Deoarece începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel este dat de o sărbătoare variabilă (Duminica Tuturor Sfinților), el nu are o lungime fixă. Depinde de data în care cad Sfintele Paști în fiecare an, care determină pe cea a Duminicii Tuturor Sfinților, care cade la 8 săptămâni mai târziu. În situația noastră, a calendarului îndreptat, dar Pascalia neschimbată, apar anomalii care trebuie reglementate.
Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721/10 iunie2015, durata acestui Post a fost stabilită a fi între 28 și 7 zile. Cu alte cuvinte, deși în unii ani, cum este acesta, 2019, când Paștile cade mai târziu, lungimea Postului ar trebui să fie mai scurtă, ea trebuie lungită la cel puțin 7 zile. Din această pricină, am început deja Postul de sâmbătă, pentru a avea o pregătire prin post de o săptămână până la Praznicul Sfinților Petru și Pavel.
Mărturiile paristice sunt vechi cu privire la existența acestui Post. Astfel, Constituțiile Apostolice prevăd o săptămână de dezlegare la toate după Cincizecime, urmată de o altă săptămână de postire: „Deci, după ce prăznuiți Cincizecimea, sărbătoriți o săptămână și, după acea săptămână, postiți una, căci este drept să ne veselim pentru darul de la Dumnezeu și să postim după relaxare”. În jurul anului 357 Sf. Atanasie cel Mare menționează o săptămână de post după Cincizecime: „Căci în săptămâna de după Sfânta Cincizecime poporul a ieșit la cimitir să se roage”.
Având în vedere aceste mențiuni patristice despre o săptămână de postire, este îndreptățită hotărârea Sinodului BIsericii Ortodoxe Române menționate anterior, chiar dacă, spre exemplu, în Biserica Greciei nu există o astfel de hotărâre și cei de acolo încep Postul anul acesta tot după Duminica Tuturor Sfinților, fără a-l lungi să fie de o săptămână.
Atunci când a fost adoptat calendarul îndreptat s-a hotărât și praznuirea Postului Sfinților Apostoli după îndrumările Sfântului Sinod în cazuri speciale, cum este acesta. Deci este binecuvântat să fie început de sâmbătă, nu de luni.
Nimic nu ne împiedică să cinstim și noi prin osteneala unui post mai lung de 7 zile pe Sfinții Apostoli, care au pornit după Cincizecime la osteneala propovăduirii Evangheliei.
Doamne ajută! Și ce se va întâmpla când Sf. Paști vor pica între 3 și 8 mai? În acest caz Postul Sf. Apostoli ar începe în ziua de Sf. Treime sau mai devreme (Rusalii, Sâmbăta Morților de vară sau zilele de miercuri, joi, vineri înainte de Rusalii). De exemplu, în 2024 Sf. Paști sunt pe 5 mai. După hotărârea Patriarhiei din 2015, Postul Sf. Apostoli ar începe în ziua de Sâmbăta Moșilor, 29 iunie fiind în sâmbăta după Rusalii, înainte de Duminica Tuturor Sfinților. Adică această zi a Sâmbetei Morților, ziua Praznicului Cincizecimii și Praznicul Sf. Treimi ar fi în Post, dezlegându-se doar la pește. Înțelegem, bineînțeles, marile foloase ale postului, însă Sf. Părinți întotdeauna nu au recomandat nevoința nesocotită și exagerările. De aceea, ajunarea este interzisă sâmbătă și duminica (cu excepția Sâmbetei Mari), nu se postește între Nașterea Domnului și Bobotează (exceptând Ajunul Bobotezei) și nici între Paști și Cincizecime (cu dezlegare la pește miercurea și vinerea), iar săptămâna după Rusalii este săptămână cu harți. Prin urmare, consider că a posti, chiar și cu dezlegare, în cel de-al doilea Praznic ca importanță după Paști, Pogorârea Sf. Duh, este o nevoință nesocotită, care nu aduce nici un beneficiu duhovnicesc, ci doar smintește. În zilele marilor praznice ale Sf. Paști, Pogorârii Sf. Duh, Nașterii Domnului și Botezului Domnului, Biserica a hotărât să fie „toate ale Praznicului”, nimeni să nu se mai nevoiască, nici să postească, nici să îngenuncheze, nici să facă metanii, după cuvântul Mântuitorului: „Pot, oare, prietenii mirelui să postească cât timp este mirele cu ei? Câtă vreme au pe mire cu ei, nu pot să postească”. Cred totuși că, în înțelepciunea sa, Sf. Sinod va reveni asupra acestei decizii și, printr-o derogare, să stabilească că Postul Sf. Apostoli nu poate începe mai devreme de marțea după Sf. Treime. Atunci în 2024 am avea 4 zile de post. Când Sf. Paști vor fi la 6, 7, respectiv, 8 mai, vor fi 3, 2, respectiv, o zi. Cine trăiește o viață autentic creștină, ține toate posturile, se poate împărtăși și cu o zi de post, altfel nimeni nu ar fi vrednic să se împărtășească de Bobotează, de exemplu. Chiar dacă prin adoptarea calendarului nou s-a dat peste cap Postul Sf. Apostoli, nu cred că ar trebui să stricăm rânduielile unor Praznice pentru a îndreapta, chiar și parțial, aceste neajunsuri. Doamne ajută și iertați!
În mod evident va fi o problemă mai serioasă decât în 2019. Nici eu nu-mi dau seama cum se va proceda, dar asta nu arată decât problemele legate de introducerea defectuoasă a noului calendar.