Βήμα Ορθοδοξίας: Skopie cere Biserică autocefală – Întâlnire la Fanar cu Bartolomeu
Fanarul a emis un comunicat aferent, în care menționează:
«Astăzi, 13 ianuarie 2020, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a primit, în urma unei cerere a lui, pe excelența sa, dl. Oliver Spasovski, Prim-ministru al Republicii Macedonia de Nord, însoțit de predecesorul său, excelența sa dl. Zoran Zaev, și de tovarășii lor, dl. Dane Talevski și dl. Dejan Sotirovski.
Scopul vizitei a fost revizuirea problemei bisericești a țării lor. La întâlnire au fost puse pe tapet fazele precedente ale subiectului, între care și voința revenirii Bisericii de acolo la canonicitate sub numele de Arhiepiscopia Ohridelor, în urma recursului în apel depus între timp la Biserica Mamă.
S-a decis cu privire la aceasta să fie chemate la reședința Patriarhiei Ecumenice delegații ale Bisericii Serbiei și ale Bisericii din țara lor, pentru negociere și efortul aflării unei soluții acceptabile în comun.
Atmosfera discuțiilor a fost caldă și sinceră, iar după acestea înalții oaspeți au fost așezați la masa patriarhală și mai departe au plecat, întorcându-se la ale lor.
Dl. Prim-ministru și cei dimpreună cu el au exprimat respectul și încredințarea lor față de Biserica Mamă, de la care au primit binecuvântare pentru toți de acolo, cler și popor. În jurul Patriarhului Ecumenic s-au aflat la dezbatere și au contribuit la ea Înaltpreasfințiții Mitropoliți Emanuel al Franței, Maxim al Silivriei, Amfilohie al Adrianopolisului, Preacuviosul Arhimandrit Ioachim și Diacon Grigorie, Prim-secretarul și Secretarul adjunct ai Sfântului Sinod, precum și venerabilul domn Constantin Delicostantis, Dascăl Arhonte al neamului și director al Biroului Patriarhal 1.»
Nota noastră: Patriarhul Ecumenic s-a pronunțat că nu se pune problema autocefaliei Bisericii schismatice din Muntenegru, unde se fac demonstrații ample împotriva deciziei guvernului de a naționaliza averea Bisericii canonice de acolo. Totuși o altă țară care face parte din Biserica Serbiei iese la rampă, Republica Macedoniei de Nord, cerând să intre în canonicitate, conform comunicatului oficial al Patriarhiei Ecumenice. Cam toate agențiile de știri prezintă subiectul ca pe o cerere de autocefalie, deși nu este menționat expres acest termen. Având în vedere că pe teritoriul macedonean activează două structuri bisericești, dar cea mai puternică s-a declarat independentă de Serbia și nu este recunoscută de nici o altă Biserică, se înțelege că oaspeții oficiali doresc să continue același demers, după cum se și menționează. Biserica Sârbă are o structură autonomă pe teritoriul macedonean, numită Arhiepiscopia de Ohrida, dar este foarte mică și nerecunoscută de stat.
Mai este de remarcat numirea Patriarhiei Ecumenice drept Biserică Mamă în condițiile în care teritoriul macedonean nu a aparținut de ea. Deci este numită într-un sens neo-papist.
Foto: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Incep represaliile impotriva bisericii sarbe…
Problema se complică pt că grecii nu-i înghit pe macedoneni pt că vor pt ei numele acesta, pt regiunea nordică a Greciei. Deci Constantinopolul este gata să facă derogări și de la etosul grecesc pt a lovi în inamici. Practic, interesul lor se dovedește a fi mai presus de nivelul etnic. O fi ecumenismul?
Constantinopolul nu mai reprezinta de multa vreme etosul grecesc ci pe cel fanariot. Nu cred ca au avut vreodata o problema in a sacrifica interesele nationale grecesti pt politica lor duplicitara. Sa vedem insa care va fi pozitia ierarhiei din Grecia la aceasta noua provocare.
Problema este ca asistam pe viu la distrugerea statelor ortodoxe, ca si in cazul Ucrainei, sunt indivizi straini de ortodoxie implicati, ca deh sectarii ocupa functii de conducere in statele ortodocse
Cum se face ca ereticii arhierei cretani au „caterisit” pe unii preoti ortodocsi si pe altii nu ? Sa fie efectul spiritului de turma acaparatoare in joc sau simpatii pur lumesti potrivit cu studiile, gradele si prietesugul catre fiecare ? Unii eretici sunt si (…editat…) viclene cu chipuri purtatoare de iubirism. Atentie la vulpile ecumeniste !
Poate doar dacă dvs vă numărați printre preoții caterisiți, iar acest lucru s-ar fi întâmplat de curând, am putea înțelege tonul și alegerea cuvintelor din comentariul dvs. Iertați-mă!