Probabil cea mai importantă evoluţie a anului 2022, mai semnificativă decât războiul din Ucraina, este reprezentantă de maturizarea motoarelor de inteligenţă artificială.
Lansarea ChatGPT la 30 noiembrie 2022 va marca, cel mai probabil, un moment istoric de natura descoperirii fisiunii nucleare. În mai puţin de o lună au fost lansate numeroase aplicaţii construite pe API-ul GPT3, care modifică exponenţial productivitatea umană şi capacitatea de a genera cunoaştere. Exponenţial, în sens matematic!
În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că în cursul acestui an se va lansa GPT4, un pas semnificativ mai aproape de obiectivul principal al cercetătorilor de a obţine AGI – Inteligenţa Artificială Generală (sau Puternică). Preşedintele Sam Altman, şeful firmei OpenAI care se preconizează a deveni mai importantă decât colosul Google, descrie capacitatea ChatGPT ca fiind o jucărie plictisitoare faţă de ceea ce urmează în perioada imediat următoare.
Întrucât o descriere textuală a subiectului nu ar avea capacitatea de lămurire şi de sugestivitate necesară cititorilor acestui blog pentru a înţelege cutremurul care s-a produs odată cu lansarea ChatGPT, voi posta în cele ce urmează trei înregistrări video cu dialogul pe care l-am purtat cu acest produs software în care am căutat să ilustrez capacităţile minime ale ChatGPT de a produce răspunsuri teoretice şi de a furniza soluţii practice precum şi produse intelectuale finite (cod HTML pentru o ilustraţie).
Subliniez că dialogul a fost spontan, purtat în limba română în termeni generali, însă o abordare specializată poate conduce la generarea în intervalul câtorva secunde a unor idei şi soluţii care ar fi luat unui om obişnuit chiar şi ani de studiu.
Mai întâi i-am cerut inteligenţei artificiale să-mi genereze un Imn de proslăvire a Maicii Domnului şi un tropar al Învierii.
ChatGPT a generat instant următorul imn:
Maica Domnului, Fecioara Sfântă,
Tu eşti sălaşul nostru de pace,
Tu eşti lumina care ne luminează drumul,
Tu eşti călăuza noastră spre mântuire.
Maica Domnului, Mireasa lui Dumnezeu,
Tu eşti icoana iubirii divine,
Tu eşti semnul speranţei pentru noi toţi,
Tu eşti modelul de rugăciune şi credinţă.
Maica Domnului, Marea Noastră Doamnă,
Tu eşti cea care ne învăţă dragostea faţă de Dumnezeu,
Tu eşti cea care ne arată adevărata înţelepciune,
Tu eşti cea care ne îndrumă spre calea cea bună.
Maica Domnului, Regina Cerurilor,
Tu eşti scăldată în lumina harului divin,
Tu eşti imbrăcată în splendoarea gloriei,
Tu eşti împărăteasa noastră spirituală.
Maica Domnului, noi te proslăvim,
Noi te adorăm cu toată inima noastră,
Noi te rugăm să ne fii protectoare,
Noi te rugăm să ne fii mângâiere în clipele de întuneric.
Maica Domnului, noi te cerem ajutorul,
Noi te rugăm să ne fii ghid în viaţa noastră,
Noi te rugăm să ne îndrumi spre lumina adevărului,
Noi te rugăm să ne înveţi să iubim pe Dumnezeu.
Maica Domnului, noi te lăudăm şi te cinstim,
Noi te slăvim pentru măreţia ta divină,
Noi te iubim pentru bunătatea şi dragostea ta,
Noi te venerăm pentru jertfa ta pentru noi.
Maica Domnului, Fecioara Sfântă,
Tu eşti mângâierea noastră în clipele de îndoială,
Tu eşti scăldată în harul divin,
Tu eşti imbrăcată în splendoarea gloriei,
Tu eşti modelul de credinţă şi rugăciune pentru noi toţi.
***
Ulterior, i-am adresat câteva întrebări prin care să testez capacitatea de a genera răspunsuri teoretice, de a oferi soluţii şi îndrumări de ordin practic şi chiar de a-mi pune la dispoziţie un produs intelectual finit.
