Update: Aceste reacții și evoluția lucrurilor ne determină să reamintim tuturor că problema ucraineană vizează unitatea întregii Biserici, nu doar a celei din Ucraina, Rusia sau Fanar sau Grecia. De aceea aducem din nou în atenție demersurile făcute și la noi când Sinodul nostru era pe punctul de a decide asupra recunoașterii așa-zisei autocefalii. Atunci a fost lansată o petiție care este la fel de actuală și acum: Memoriu catre Sinodul BOR cu privire la problemele create prin aparitia unei structuri „autocefale” in Ucraina.
Introducerea inițială: Acutizarea problemei ucrainene în Grecia printr-o iminentă recunoaștere de către Sinodul Ierarhiei a autocefaliei acordată necanonic de Patriarhia Ecumenică stârnește neliniști majore în rândul clericilor și credincioșilor. O seamă dintre ei au ales să-și exprime îngrijorarea printr-o scrisoare deschisă datată septembrie 2019. Lista de semnături este destul de lungă, 101 persoane, dintre care 28 de clerici și 5 monahi. 16 Arhimandriți, 11 Protoierei și un preot nu sunt chiar de neglijat. Dintre aceștia, mulți sunt membri sau foști membri ai Sinaxei Clericilor și Monahilor Ortodocși. Lista în grecește a semnatarilor, care este deschisă unor noi aderenți, precum și textul integral al Scrisorii deschise pot fi consultate pe site-ul Ακτίνες.
Redăm aici un rezumat din care am tradus efectiv doar unele pesaje (marcate prin ghilimele) din textul Scrisorii în cauză, împărțită în 18 subpuncte:
Preafericitului al Atenei și a toată Grecia, Ieronim,
Cinstiților Mitropoliți ai Bisericii Greciei
„Ca membri ai Bisericii Ortodoxe și fii după duh ai responsabilității Voastre episcopale și părintești, simțim nevoia să ne adresăm Vouă ca Părinți ai noștri duhovnicești și bisericești și să ne exprimăm neliniștea și îngrijorarea noastră despre acordarea necanonică a autocefaliei ucrainene.”
1. Luăm parte la rezervele Voastre exprimate vocal sau pe tăcute și resimțim și presiunile exercitate asupra Bisericii Greciei de factori bisericești sau nu. Dorim să credem că anticorpii duhovnicești ai Episcopilor noștri vor face față la atacurile străine.
2. Cinstim și respectăm Tronul Ecumenic al Constantinopolului ca având întâietate onorifică.
3. Primatul onorific al Constantinopolului este exercitat exclusiv în mediul sinodal-ierarhic al comuniunii Bisericilor Locale, nu și în afara acestuia.
4. Intervenția și încălcarea unei jurisdicții străine pe probleme serioase fără acordul celorlalte Biserici, ba chiar prin opoziția lor nu pot fi întemeiate pe o explicație ortodoxă a primatului onorific. Ele constituie o schimbare și răstălmăcire a întâietății onorifice. Tentativa de a ataca o astfel de explicație va avea ca rezultat, din păcate, pierderea prezidării onorifice. Transformarea primatului onorific în unul de putere conduce la schimbarea ecleziologiei ortodoxe spre papism cu consecințe pierzătoare.
5. Ca greci, prețuim rolul Patriarhiei neamului, dar atunci când ea lucrează în adevăr și iubire. Astăzi vedem că ea poate ajunge într-o izolare care va conduce la pierderea drepturilor ei de întâietate.
6. Patriarhia Ecumenică are dreptul de a acorda autocefalie și Bisericile Locale au dreptul de a fi ridicate la rang de autocefalie, dar numai atunci când sunt îndeplinite unele condiții, care nu au fost respectate în situația de față.
