Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în data de 22 iulie 2020, în special pentru alegerea noului Arhiepiscop de Suceava, a emis o serie de hotărâri și recomandări. Așadar, pe lângă votarea PS Calinic în scaunul de la Suceava de către sinodali, atrage atenția în mod deosebit lipsa unei decizii clare cu privire la modalitatea de împărtășire a credincioșilor.
În primul rând ni s-a transmis că „Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”. Ce presupune acest lucru? Că este adoptată aceeași poziție și de arhiereii noștri sau că sunt simpli spectatori la o astfel de hotărâre și rămân inactivi? Era firesc să fie luată și decizia mult așteptată cu privire la cum vor proceda preoții de acum înainte cu împărtășirea credincioșilor. Având în vedere că ultima comunicare pe acest subiect (14 mai) a fost ambiguă, lăsând de înțeles că nu ar trebui împărtășiți creștinii din aceeași linguriță, dar fără să precizeze expres acest lucru și nici cum să se procedeze concret. Trebuia și încă trebuie clarificat subiectul, după cum s-a anunțat de atunci: „modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”. Așadar astăzi a fost comunicat consensul, dar mai puțin decizia, care se lasă așteptată.
A fost scoasă în evidență „contribuția Patriarhiei Române la sprijinirea persoanelor afectate de pandemia cu COVID-19 pe perioada stării de urgență. Ajutorul cuantificabil financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 lei”. Având în vedere întrebările care se ridică în jurul infecției covid-19, care nu a fost declarată epidemie, tot acest hei-rup pare mai mult o slugărnicie, o dorință de a da bine în fața oamenilor și a face pe plac autorităților… autoritare (tiranice). Aportul principal al Bisericii ar fi trebuit să fie în primul rând duhovnicesc, nu material, să apere drepturile oamenilor în fața abuzurilor statului, nu să le valideze servil. Sau măcar să reacționeze și să condamne oprirea săvârșirii slujbelor mai ales de Paști.
Donarea de tablete, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării, se înscrie în același registru, care ar putea fi numit anti-bisericesc sau chiar anti-uman (nu în sens nazist). Școala și educația are nevoie de multe alte lucruri și mai puțin de tablete, care probabil sunt destinate școlarilor, nu studenților.
În fine, îndemnul de a merge la votare este iarăși impropriu Bisericii și contradictoriu, îndeosebi în contextul foarte delicat al pandemiei și distanțării fizice.
Pragmatismul materialist l-am dori îndreptat mai mult în sfera preocupărilor duhovnicești, care privesc credința și viața bisericească în esența ei. Chiar dacă trăim pe pământ, totuși scopul urmărit trebuie să fie cerul și tot de acolo să vină însuflețirea în toate deciziile luate.
În loc de concluzie: Într-un articol de pe site-ul Basilica, este subliniată din titlu ideea că „toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor”, bineînțeles că „dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”. Din păcate nici acum nu este limpede ce înseamnă acest lucru, dar foarte probabil între acele „toate Bisericile” este inclusă și Patriarhia noastră, deși din paragraful emis de Sfântul Sinod reieșea că e vorba de toate cele de la care a fost primit un răspuns unanim de menținere a modului de împărtășire și în vreme de pandemie. Nu cred că are rost să fie dezbătut mai mult acest subiect, ci rămâne destul de limpede concluzia că funcționăm pe avarie, cu ierarhi care au alte preocupări decât credința și dreptarele ortodoxe.
Sunteti prea elegant in titlu si in textul articolului fata de aceasta biserica locala din ce in ce mai „catolica”…
Orice critică inflamează spiritele. Duhul hotărârilor e materialist rău. Am considerat că e suficient să-l punctez. Am renunțat să mai scriu și despre Ziua familiei creștine, care cade în Duminica moronosițelor, dar e asociată fără o bază logică cu 15 mai. Cine știe ce mai poate conține și Regulamentul Vicariatului ucrainean… vreo recunoaștere sau legătură cu schismaticii… totuși greu de crezut.
