Liderii religioși ai lumii au hotărât să se adune împreună sub patronajul papei Francisc la Roma ieri (20 oct.) pentru a se ruga pentru pace și fraternitate și a semna o declarație comună. Au participat atât toate confesiunile de origine creștină, cât și budiștii, musulmanii, sikh, evreii și hinduiștii.
Acesta nu este un subiect de interes pentru ortodocși, dar nici de ignorat. S-ar cuveni să păstrăm distanța și neimplicarea, luând totuși aminte la semnele vremurilor pentru că este implicată și Biserica Ortodoxă, chiar și cu reprezentanți români.
Pregătirea unei religii comune, universale merge înainte, în ciuda restricțiilor impuse împotriva virusului Sars-Cov-2. Nu faptul că participanții au purtat mască este important, ci conotațiile ecumeniste și sincretiste ale evenimentului. Așa-zisa unitate în diversitate a fost marcată prin împărțirea reprezentanților religioși în diferite locații, dar și în adunarea lor laolaltă la aprinderea unui candelabru și semnarea unei declarații comune.
Romfea.gr: Tema acestei întruniri a fost: „Nimeni nu se mântuiește singur – fraternitate și pace” și a fost organizată de Comunitatea laică Sant’Egidio ca parte din evenimentul anual „O întâlnire de rugăciune pentru pace în spiritul Assisi”.
Site-ul Vaticanului relatează că „Rugăciunea creștinilor a fost condusă de papa Francisc în bazilica ”Sfânta Maria în Aracoeli”, la doi pași de Piazza del Campidoglio, printre participanți aflându-se patriarhul ecumenic Bartolomeu, pe care papa l-a numit ”fratele meu”, și episcopul Heinrich din partea Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania. Pontiful a subliniat că primatul Comuniunii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, ”nu a putut veni din cauza pandemiei”.
Așadar figurile proeminente au fost papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Probabil că li s-a oferit întâietatea pe motiv că religia majoritară este creștinismul (în care sunt incluse confesiunile catolică, protestantă, ortodoxă și orientală). Pe aceeași logică, Roma, ca și capitală a cultului majoritar creștin, a fost aleasă drept gazda evenimentului.
Există și o filmare oficială a evenimentului:
Cel mai important fapt de remarcat de către Orthochristian.com este că a participat la eveniment și un episcop rus, anume Ambrozie de Bogorodsk, vicar al Exarhatului Patriarhal al Europei Occidentale din cadrul Patriarhiei Ruse. Aceasta în ciuda faptului că Moscova a întrerupt comuniunea cu Constantinopolul atât liturgică, dar și în ce privește participarea la Adunări și Conferințe comune spre finele anului 2018. De atunci dialogul ecumenic a intrat într-un impas fără prezența rușilor, dar astăzi a fost trecut acest obstacol în mod inexplicabil.
Mai mult, reprezentantul rus a reacționat și pe Facebook într-un contrast izbitor cu duhul și învățătura ortodoxe, scriind: „Toți avem nevoie să iertăm și să fim iertați. nedreptățile lumii și istoriei nu sunt vindecate de ură și răzbunare, ci prin dialog și iertare. Fie ca Dumnezeu să ne inspire o implicare în aceste idealuri și în călătoria pe care o facem împreună. Fie ca ea să atingă fiecare inimă și să ne facă vestitori ai păcii”. Apoi a adăugat într-un comentariu: „Orice ar spune fundamentaliștii, chemarea Domnului nostru să ne rugăm și să facem tot posibilul să-i ajutăm pe cei în suferință rămâne o prioritate de bază”.
Chiar dacă nu este filmată rugăciunea rostită de episcopul rus, este surprins momentul în care și-a spus „rugăciunea” Mitropolitul român Iosif al Europei Centrale (min. 59:11). Textul acesteia este următorul: „Celor care exercită puterea asupra națiunilor deschide-le, Doamne, o viziune unică pentru familia umană pentru că demnitatea fiecăruia este foarte fragilă, Te rugăm îndeamnă-i să construiască o lume dreaptă!”. Ce-i drept, e scurtă, nu se compară cu intervențiile Patriarhului de Constantinopol, dar rămâne inacceptabilă și fără comentarii.
Având în vedere că mai multe Biserici Locale Ortodoxe nu au participat, este smintitor că ne-am găsit noi, românii, să ne implicăm în astfel de evenimente total neortodoxe. Sârbii, georgienii și bulgarii nu sunt menționați. Grecii au avut pe Patriarhul Bartolomeu, liderul actual absolut în Ortodoxie la orice apostazie.
Nu ne rămâne decât să ne rugăm să se deschidă ochii cât multor credincioși și să vadă că ecumenismul nu este o joacă, ci o batjocură și o apostazie adusă de globalizare. Toate eforturile și râvna marilor noștri Părinți Sfinți pentru păstrarea dreptei credințe sunt aruncate acum prin relativizarea adevărului și a rugăciunii. Sfințenia nu mai urmărește cerul, ci pacea pe lumea aceasta.
Dumnezeu să ne păzească inimile îndreptate sincer spre El!
Nu pot să-mi explic participarea clericilor ortodocși (mai ales a episcopilor!) la astfel de întâlniri – urâciune, spre dărâmarea dreptei credințe, decât prin faptul că nu cred pur și simplu în Sfinții Părinți care au hotărnicit prin canoane ce anume nu este îngăduit! Pentru că dacă ar crede, nu ar participa chiar de ar fi amenințați sau de ar primi bani, putere etc. Dai mântuirea ta pt ceee omule??? Vai, vai!
Mai sunt și fățarnici pe deasupra, pt că-i “prăznuiesc” la soroace, chipurile, pe acei Sfinți Părinți de care nu ascultă!