7. Nu stă în picioare ideea că o contestare a autocefaliei ucrainene ar pune la îndoială legitimitatea autocefaliilor acordate în sec. XIX și XX. Nu există nici cea mai mică înrudire între autocefalia ucraineană și a celorlalte Biserici deoarece:
a. Nu a cerut autocefalia Biserica Ucraineană canonică autonomă ce aparține de Patriarhia Moscovei, recunoscută de toate Bisericile Locale. Nu i se poate impune autocefalia cu forța sau să fie pedepsită pentru că nu o acceptă.
b. Deși toți, chiar și Patriarhia Ecumenică, acceptă existența Mitropolitului Onufrie și a celor 90 de episcopi, este creată o structură paralelă pe lângă cea canonică. Cum să condamnăm situația din diaspora și totuși acum să o exprimăm chiar în interiorul granițelor Bisericilor?
c. Toate autocefaliile acordate până acum de Constantinopol au fost pentru teritorii din jurisdicția sa, pe când Biserica din Ucraina aparține de Patriarhia Rusiei.
d. Aproape toate Bisericile Locale au exprimat rezerve cu privire la hirotonia și canonicitatea arhieriei episcopilor noii structuri, mai ales a celor 15 care provin de la cei autohirotoniți.
e. Este un fapt nemaiîntâlnit ca nici o Biserică să nu recunoască autocefalia acordată.
8. Deși până acum Patriarhia Ecumenică a ajutat popoarele ruse să-și mențină unitatea bisericească, astăzi dă loc unor intervenții și presiuni din partea unor factor politici și geopolitici în Biserică. O eventuală recunoaștere a autocefaliei din partea Bisericii Greciei ar presupune implicarea ei în jocuri geopolitice trans-atlantice.
9. Teritoriul Ucrainei (cunoscut în izvoarele bisericești drept Mica Rusie) a aparținut de Patriarhia Ecumenică din 988 până în 1686. Toate documentele oficiale relevă faptul că după această din urmă dată, ea a fost încorporată în Patriarhia Moscovei. Mărturie stau Sintagmatele din 1797, 1829, 1855, 1896, 1902, dar și Calendarele emise tot de Patriarhia Ecumenică până în 2018, în care acest teritoriu este menționat ca fiind parte a Bisericii Ruse timp de 332 de ani.
10. Chiar și documentele oficiale ale altor Biserici, începând cu Sintagmata Patriarhului Hrisant Notara al Ierusalimului (1715) și terminând cu toate calendarele și alte tipice până în 2019.
11. Constantinopolul nu poate iconomisi singur validarea hirotoniilor schismaticilor. Mai ales fără o recunoaștere sinodală a tuturor celorlalte Biserici.
12. Cum poate Biserica Greciei să se laude cu continuitatea apostolică și să recunoască hirotoniile întru episcop săvârșite de un autohirotonit, Victor Cekalin? Acesta a fost doar diacon. Până de curând anatemele asupra schismaticilor au fost recunoscute chiar și de Patriarhia Ecumenică.
13. Nu a fost vindecată preoția autohirotoniților prin decizia individuală și izolată a Patriarhiei Ecumenice. Nu este vorba de o problemă morală, ci de una ontologică, a inexistenței hirotoniilor. Se ajunge astfel la o «contaminare» a întregului corp episcopal.
14. Nu putem înțelege cum au putut fi restabiliți o gloată de schismatici, anatematizați și autohirotoniți fără decizie din partea tuturor Bisericilor Locale, fără pocăință, doar prin decizia Constantinopolului, și să alcătuiască un «sinod al unificării». În acest timp, episcopii canonici au fost trecuți cu vederea cu totul.
15. Comportamentul conducerii noii biserici nu denotă seriozitate și etos bisericesc (declarații politice ale lui Epifanie despre SUA, drepturile LGBT, conlucrarea cu uniații, separarea «Patriarhului onorific» Filaret și altele). Toate pentru că nu a existat pocăință, ci respingere a ei.
16. Nu este acceptabilă explicația că prin acordarea autocefaliei a fost pedepsită Patriarhia Rusă pentru «trufia» ei și pentru «acțiuni nebisericești», «neorânduieli», «secularizare» etc. Nu puteți, ca ierarhi care ați slujit împreună cu cei din Ucraina, să-i desconsiderați acum și să-i ștergeți din listă.
17. Suntem alături de membrii prigoniți ai Bisericii canonice Ucrainene. Metodele folosite de acaparare a clădirilor bisericilor dovedesc că nu a fost decizia poporului de a primi autocefalie. Cum poate Biserica Greciei să susțină astfel de acțiuni prin recunoașterea schismaticilor în loc să fie alături de cei aflați în necazuri pentru credință?
