Romfea.gr: Patriarhia Antiohiei nu va participa la Amman
Comunicatul Patriarhiei din Antiohia din 22 februarie:
„La invitația amabilă pe care a primit-o anterior Preafericitul Patriarh Ioan X din partea Preafericitului Patriarh Teofil III al Ierusalimului de a participa la întâlnirea de consfătuire a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Amman – Iordania pe 25 a lunii curente, Biserica Antiohiei declară că nu va participa la întâlnirea în cauză.
Biserica Antiohiei percepe îngrijorarea Întâistătătorilor de Biserici și inițiativele lor la orice ar putea contribui la găsirea de soluții pentru criza gravă cu care se confruntă Biserica Ortodoxă astăzi. În orice caz, a decis să nu participe la această întâlnire pe baza informațiilor care au fost furnizate și a atenției ei de a evita orice crește divergența dintre frați și izolarea lor. Poziția ei nu înseamnă că nu este dispusă să aplice grabnic soluțiile necesare pentru motivele care au condus la întreruperea comuniunii dintre Biserica Antiohiei și Biserica Ierusalimului, chiar și după ce Biserica Antiohiei a arătat disponibilitate pentru orice facilitează aceste soluții.
Cu acest prilej, Biserica Antiohiei reia poziția ei fermă că «consensul unanim» dintre Biserici, întemeiat pe Sfânta Scriptură și pe Sfânta Tradiție, este norma de bază în Biserica Ortodoxă în ce privește deciziile generale la nivel universal, precum și la soluționarea chestiunilor ieșite din comun. Își afirmă, de asemenea, efortul ei, prin comunicarea continuă cu Bisericile, în ceea ce produce o atmosferă de dragoste și o întoarcere la consultări reciproe, astfel încât să fie astfel fidelă mesajului de bucurie, pace și unitate, pe care Domnul nostru îl dorește de la Biserica Lui.
Biserica Antiohiei cheamă pe toți fiii ei să se alăture la rugăciune și lucru pentru pacea în Biserică și în toată lumea.”
* * *
Nota theodosie.ro: Din cele spuse se înțelege că motivul real al absentării Bisericii de Antiohia este conflictul cu Patriarhia Sionului. Probabil că mesajul împăciuitor al Patriarhului Teofil al Ierusalimului nu oferă suficiente garanții. Promisiunile exprimate pot ascunde, de fapt, amânări ce duc la nerezolvarea disputei asupra Qatarului. Este un conflict care durează de ceva vreme și provoacă indignări care, iată, duc la blocarea cooperării pe alte probleme stringente. De asemenea, reiese că sprijină demersurile Bisericii Ruse, deși nu va fi prezentă la discuțiile de la Amman.
Așa se face că Bisericile Ortodoxe Locale participante vor fi în număr de 6: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Sârbă, Română, Poloneză și a Cehiei și Slovaciei. Dar, ca și pondere a credincioșilor, acestea reprezintă o mare majoritate. O serie de 5 Biserici de factură greacă au făcut bloc comun în a boicota întâlnirea: Patriarhia Ecumenică, principala vinovată pentru conflictul care se dorește discutat la Amman, Biserica Greciei, a Albaniei, a Ciprului și Patriarhia Alexandriei. La acestea se adaugă Patriarhia Georgiei, care probabil că nu dorește să se alieze cu Moscova din cauza disputelor jurisdicționale, Antiohiei și a Bulgariei. Dintre toate acestea, absența bulgarilor este destul de surprinzătoare pentru că au afinitate cu slavii (ruși și ucraineni) și sunt mai tradiționaliști, nu urmează linia ecumenistă feroce a Constantinopolului.
Este posibil ca bulgarii să-și fi spus că este mai bine să nu participe decât să meargă la Amman la niște simple vorbiri diplomatice fraterne și, în plus, să trebuiască să-și mai pună și semnăturile pe vreun document discutabil (= nu după voia Domnului) ceea ce ei să găsească ca fiind inacceptabil. Neparticipând, în socoteala lor, ar rămâne (mai) curați.
Eh, ei știu mai bine de ce. Dar e de remarcat că au tot fost vizitați de delegații de la Constantinopol și de către demnitari SUA. Nu cred că întâmplător. Oricum, așteptăm să vedem rezultatele concrete; jocurile de culise nu le facem noi.
Am remarcat urmatorul aspect: Toti Intaistatatorii Bisericilor Locale care vor merge la Amman au semnat la Creta, cu exceptia patriarhului Kirill care a semnat la Havana niste documente tot eretice (desi foarte bine ca s-au pozitionat impotriva autocefalilor ucrainieni). Sa fie acesta un motiv pentru care bulgarii sa aiba retineri la ceea ce se va discuta sau in legatura cu seriozitatea intalnirii? Nu caut sa-i scuz, e evident ca aceasta problema arzatoare trebuie discutata si aici nu ar trebuie sa fie loc de politica, orgolii si altele. Cine stie ce motive sunt la mijloc. De mentionat ca si ambasadorii americani si-au cam ”facut treaba”. Ma gandeam la varianta ca pe unele blog-uri prea radicale exista riscul ca bulgarii, acum in prezent sa fie catalogati drept schismatici, ceea ce nu cred ca e cazul. Oricum, lucrurile se vor clarifica pe viitor.
Cred că trebuie să ne abținem de la prea multe comentarii înainte de vreme. Nu știm ce și cum a făcut fiecare Biserică. Rezultatele întâlnirii poate vor mai da pe față cum stau lucrurile.
Mie personal îmi pare că era bună discutarea (adică participarea la întâlnirea de la Amman) temei autocefaliei ucrainene și a primatului pretins al Constantinopolului.