Astăzi s-a întrunit în ședință extraordinară Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului pentru a dezbate subiectul pomenirii de către Arhiepiscop a lui Epifanie drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene autocefale.
Unele surse indicau dinainte faptul că se dorește o soluție de compromis. „Astăzi, în ședința Sfântului Sinod este de așteptat să se depună un efort de conciliere a dizidenților, ca să se găsească o soluție de mijloc prin care Biserica să poată să se ocupe cu lucrarea sa pastorală, nu cu dezacorduri. Există o dispoziție bună și din partea Preafericitului, dar și a celor cinci arhierei» care și-au exprimat deschis dezaprobarea față de pomenirea lui Epifanie.
Se pare că aceste predicții s-au confirmat, pentru că nu există o decizie în prezent, după cum a spus Mitropolitul Gheorghe de Pafos, reprezentant al Sinodului. Hotărârea finală va fi emisă săptămâna viitoare. Sinodul s-a desfășurat în duh de dragoste și unitate. «Au fost date explicații și s-au soluționat răstălmăcirile.»
Și-au exprimat poziția toți sinodalii, a zis Mitropolitul. Printre altele, Sinodul s-a poziționat și în legătură cu pandemia.
https://youtu.be/DONNffy18rM
Sărut Dreapta, părinte.
Tocmai am găsit, cred, cel mai frumos curs(ce nu e prezentat astăzi la fel), despre cosmologia bisericeasca, adevărată cosmologia. E explicat pe îndelete, cu exemple și citate atât din Sfânta Scriptura cât și de la Părinți asa de bine, și cum se leagă știința adevărată de credința adevărată(nici măcar de creștinism în general nu spune). Legăturile dintre Geneza și Înviere, despre calendar și cum ochinoctiul nu poate fi fixat cum s ar crede, ca nu e mereu în același timp, sau cum e universul și cât de mare, ce legătură are cu dreapta credință. Restul sunt aici. A fost cel mai frumos curs văzut vreodată…
E bun de publicat. P. Badulescu e un preot cum nu prea mai sunt.
Am scris și eu despre calendar. Pe tema aceasta, mă simt dator să specific faptul că în filmulețul recomandat sunt destule inexactități asupra cărora nu e cazul să insist aici.
Iertați. Intenția fu buna. 🙂
Se pare că decizia Arhiepiscopului va avea câștig de cauză. În ședința de astăzi a Sinodului a fost luată o decizie care urmează să fie făcută public, față de care și-a exprimat deja opoziția Mitropolitul Nichifor de Kikkos. El a spus că rezultatul final a fost de 10 la 7, deși au fost înregistrate dezaprobări din partea unor ierarhi. El însuși declară că propunerea sa de compromis nu a fost acceptată și că nu cea luată nu este obligatorie pentru că este vorba la mijloc de o „chestiune de credință”.
Într-un articol de alaltăieri, au fost făcute dezvăluiri din surse particulare despre cum s-a desfășurat ședința sinodală de luni. Se pare că unii ierarhi au ridicat tonul, dar nu și Mitropoliții Atanasie de Limassol și Nichifor. După discursul introductiv care a ținut o oră al Arhiepiscopului, au avut loc dezbateri. Mitropoliții Atanasie, Nichifor și Isaia au depus niște memorii, precum și Episcopul Hristofor de Carpasia (acesta în favoarea Arhiepiscopului). Se încearcă evitarea unui vot pentru a se păstra unitatea și omogenitatea. La propunerea Mitropolitului Nichifor, toți sinodalii au luat masa împreună pentru a rămâne în duh de unitate.
Rămâne de văzut dacă se va ajunge la o rezoluție unanim acceptată. Din câte se pare, nu se va întâmpla asta.
Mitropolitul Isaia, după decizia sinodală a Bisericii Ciprului de astăzi, a făcut public un comunicat prin care declară că nu-l recunoaște pe Epifanie și structura sa bisericească din Ucraina, ci doar pe Mitropolitul canonic Onufrie. Pentru a evita dezbinarea, nu întrerupe pomenirea Arhiepiscopului, dar se va feri să slujească împreună cu acesta.