18. „În final, ne mai neliniștește faptul că problema bisericească din Ucraina evoluează dintr-o problemă de conformație canonică într-o problemă ecleziologică mai mare, cu un efort insistent de transformare a întâietății onorifice a Patriarhiei Ecumenice într-un primat de autoritate de tip papist:
a) Din păcate, Patriarhul Ecumenic se dezice, în cazul autocefaliei ucrainene, de rolul său recunoscut de tradiție de coordonare, exprimare și materializare a deciziilor sinodale ale Bisericilor Locale, de aceea se dezice și de a convoca un Sinod Panortodox sau Sinodul Întâistătătorilor.
b) Dimpotrivă, precum Papa:
I) acționează dincolo de granițele sale în jurisdicție străină, care aparține Bisericii Ruse, după cum a recunoscut el însuși până de curând;
II) decide în principal și independent sau și contrar cu opinia nu doar a Bisericii înseși din Ucraina, ci și a Bisericilor Ortodoxe Locale;
III) susține că restul episcopilor ortodocși din lume sunt obligați să orice decizie a sa;
IV) consideră că decizia lui nu are trebuință de validare din partea celorlalte Biserici, ci nici nu este atacată, nici nu este anulată;
V) cere să se amestece peste hotare în Biserica Ortodoxă Ecumenică până și «din oficiu și ca și cum i s-ar cuveni» «nu numai în cele ce privesc dogmele și sfintele predanii și rânduieli canonice bisericești sau care privesc chestiuni generale referitoare la întregul trup al Bisericii, ci și în toate și problemele importante în parte care o interesează pe ea sau pe acea Biserică Locală» (Epistola Patriarhului Ecumenic Bartolomeu către Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei, 20.2.2019). Această sentință patriarhală amintește de renumitul Dictatus Papae (1075) al Papei Grigorie al VII-lea, care avea pretenția să fie referite Papei spre rezolvare toate “causae majores” (cauzele mai mari) ale Bisericilor din lume!”
Preafericite,
Dificultatea Sinodului permanent de curând de a «închide» repede-repede o astfel de autocefalie problematică, precum și declarația Voastră că «nu puteți» să vă asumați o astfel de greutate a deciziei arată înțelegerea și smerenia conducătorilor noștri duhovnicești. În plus dovedesc că sunt încă proaspete făgăduințele date la hirotonia întru arhiereu de a păzi sfintele canoane și rânduiala bisericească, precum și unitatea Bisericii Ortodoxe din lume.
Credem că maltratarea instituției autocefaliei, care tinde să spulbere în aer unitatea Bisericii Ortodoxe în loc să lucreze spre unitatea și bună-starea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, făcându-o de râs în fața dușmanilor ei. De ce să-și asume prima Biserica Greciei o astfel de răspundere și să recunoască prima autocefalia ucraineană în contrast cu toate celelalte Biserici Locale? De ce să smintim sufletele credincioșilor ortodocși ucraineni prigoniți, dar și ale tuturor ortodocșilor de pretutindeni? O eventuală recunoaștere considerăm că nu ar face bine nici ei însăși, nici Tronului Ecumenic, nici Ortodoxiei Ecumenice.
„Suntem încredințați că Părinții noștri duhovnicești nu ne vor decepționa și vor pune în evidență ecleziologia ortodoxă și rânduiala canonică drept criterii unice pentru rezolvarea problemei ucrainene.”
Multumim, parinte, pentru traducere. Observ ca si in aceasta scrisoare s-au legat de declaratiile LGBT ale lui Epifanie de care am aflat si eu. A existat un interviu telefonic al unui jurnalist cu Epifanie, jurnalist ce a pretins a fi un inalt oficial european. Epifanie a promis sprijin pentru integrarea comunitatii LGBT. Nu am citit ca aceste declaratii sa fi fost infirmate de Epifanie in caz ca nu era vocea lui in interviul telefonic. Cunoasteti poate alte amanunte?
Nu am auzit de acest lucru. S-au vehiculat doar declarații oficiale. Ar fi util un link.
Am dat acum o cautare pe google.
