Orthochristian.com: Rusia face apel la o întrunire a NU (Națiunilor Unite) cu privire la Biserica Ucraineană, dar Biserica Ucraineană respinge apelul
Rusia a cerut prin reprezentantul ei permanent la NU, Vasili Nebenzia, o întâlnire specială a Consiliului de Securitate a NU pentru a discuta persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.
„În această țară, prin concursul Occidentului colectiv, regimul Zelensky s-a transformat într-o dictatură autoritară, care este un obstacol important în sine pentru pace. Recent, persecuția dizidenților și a liderilor din opoziție a fost suplimentată cu dorința de distrugere a singurei Biserici canonice din Ucraina – Biserica Ortodoxă Ucraineană” relatează RIA-Novosti că a spus Nebeznia.
„Credem că această situație merită atenția deosebită a membrilor Consiliului de Securitate”, a spus reprexentantul Rusiei, avertizând asupra consecințelor serioase pentru pacea și securitatea regionale.
Nebenzia a mai spus despre Consiliul de Securitate că plănuiește să vorbească despre cum au supraviețuit civilii din Donbas sub bombardament din 2014 și care sunt speranțele și țelurile lor.
În orice caz, Biserica Ortodoxă Ucraineană, care s-a separat de Patriarhia Moscovei în mai, este nemulțumită de un asemenea apel care vine din partea Rusiei.
Departmentul pentru Relații Externe Bisericești al BOU a declarat ieri:
„A ajuns cunoscut din mass-media că reprezentantul permanent al Federației Ruse la NU, V. A. Nebenzia, a făcut un apel la o întâlnire separată a Consiliului de Securitate al NU pentru 17 ianuarie 2023 pentru aituația din jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
În această privință, vă informăm că Biserica Ortodoxă Ucraineană nu a trimis nici unui stat vreo cerere de asistență pentru protejarea drepturilor ei și, mai mult, unui stat care a comis un atac armat perfid asupra țării noastre. De asemenea, nu am autorizat pe nimeni din BORu-PM să vorbească din partea noastră la NU. Suntem îngrijorați că subiectul Bisericii Ortodoxe Ucrainene este ridicat de structuri care nu au nimic de-a face cu noi. Facem apel la autoritățile rusești să nu vorbească pe seama Bisericii noastre pe platforme internaționale și să nu folosească factorul religios pentru scopurile lor politice.
În același timp, cerem autoritătilor noastre ucrainene să ducă o politică religioasă echilibrată, să asigure drepturi egale penteu toate organizațiile religioase, așa încât să nu dea statului agresor vreun motiv să folosească politica religioasă a statului nostru în propriile lor interese.
Instituțiile sinodale ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în limita competenței și capacităților lor disponibile, desfășoară activități în mod sistematic care urmăresc protejarea drepturilor și libertăților credincioșilor și organizațiilor religioase ale BOU, atât la nivel național, cât și internațional.”
Nota noastră: Biserica Ortodoxă Ucraineană are nevoie de atenția și protecția forurilor internaționale pentru că, la nivel intern, este discriminată și persecutată de autoritățile naționale. Dar ajutorul trebuie să fie în termenii respectării libertății religioase, fără conotații politice. Cu atât mai mult conotațiile pro-rusești, ale țării agresoare față de Ucraina, sunt străine de intențiile sale. Litigiul este de natura religioasă, nu politică, și așa trebuie asumat.
Credincioșii sunt ucraineni, chiar dacă fac parte din Patriarhia Rusă prin istoria comună bisericească. Pacea urmărită nu este una de factură politică, ci de bună rânduială duhovnicească. În acest sens, se pare că, cel puțin la momentul acesta, BOU se desprinde tot mai tare de Biserica Rusă și se afirmă tot mai mult ca fiind autocefală sau cu o autonomie lărgită, mai mare decât cea acordată de principiile actuale bisericești. Un exemplu de depășire a acestor delimitări este faptul că Mitropolitul Onufrie nu-l mai pomenește doar pe Patriarhul rus, ci pe toți ceilalți Întâistătători de Biserici. S-ar putea adăuga și alte aspecte, cum ar fi acela că Mitr. Onufrie cel mai probabil nu va mai participa la Sinodul patriarhal.
Foarte probabil atitudinea Patriarhului Rusiei a contribuit mult la această distanțare a Bisericii Ucrainene de o Moscovă care își vede doar interesele sale politice și pe front, nu și suferințele fraților lor din Ucraina. Greșeala implicării Întâistătătorului rus în politică nu trebuie repetată și de ucraineni.
Mare lucru este să fie dusă și păstrată mărturisirea de credință la nivel bisericesc, ferită de influența lumească a politicului de orice fel.
Multă mângâiere cred că ar fi adus drept slăvitorilor ucraineni (și români..) o declarație de susținere din partea Sinodului BOR a Bisericii canonice din Ucraina de sub Mitrop. Onufrie! Dar, vedem că “nu se poate”.
PS: Să sperăm că măcar nu așteaptă laudă pt faptul că nu-i susțin pe schismatici!…
Parinte, cum „traduceti”, duhovniceste vorbind, acest razboi dintre doua popoare ortodoxe?
De fapt, dintre primele doua cele mai mari popoare ortodoxe!
Am fost și ocupat, dar mi-am luat și răgaz ca să pot răspunde ceva la această întrebare.
Pentru mine, este un război politic, nu o confruntare între ortodocși, adică pe motive de credință. Într-adevăr, există multe implicări ale Ortodoxiei la mijloc, dar nu relevă un război între ortodocși, ci al neortodocșilor (sioniști și greco-catolici) cu ortodocșii. Din păcate, există și o poziționare absolut regretabilă a Patriarhului Chiril, care face din acest război o cauză sfântă și îndeamnă la uciderea ucrainenilor, scăpând din vedere că majoritatea soldaților sunt credincioși, nu adevărații vinovați ai conflictului.
Deci este o situație grea, în care nu se luptă două popoare în calitatea lor de ortodoxe, dar se fac și greșeli impardonabile.
Ma gandesc ca Dumnezeu a ingaduit acest razboi intre ortodocsi, insa cautam cauza duhovniceasca…
Nu cea politica.
Aceea este doar o justificare.
Ma iertati!
Aveti dreptate. Problema este foarte larga si grava. Cu gestul asta, Rusia lumeasca si-a semnat decaderea din inimile credinciosilorucraineni. Tot ce vor Kievul si Kremlinul sint cistiguri politice. Oamenii „de rind” (imi urca singele la cap sintagma asta) nu inseamna nimic pentru calaii asezati in scaune confortabile de ambele parti. Cel mai bine ar fi ca BOU sa devina o autocefalie recunoscuta universal, inclusiv de ultrafiletistii grecotei, desi asta va fi doar cind Rusia va invinge si isi va consacra victoria in un tratat de pace facut cu Occidentul epuizat.
https://orthodoxreflections.com/free-uoc/#petition
Asta este o initiativa.