT!”
Nu zice: „Se intineaza aceasta biserica cu covid in numele marelui „arhitect””.
UNDE NE E CREDINTA IN TATAL, FIUL SI DUHUL SFANT???
Fatarnici suntem cu totii, si fricosi!
Asa cum spunea si Par Gheorghe Holbea de la Bucuresti, ca Dumnezeu nu imbolnaveste niciodata, ci nefartatul. Va recomand sa cititi acest articol:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/in-numele-cui-se-fac-toate-astea-parintele-holbea-indiciile-esentiale-deosebirea-demascarea-duhurilor-criza-coronavirusului-antihristul-marele-binefacator-cu-sila-razboiul-nevazut/
Aici Par Gheorghe face trimitere clara ca in numele lui Antihrist se fac toate acestea
Eu cred că ne putem îmbolnăvi în biserică (spațiu) și chiar s-a întâmplat asta. Dar problema este că nu trebuie afectată închinarea și cinstea adusă Sfântului. Dragostea pt el ori trece peste toate, ori nu este. Cerem ajutor prin închinarea la sfintele moaște și icoane, dar arătăm și evlavie, care nu poate fi cu dezinfectant.
Ca o remarcă, la Liturghie aceea nu este epicleza, ci o rugăciune pt preot ca să poată invoca prefacerea darurilor, deși o invenție adaptată de ceva secole în urmă.
Am uitat sa mai precizez ceva! Nu trebuie sa ne mire toate aceste caderi! La fel a fost si cu lingurita de Sf Impartasanie! Au fost preoti care au dat Sf Impartasanie cu lingurita de unica folosinta, sau pur si simplu aruncau Sf Taine in gura credinciosului ca sa nu se atinga lingurita de buze! La fel este si acum. Toti clerici care au facut asa ceva cu Sf Taine, si care fac si toate aceste cu Sf Moaste, nu-L mai slujesc pe Hristos, ci pe cel rau, si pe fii-su care tre sa vina, antihristul! Dumnezeu sa ma ierte ca spun asta, dar chiar s-a ajuns la nebunii, blasfemii, hule!