Iar dacă este cineva curios să vadă cam cât de greu se poate produce o ilustraţie precum cea din începutul articolului, atunci vă îndemn să vedeţi cum operează un alt motor AI, DALL – E 2, dedicat strict producerii de imagini din text:
Este evident că ceea ce a scris Daniela despre artiştii roboţi este mai concludent ca niciodată:
Ai-Da, primul artist robot din lume
***
Oricine este interesat să afle mai multe despre instrumentele de Inteligenţă Artificială existente la acest moment, poate consulta situl futurepedia.io.
***
Dacă internetul a apărut multora ca fiind creierul, Inteligenţa Artificială (A.I.) tocmai a devenit mintea!
Din punct de vedere spiritual şi al învăţăturii de credinţă ortodoxă, această evoluţie nu ne poate lăsa indiferenţi, după cum nu trebuie privită în mod izolat de celelalte trenduri politice şi tehnologice ale momentului.
Interesant. Cum credeti c-ar trebui sa ne rapotam la acest „produs”?
Din perspectiva invataturii de credinta ortodoxe.
Pe mine unul mă strânge în spate această evoluţie. Probabil răspunsul la întrebarea dvs vi-l va oferi părintele, când găseşte răgaz.
Până atunci vă provoc să observaţi cam care e diferenţa de duh, de emoţie artistică între imaginea creată de inteligenţa artificială la acest articol şi la cel anterior şi ilustraţiile create de Daniela pentru acest site, de pe pagina principală a blogului.
Mie mi se pare că diferenţa este evidentă, este o altă gingăşie, o duioşie aparte.
În rest, pe partea de AI Generativ, cred că produsele pot fi privite ca un instrument pur tehnic.
De exemplu:
sau
Mă tem însă că efectele indirecte asupra noastră vor fi semnificative.
Sub aspect intelectual, mie mi-e clar că în doi-trei ani cu toţii se vor folosi de astfel de proteze cognitive.
Părerea mea e că-i grotesc…
E ca şi cum te-ai duce cu un robot la Sf. Liturghie sau i-ai administra Tainele Bisericii…(ce rost are amestecul ăsta de ,,planuri”?).
Adică,ce vreau să spun?
Ce legătură are duhul cu fierotaniile/tehnologia?
Spre exemplu:o rugăciune are rostul de a crea o legătură între sufletul cuiva şi Cel căruia sufletul se roagă…Sau între două ființe vii…
Ăsta e scopul rugăciunii.Ține de suflet,de duh…
Ce legătură are artificialul cu duhul în ecuația asta?…Este pur şi simplu un lucru golit de sens…
,,Lumea a devenit un spital de nebuni” …,l-am citat din memorie pe Sfântul Paisie Aghioritul.
Cred că toate trebuie să aibe o limită!
Sau cu alte cuvinte :Nu trebuie amestecate duhurile…
Adică trebuie făcută diferența între duhuri…
E clar că nu despre prezența duhului vorbim aici, cât de o minte artificială menită să ne fie asistent, copilot, dar care va ajunge să domine fiecare aspect al vieții noastre interioare.
Şi care ar fi pârghiile prin care ar putea ajunge să domine fiecare aspect al vieții noastre interioare?
Sau la ce vă referiți când afirmați că e menită să ne fie asistent,copilot?Sub ce aspect sau în care condiții?
Aceleași pârghii pe care le are și telefonul pe care nu îl putem lăsa din mână.
Mai clar, asistentul personal inteligent îți recomandă un program de rugăciune variat în funcție de starea de odihnă/oboseală/somn/ alimentație, în funcție de programul zilnic și de nevoia de catehizare, de lacunele de cunoaștere sau de înțelegere a cultului. Asistentul se va ocupa de menținerea stării de motivare, de concentrare și de dedicare obiectivelor propuse.
Și acum părinții recomandă rugăciune, postire, metanii, „după puteri”. Ei bine, acum cunoaștem foarte precis cât înseamnă asta.