Conversatia – din pacate nu are subtitrare, eu gasisem in ianuarie una cu subtitrare in engleza:
Oarece traducere a conversatiei gasim aici:
https://112.international/ukraine-top-news/russias-pranksters-target-ukrainian-church-head-embodying-eus-david-mcallister-35433.html
https://orthochristian.com/118195.html
https://www.dw.com/en/russian-pranksters-target-ukraine-church-leader-impersonating-eus-david-mcallister/a-46850516
Exista si media care iau apararea „mitropolitului”:
https://24-my.info/metropolitan-epiphanius-called-the-pro-kremlin-media-is-ptsu/
Si aici ceva informatii despre „iubirea” si deschiderea OCU:
https://ocl.org/ukrainian-schismatics-continue-liberalizing-trend-bishop-says-they-will-serve-funerals-for-catholics/
De asemenea, Gay pride il felicita :
http://orthochristian.com/118222.html
Parerea mea e ca ceva adevar exista si ca el chiar negociaza o reforma.
Da, exact asta citisem: 🙂
https://m.dw.com/en/russian-pranksters-target-ukraine-church-leader-impersonating-eus-david-mcallister/a-46850516
Vă mulțumesc mult pt ajutor. Îmi mențin părerea că epifanie e amabil dar nu pledează pt LGTB. Nu îi iau apărarea, dar nu sunt de acord cu modul acesta de lucru. Este necinstit. Avem suficiente lucruri să-i reproșăm pe bună dreptate. Prezumtivul lui sprijin pt LGBT este manufacturat și nu cred că trebuie să ne coborâm la așa mizerii, nici chiar dacă unii găsesc astfel de farse amuzante. Apoi, tocmai pt că e schismatic, parcă nu mă lasă inima să-l mai condamn și pt altele. De s-ar pocăi pentru asta ca să se mântuiască; și noi dimpreună cu el și ai lui rătăciți. Doamne, ajută!
Problema e alta, ca oricat de amabil incerci sa fii intr-o asemenea problema, lobyy-ul LGBT este foarte puternic. E suficient sa cedezi un pic si sa arati o astfel de amabilitate pentru ca LBGT-istii sa profite la maximum si nu se stie ce va iesi.
Sunt de acord ca felul in care s-au luat acele declaratii e necinstit. Dar la fel de adevarat e ca si daca el crede in ele nu le va face publice de bunavoie…
Personal nu imi plac declaratiile lui pe acest subiect, chiar daca pare doar amabil, e prea amabil, nefiresc de amabil.
Ii doresc, desigur, pocainta si mantuire. Nu e treaba mea sa il critic sau sa il acuz, dar e treaba mea sa imi dau seama daca poate face rau Bisericii si pe acest subiect. Parerea mea e ca a dovedit ca e prea slab pe acest subiect si ca asta e periculos.
Ca să fim obiectivi și să putem aduce astfel de acuzații la adresa lui Epifanie, ar trebui văzut dacă a declarat el din proprie inițiativă că dorește o deschidere spre gay. Altfel, rămâne mai mult o speculație. De fapt, nu a fost suficient de ferm să respingă astfel de demersuri și să țină linia ortodoxă până la capăt, fără compromisuri de conjunctură.
Categoric, nu putem spune care e atitudinea lui reala fata de comunitatea LGBT doar pe baza acestor declaratii. Problema e, exact cum spuneti, ca nu a fost suficient de ferm sa respinga astfel de demersuri. Iar activistii LGBT stiu bine sa faca lobby si sa speculeze orice slabiciune.
ştiu că am verificat eu un transcript al convorbirii atunci când a apărut ştirea şi am rămas cam dezamăgit în sensul că era evident că lui Epifanie i s-a întins o capcană şi că a vorbit mai mult cu jumătate de gură, mai mult din grijă ca să nu-şi jignească interlocutorul, nu că şi-ar fi asumat o misiune proLGTB. Va trebui să revin şi să verific exact, dar impresia mea din acel moment a fost că Epifanie nu a promis deloc sprijin ci că o să vedem să nu greşim faţă de LGBT sau ceva de genul ăsta. Titlurile articolelor apărute apoi au fost mult mai categorice şi a rămas aşa în memoria colectivă, că e proLGTB. Voi reveni dacă găsesc vreme pentru verificare.
Problema este că în toată această poveste sunt implicați și indivizi străini de Ortodoxie