La momentul de față (de la 1 iunie), slujbele religioase sunt permise în biserici când participă maxim 16 persoane. Din 15 iunie, măsurile de relaxare nu vizează și cultele, așadar va trebui continuată slujirea afară în duminici și sărbători.
În situația în care nu sunt suficient argumentate restricțiile sanitare actuale, prin care se urmărește să nu se ajungă la o aglomerare a spitalelor, Biserica Română a cerut relaxarea lor într-o manieră foarte docilă. Prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, este subliniată implicarea BOR în „promovarea sănătății publice” printr-o atitudine exemplară și prin „solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși”. Practic, se cere ca donațiile acordate spitalelor, puternic mediatizate, să fie luate în calcul pentru a primi în schimb unele beneficii. Bineînțeles, un alt factor care ar cântări în balanță ar trebui să fie respectarea strictă a izolării de către membrii Bisericii.
Aceste argumente sunt interesante, însă adevărata menire a Bisericii este una morală, nu socială, sanitară sau de altă natură. În acest sens, ar trebui specificat clar că restricțiile nu au acoperire în realitate și sunt nejustificate și nedrepte pentru că induc un climat de control și limitare a libertăților. Nu doar că spitalele nu au fost aglomerate, dar nici o clipă nu a existat acest pericol, ci chiar au funcționat la mai puțin din jumătate din capacitate pentru bolnavii de coronavirus. În plus, cei afectați de alte boli sunt tratați precar. Iar, pe lângă situația din sistemul medical, sunt afectate o sumedenie de alte activități, printre care și cele religioase. Oricine înțelege și are compasiune pentru cei bolnavi, însă soluția nu este blocarea isterică a societății, ci doar grija pe măsură. Infecțiile sunt de nedorit, dar și de neocolit, iar vinovați nu sunt cei sănătoși, ca să fie obligați la restricții exagerate. Este necesară prevenția, dar rațională, fără panică.
Dacă la nivel oficial Patriarhia nu vorbește despre aceste lucruri sau nu are puterea să le abordeze, ele totuși trebuie exprimate de cineva. Comunicatul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, prezentat neasumat de agenția Basilica (tot a Patriarhiei) sperăm că va avea darul măcar să convingă autoritățile să deschidă bisericile pentru slujbele în interior. Nu este clar care este „contextul discuţiilor referitoare la oficierea slujbelor în interiorul lăcaşurilor de cult cu participarea unui număr mai mare de credincioşi”, dar probabil că e vorba de niște negocieri din culise. Totuși am avea nevoie de o înțelegere mult mai clară asupra subiectului și, eventual, de dezbateri clarificatoare, care să ducă în mod constructiv la o atitudine asumată, limpede și duhovnicească a Patriarhiei în sprijinul credincioșilor. Sau măcar ca cei implicați în trăirea credinței să nu primească docil linia oficială propagandistică, fără o minimă chibzuință. Altfel spus, bolile trebuie tratate și primite ca atare, iar o izolare a oamenilor să intervină numai în cazul unui risc real și dovedit de contaminare, care poate fi contracarat astfel.
Comunicatul integral al… Patriarhiei poate fi rezumat prin această frază: „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult (cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente) este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești”.
Pe de altă parte, există Întâistătători din alte țări care nici măcar acest minim nu-l caută, ci merg pe linia fetișizării virusului și aplicării unor măsuri exagerate sanitare (în societate, nu în mediul bisericesc). Totuși este bine că și acolo există alți ierarhi mărturisitori, care contrabalansează în bine situația. Din păcate, există un amestec foarte mare între normal și anormal, între bine și rău, între credință și necredință, care face lucrurile foarte confuze.
În Cipru, Arhiepiscopul Hrisostom pledează pentru severitate din partea guvernului față de fenomenele de nesupunere în jurul măsurilor cu privire la răspândirea coronavirului, comentând evoluțiile care au fost semnalate în ultimele zile atât în centrele nocturne, cât și pentru încălcările autoizolărilor.
Vorbind pentru PIK, Întâistătătorul Bisericii din Cipru a accentuat: „să fim severi, atât cu noi înșine, cât și cu ceilalți. Chemăm și guvernul să fie sever. Dacă nu reușim să fugă virusul din Cipru, nu vom reuși nimic. Trebuie ca Cipru să rămână curat. Trebuie ca poporul să meargă nestingherit la activitatea lui. Numai astfel vom reuși să avem și turism. Chiar și pe cei care vin din exterior trebuie să-i controleze guvernul și, dacă poartă virusul, să-i pună în carantină, să-i trateze și apoi să circule în patria noastră. Trebuie să fim pe cât posibil mai severi ca să putem să depășim toate dificultățile de la coronavirus”.