Condițiile în care ne va deveni copilot iar apoi pilot sunt aceleași ca și până acum: înlesnirile materiale și spirituale. Dar dacă azi suntem dependenți de smartphone de nerecunoscut de cei mai în vârstă, cum vom fi când SIRI, Alexa, Cortana, Duplex vor produce nu doar înlesniri ci vor genera valoare economică utilă. De altfel, OpenAI are un departament special de studiere a Venitului Universal de Bază (UBI), printre altele care studiază impactul AI.
Ceea ce vreau să subliniez este că acest lucru, dominarea, se întâmplă deja, că utilizarea sistemelor AI în spațiul personal și cel de bussiness este cel mai fierbinte și efervescent filon economic și tehnologic al momentului. De pildă, în 5 zile de la lansare a obținut numărul de utilizatori pe care Facebook i-a căpătat în 2 ani, iar produsele/serviciile AI chiar eficiente pur și simplu au explodat.
https://youtu.be/Qe203MByhCs
Faceti intotdeauna doar ce va spune inima, ea nu minte, nu inseala, nu manipuleaza … doar mintea face asta si aceasta ai, care este opera celui duca-se pe pustii !!!
Aveti perfecta dreptate. Dumnezeu sa va lumineze intotdeauna calea, spre a o pastra dreapta si intru credinta de nezdruncinat !!! Doar cu Dumnezeu inainte !
Ca la cel duca-se pe pustii … inselator, mincinos, mieros, manipulator … Urmariti intotdeauna efectele existentei acestei ai si nicidecum vorbele …
Urmează jihadul Butlerian…
La ce vă referiți?
Da, e diabolica descrierea a ce ni s-au pregatit sau ni se vor mai pregati referindu-ma la ce ati scris in articol…raspunsul ni L-a lasat tot Domnul Hristos si ulterior prin Sfintii Sai, adica nu acceptam si nu primim decit cele ce le recunoastem de la El!
Rugaciunile sau cintarile catre Domnul nu pot fi compuse de oricine, ca si adresarea catre Domnul nu e una oarecare, ci a facut El sa intelegem ca numai si numai cele ce vor fi pe placul Lui vor fi primite, restul ramin drept maculatura sau cine stie ce altceva.
Singurele acceptate tot de El sunt chiar si vorbele noastre adresate Lui chiar si cu cuvintele noastre care daca sunt din inima sau socotite de El sa se implineasca, se vor implini!
Sunt chiar Sfinti desemnati de El sa scrie cintari sau adresari catre El….pe moment nu-mi vine in minte decit Sfintul Ioan Cucuzel….eu una deja sper ca am devenit imuna la valul de minciuni care a venit ca un tavalug asupra noastra. sa ne oprim putin din iuresul in care e acum viata noastra si sa mai cintarim ca daca cerem tot Dumnezeu ne va ajuta sa aflam raspunsul in sensul deosebirii lucrurilor false fata de cele adevarate! Un an bun va doresc tuturor!
Ciudat ca nu o numeste „Maica Domnului” niciodata.
Infiorator! In linii mari, este cam „exact” forma literara, la cat se poate de propriu, a felului de a se exprima al „Bisericii” catolice. Recititi si apoi comparati cu orice text de „adorare” a Maicii Domnului. Asemanarea intre robot si duhul catolic este islzbitoare.
Ar decurge pe cale de consecinta doua concluzii, din care fiecare poate alege ce credere mai bine. Sau poate adauga pe alta.
Oricum, prima ar fi ca vedem cu ocazia asta cam ce fel de duh „anima” de fapt pe catolici, daca prin ratiunea mintii lor cazute au prelucrat totul in materie de „crez” si cinstire a celor sfinte, afectand si relatia fata de aproapele, toate intr-un mod cat se poate de aproape fata de „mintea” inteligentei artificiale.
Sau, o a doua concluzie. Cineva in catolicism, cu mintea deloc pe acasa si chiar sadic, poate a facut toate aceste imnuri, cinstiri si „celebrari” ale persoanelor sfinte si slujbelor, copiind la propriu de fapt toate aceste forme rezultate din „conceptia” pur rationala si seaca de duh (ca sa ne oprim aici) a inteligentei artificiale, aceste scheme de gandire existand in culise de mult mai multa vreme..
Oricare din aceste doua concluzii e pur simplu creepy …