Într-un articol de pe site-ul Basilica, este subliniată din titlu ideea că „toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor”, bineînțeles că „dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”. Din păcate nici acum nu este limpede ce înseamnă acest lucru, dar foarte probabil între acele „toate Bisericile” este inclusă și Patriarhia noastră, deși din paragraful emis de Sfântul Sinod reieșea că e vorba de toate cele de la care a fost primit un răspuns unanim de menținere a modului de împărtășire și în vreme de pandemie. Nu cred că are rost să fie dezbătut mai mult acest subiect, ci rămâne destul de limpede concluzia că funcționăm pe avarie, cu ierarhi care au alte preocupări decât credința și dreptarele ortodoxe.
Doamne, ajută!
Eu cred că intenționat nu a făcut act de mărturisire sinodul și că totul e planificat și foarte bine regizat. Este vorba de o acțiune ce se încadrează perfect în felul duplicitar (ei îl numesc diplomație) cu care avem de-a face de mai mult timp încoace din partea BOR.
Pe de o parte, ei spun că păstrează toate normele de igienă și alte reguli privind siguranța sănătății impuse de autorități, ca nu cumva „actorii societății haștag” să le mai pună ceva în cîrcă. Deci, în acest context, nu mărturisesc direct și deschis cum se va da Sfînta Euharistie în bisericile românești ca să nu fie atacați iar de televiziuni, USR și compania etc.
Pe de altă parte, arată destul de foarte sfios că sunt de acord cu luarea Sfintei Împărtășanii din același potir și cu aceeași linguriță, precum fac toate celelalte biserici autocefale. Dar sunt reținuți în a spune: „Și noi suntem în aceeași categorie, procedăm asemenea lor.”
Foarte bine se potrivește acum proverbul românesc: „Și cu slănina-n pod, și cu buzele unse.”
La situația Bisericii noastre, cred că este soluția cea mai bună, din păcate. Poate ar fi fost loc de niște nuanțe mai clare…
Dar asta ar însemna niște repoziționări de anvergură pt a ieși din această fundătură pe viitor. Dar mă tem că, de fapt, se merge pe o înămolire și apostazie tot mai mare. Dumnezeu știe mai bine.
O intrebare foarte buna ar fi daca se considera hula dezinfectarea linguritei sau folosirea mai multor lingurite.
Adica,atunci cand acea femeie s-a atins de hainele Mantuitorului s-a vindecat si nu a luat alti microbi de nu stiu unde aparuti.
Nici desfranata cand I-a spalat picioarele cu lacrimi si i le-a sters cu parul ei nu a luat vreun microb cazut din ,,exces de fantezie”…
Dar nici Mântuitorul nu era bolnav sau infectat cu vreun virus.
Totuși cred că Împărtășania e sfântă și dă har și păzește de boli, nu contaminează. Nu sunt absolut sigur că nu transmite viruși, dar un credincios adevărat nu se va apropia niciodată cu frică de boală, ci cu credință în viața veșnică și lepădare de cea pământească.
Chiar de-ar fi să mă îmbolnăvesc, tot prefer să mă împărtășesc, deși nu cred că este atât de mare pericolul.
Deci nu pacatuiesc daca ma Impartasesc de undeva dintr-o parohie unde se impartaseste cu mai multe lingurite sau cu una singura,dar dezinfectata?
Cel putin o parere daca pot primi si tot e bine.
E de evitat așa ceva. Eu am zis că, dacă cineva nu crede suficient și se teme de virus, să nu se împărtășească pentru că dă dovadă că nu este vrednic de Sfintele Taine prin această atitudine.
Desi imi dau seama din contextul raspunsului dumneavoastra ca nu,tot am intrebat sa nu interpretez dupa cum imi tuna mie.
https://medium.com/digital-diplomacy/welcome-to-advanced-trolling-sealioning-9bfb78fb1f51
Sper să vă fie o lectură plăcută. Iertaţi-mă!
Vorbiti-mi cu tu.
Nu mi-am propus sa dau troll acestui site,nu toti care se incadreaza la atitudinile prezentate in link o fac cu scopul unul trolling…
In fine,Doamne ajuta!