Pe lângă atitudinea episcopilor ciprioți (Atanasie de Limassol și Neofit de Morfu în special) la care am făcut referire indirectă, trebuie menționată și apreciată și cea a Episcopului Petru de Ungheni. Acesta are un demers admirabil, în care definește corect raportul dintre stat și Biserică, precum și libertatea de a primi Sfintele Taine. Aceasta în contextul în care au fost luate măsuri foarte drastice de interzicere a contactului cu obiectele de cult și a primirii Sfintei Împărtășanii prin Hotărârea nr. 13 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Nu trebuie să uităm că responsabilitatea noastră în fața lui Dumnezeu pentru sufletul nostru nu este una socială, de grup, ci personală, îndividuală. De aceea este necesar să fim lucizi, să urmăm îndemnul Apostolului Pavel: „Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine” (1Tes. 5:21).
Eu asta cu severitatea nu o pot intelege. Pentru ca pana la urma miza ar fi sa ne imunizam toti, ca astfel, dobandind imunitate de grup sa nu mai conteze prezenta virusului. Au declarat medici, nu eu, ca eu nu ma pricep. Pana la urma e nesemnificativ numarul de cazuri, semnificativ e numarul de cazuri grave. Si nu s-a vazut la orizont un numar atat de mare de cazuri grave incat sa blocheze sistemul.
Da, nu-mi este clar contextul în care a făcut acele declarații, dar mi se par aberante și primitive cumva. O analiză lucidă ar trebui să conducă la concluzia că imunitatea de turmă este soluția pt că nu se poate găsi un remediu foarte repede. Încă nu înțeleg de ce ar apărea valul 2, cel puțin la o intensitate mare. Din ce înțeleg, în istorie au fost valuri succesive de molime în regiuni diferite din cauza circulației lente. Acum ar trebui să apară o imunizare globală rapidă.
Dar important este că Biserica ar trebui să producă sfințenie, nu un climat aseptic.
Pe lângă atitudinea episcopilor ciprioți (Atanasie de Limassol și Neofit de Morfu în special) la care am făcut referire indirectă în articol, trebuie menționată și apreciată și cea a Episcopului Petru de Ungheni. Acesta are un demers admirabil, în care definește corect raportul dintre stat și Biserică, precum și libertatea de a primi Sfintele Taine. Aceasta în contextul în care a fost interzis contactul cu obiectele de cult și primirea Sfintei Împărtășanii prin Hotărârea nr. 13 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Scuzati-ma dar nu pot sa ma abtin de la o intrebare: acest site e unul cu adevarat crestin- ortodox sau doar un site Pseudo religios, menit sa provoace cat se poate de mult ??? ….si voi toti cei care ati lasat comentarii personale , oare chiar nu sunteti deranjati de poza/Foto Blasfemie la adresa adevaratilor Sfinti ai Bisericii noastre ortodoxe??? Chiar nu va doare si nu va deranjeaza?….eu sincer, n-am mai putut citi pana la sfarsit articolul! E strigator la cer sa pui o asemenea mizerie pe un site care se vrea a fi un site luptator pt pastrarea adevaratei credinte si a traditiilor ortodoxe! …nici macar in gluma!!! E usor sa critici in stanga si-n dreapta cat te tin incheieturile si sa arati paiul din ochii altora iar Barna din ochiul tau sa n-o vezi! O singura intrebare mai am: sunteti cu adevarat ieromonah? ….cel putin nu mai faceti de ras monahismul romanesc!!! Aurul pe care muntii nostri il poarta sunt Ei, Rugatorii neancetati ai neamului nostru! Asa ca, daca aveti macar un Gram de decenta, ar trebui sa va semnati doar cu numele. Atat! Spre ex. azi ar fi fost mult mai nimerit ca Sf. Luca al Crimeei, care a fost si Medic, sa deschida acest articol, sa troneze ca vindecator al bolilor noastre….eventual, de incheiere, chiar o rugaciune adresata sfantului! Cred ca doar asa s-ar fi putut manifesta un Ieromonah! ….
Sunt foarte de acord să fie folosită ilustrația, este extrem de nimerită și de sugestivă pentru ceea ce venerează cei aparent religioși.
Aceasta este religia lor, sunt câteva contururi creștine, o grjă pervertită pentru aproapele, un cult public, ritualuri curățitoare etc. Din cuvintele lor îi înțelegem.
Și ca exprimare artistică e validă și ca procedeu vexatoriu e ușor de înțeles. E bine că ne simțim răniți de această ilustrație, așa trebuie, asta s-a intenționat. Tocmai această leziune este sugestivă pt zilele acestea, tocmai asta spune articolul.
Trebuie să recunosc că am greșit când nu am scris o explicație sub poza respectivă, care este iconică și are legătură directă măcar cu titlul. Am să fac acest lucru imediat. Însă nu cred că e nepotrivită pt că și diavolul este pictat în biserici nu pentru a ne închina lui, ci pentru a transmite un mesaj cu privire la realitățile duhovnicești.
Cât despre Sf. Luca… sunt foarte multe sărbător cărora aș fi vrut să le dedic un articol, dar nu am reușit. Însă nici nu mi-am propus, cel puțin deocamdată, să fac asta. Nici pe viitor nu sunt convins că ar merita făcut un sinaxar al zilei. Presupune un efort considerabil sau doar să fie preluate materiale gata făcute, ceea ce nu mi se pare potrivit. În orice caz, intenționez să scriu și articole pozitive, nu doar critice. Dar și cele combative le-am dorit a fi constructive, nu un soi de bârfă sau obsesiv negative.