Dar, sigur, trebuie să se împlinească Scriptura!
Deci filmarea oficială a evenimentului înserată în acest articol e ceva.. din altă lume! Nu doar la 59:11, ci şi la 01:01:20, după ce se roagă papa, le cere să-şi unească vocile într-o împreună rugăciune..
Dar nu e vorba doar despre rugăciunje ci este un ritual întreg, în adevăratul sens al termenului. Să urmăriţi şi după 2:44:00, dar cu sunet..
La 2:47:50 e patriarhul Bartoomeu.. ÎPS Iosif e la 02:50:30.
E cu totul străin de ortodoxie, total străin. Nu e circ, aşa cum tot întâlnesc acest calificativ. E ceva sinistru de-a dreptul pentru orice ortodox, e o ierurgie antihristică.
Pentru cei lumeşti, fără niciun fel de reper duhovnicesc poate apărea ca un spectacol înduioşător, dar pentru cei cu o minimă trăire ortodoxă este înspăimântător.
Si mai înspăimântătoare este liniştea ce vine dinspre sinodul nostru, dinspre vocile recunoscute ale ortodoxiei. Dar la ce mesaje ne-au parvenit în ultimul timp din această direcţie, aproape că mă bucur că e linişte.
Cât despre ÎPS Iosif.. sărmanul de el, trebuie neapărat caterisit! Dar de-ar fi măcar mustrat..
D-le Vlad ati intuit bine, (scriu aceasta ca am prins in trecut sa vad niste filmulete unde aveau loc niste ritualuri tot cu faclii), asa si acesta pesemne e unul stiut doar de ei….si ma rezum la a scrie doar atit, Domnul sa ne apere pe toti!
Deci ne-am intrebat toti daca sunt ritualuri sau nu….toti aprind pe rind niste luminari la fel ca si acolo, (ca e un filmulet care arata cum aprind pe rind luminarile de acolo de Hanuka), ce se mai scrie despre Patriarhul Serbiei asa au fost faptele lui, Dumnezeu sa il ierte!
https://www.aparatorul.md/patriarhul-irineu-al-serbiei-a-participat-la-serbarea-hanuka-intr-o-sinagoga/?feed_id=10614&_unique_id=5fb9520a5d7ad&fbclid=IwAR2tRuzqal-csNS54KrtmV6GtayvdAGKER1dNd_24lSgYABQR6mA8EwxsWk
Pai cum sa fie caterisit? Ce el a fost acolo, asa, de capul lui? Fara binecuvantarea sinedriului…? Pardon Sinodului…!
Să nu fie mai mult se.re.i.si.e.i decât sinedriu. Tare mi-e că ordinul de participare i-a venit din altă parte, nu de la sinodalii noștri.
Plus sortulete…
Doamne ajuta Mihai! Ma bucur ca ai pus punctul pe I! Asa e, nu e doar o simpla rugaciune, ci un ritual antihristic! Si apoi, cine sa-i cateriseasca? Vezi de treaba!
,, Cat despre IPS Iosif… sarmanul de el , trebuie caterisit! Dar de ar fi macar mustrat ”
Cine sa l mustre ? sau sa l cateriseasca? Ips. Iosif , este trimis de Patriarh ca reprezentant al BOR;
Părinte, cum răspundem la o luare de poziție care sună așa: „nu e treaba mea aceasta (problema legată de ecumenism și întîlnirea înalților ierarhi), să nu luăm Domnului prerogativa divină de a fi judecător și să nu ne îndreptățim noi în a deveni judecătorii păstorilor bisericești… Să cunoaștem mai bine pravila și să nu ne mai erijăm în apărători ai dreptei credințe, cînd noi înșine nu sîntem vrednici și buni creștini…”?
Acestea au fost cîteva provocări pe care le-am primit cînd am încercat să transmit informații despre această adunare convocată de papă.
Doamne, ajută!
Eu percep acest răspuns ca o justificare a indolenței în credință, care nu duce la o pravilă și rugăciune mai intensă, ci mai slabe și la delăsare.
Într-adevăr, cum am scris la începutul articolului (și ar fi putut să observe acest lucru), nu e de datoria fiecăruia să-i îndrepte pe ierarhi, nici să fim bine instruiți în toate aceste devieri, dar e bine să cunoaștem vremurile, să nu fim naivi, să ne cunoaștem păstorii. Nu cred că putem afirma că-L ascultăm pe Hristos atunci când îi urmăm pe acești episcopi.
Până să fie judecați păstorii bisericești de Dumnezeu, noi vom fi osândiți dacă-i urmăm. Și trebuie să știm pe cine urmăm.
https://www.national.ro/recomandari/papa-francisc-suna-adunarea-pentru-proclamarea-chrislamului-religia-noii-ordini-mondiale-699590.html
„Chrislamul” este o speculație jurnalistică nefolositoare și îndoielnică. Cheia ortodoxă de lectură a evenimentului poate fi completată și cu materialul publicat de Cuvantul Ortodox:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/daca-vrei-sa-vezi-cum-va-arata-biserica-lui-antihrist-arunca-o-privire-la-intalnirea-inter-religioasa-pentru-pace-de-la-roma-de-ce-momentul-istoric-in-care-lideri/
Sfinte Părinte şi dragi cititori şi comentatori ai acestui minunat site,doresc să vă spun că ecumenismul se propagă în Biserica ortodoxă cu viteza contaminării a virusului SarsCov2.Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne țină ,,sănătoşi duhovniceşte”,pe ierarhii noştri să-i lumineze Duhul Sfânt să nu smintească pe credincioşi şi Doamne,ajută-ne în cele bune!