Dacă pt aceste motive considerați că nu sunt ieromonah, asta e, nu pot mulțumi pe toți. Oricum, nu înțeleg foarte bine combinația pe care o propuneți între apărarea Ortodoxiei și ferirea de imagini ofensatoare la adresa ei.
Foarte bună remarca Sfinției Voastre privitoare la docilitatea poziției Patriarhiei.
Cât privește imaginea postată la începutul articolului, la apariția ei în spațiul public a avut o contribuție indirectă și Patriarhia.
În toate comunicatele ei, Patriarhia a transmis, textual, că medicii (personalul medical) sunt „îngerii salvatori ai vieții noastre”. Nu mi-am imaginat că voi putea vreodată citi așa ceva într-un comunicat al Patriarhiei. Cu atât mai mult cu cât, pentru mine, creștin ortodox, salvatorul vieții mele NU este nimeni altcineva decât Dumnezeu. Desigur, El lucrează (și) prin oameni. Dar fără El, oamenii nu pot face nimic! Cum puteau fi salvatorii vieții mele unii care-l hulesc pe Dumnezeu? Unii dintre ei, medici (despre ei vorbesc), nu cred în Dumnezeu.
Pe întreaga perioadă a acestei epidemii Patriarhia ne-a arătat la cine se raportează ea cu prioritate, ce contează pentru ea, în primul rând. Puterea politică și percepția publică (PR, în engleză).
Postările furibunde, de genul celei expuse mai sus trădează o neînțelegere impardonabilă a lucrurilor. Ba chiar, o gândire precară, în momentul în care autorul articolului este SOMAT să-și însușească opinia opinentei agresive.
Nu cred că vremurile pe care le trăim impun articole ENCOMIASTICE. Dimpotrivă!
Sunt imperioase veghea și mustrarea din partea unui om care trăiește și mărturisește Credința autentic Ortodoxă.
Sunt destule publicații și site-uri care fac parte din corul adulatorilor. Nu-i cazul să vă aliniați lor!
Mie alte expresii mi-au sărit în ochi, cum ar fi că medicii protejează “darul sacru al vieții”. Sincer, nu văd nici o sacralitate în viața biologică, mi se pare o exagerare. Sacrul stă în duh, nu în trup. Desigur că nu contest și anulez valoarea sănătății, dar nu pe plan sacru, religios.
În altă ordine de idei, sunt și eu sătul să tot formulez critici, dar au și ele rolul lor. Este o repulsie normală la revărsarea de anormal chiar și din partea Bisericii. Există o lipsă de formare și educare duhovnicească reală și ar trebui suplinit și acest aspect foarte important.
Premierul Orban: Este prevăzută în planul nostru deschiderea bisericilor pentru oficierea de slujbe în interiorul bisericii/ Nu o să vedem jandarmi intrând în interiorul bisericii să stea să verifice, asta e o chestiune de autoreglementare. Se pare că Biserica are influența ei promptă. Dar numai cât să fie răsturnată situația rapid de Ministrul Sănătății, care a declarat că nu se pune problema deschiderii bisericilor de pe 15 iunie.
În ce privește virusul, este posibil să asistăm la o prelungire a lui agonizantă în cazul în care chiar se dovedește că cei vindecați nu dobândesc o imunitate certă, după cum stă situația deja în Iași. Și probabil că nu este singura situație de genul acesta. Este uimitor cât de puține informații certe și validate există până la ora aceasta, după cel puțin 3 luni de epidemie.
„Am discutat în zona religioasă cu Prefericitul Patriarh și cu alți lideri religioși. Le-am spus că vom deschide la un moment dat,…”
https://www.activenews.ro/stiri/Orban-Am-discutat-cu-Patriarhul.-Deschiderea-bisericilor-trebuie-luata-cu-precautie-maxima.-La-biserica-e-spatiu-inchis-in-care-oamenii-stau-aproape.-Nu-poti-sa-te-duci-cu-jandarmii-sa-verifici-daca-e-respectata-distantarea-fizica-161950
„Unul din afișele răspândite în România, care transforma actuala pandemie într-un mesaj religios și hulitor”
Astfel de afișe, mult mai cuminți totuși, portretizând chipul medicului erou/salvator au fost difuzate și în Rusia, Moldova, Serbia. Probabil nu numai dar despre campaniile acestea știu. Interesant că și în Serbia tot agenția McCann a realizat campania însă nu au îndrăznit cu vreo aluzie blasfemică. La noi, realizatoare Wanda Hutira (McCann) a fost omul cu imaginea al protestelor hashtag… ca să știm din ce fabrică ies zeii prezentului. Oricum, remarcam că inclusiv la nivel de campanie publicitară pentru covid am produs rezultatul cel mai dezgustător și sigur nu întâmplător este posibilă această îndrăzneală nerușinată la noi.
https://www.adsoftheworld.com/media/outdoor/supportthedoctors