La invitația Patriarhului de Ierusalim pentru întrunirea de la Amman de la sfârșitul acestei luni și-au anunțat oficial prezența Bisericile Rusă, a Cehiei și Slovaciei, a Antiohiei și a României. Patriarhia Ecumenică, alături de Bisericile Greciei, Alexandriei, Ciprului și Albaniei, formează un bloc separat prin respingerea participării. Pe lângă acestea, se pare că vor participa și Bisericile Sârbă și Poloneză, ceea ce face ca numărul delegațiilor prezente să fie de șapte. Rămâne de văzut ce vor face bulgarii și georgienii. Deocamdată și-au anunțat prezența jumătate din Bisericile Locale.
UOJ: Biserica Ortodoxă Poloneză Church urmează să ia parte la Sinodul Întâistătătorilor din Iordania
Delegația Bisericii Ortodoxe Poloneze va fi condusă de Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chełm.
Biserica Ortodoxă Poloneză va participa la întâlnirea pan-ortodoxă ce va fi ținută în capitala Iordaniei pe 25 februarie 2020. UJO a aflat despre acest lucru de la propriile sale surse din Biserica Poloneză.
Din păcate, Întâistătătorul BOP, Preafericitul Mitropolit Sawa, nu va putea ajunge personal la Sinaxă din motive de sănătate, drept aceea a binecuvântat pe Arhiepiscopul Abel de Lublin-Chelm să reprezinte Biserica Poloneză.
Orthochristian: Bisericile Română, Sârbă, Poloneză urmează să participe la Sinodul Ierusalimului din Iordania
[…] În plus, Preasfințitul Episcop Victor de Baryșevka din Biserica Ortodoxă Ucraineană a confirmat astăzi pe canalul său Telegram că Patriarhul Irineu va participa la Sinodul de la Amman, după cum a informat însuși Întâsistătătorul o delegație ucraineană aflată în vizită pe 30 ianuarie.
„Astăzi s-a ținut Sfântul Sinod al Episcopilor din Biserica Ortodoxă Sârbă. Am discutat din nou și am decis să participăm la întâlnirea frățească a Întâistătătorilor Bisericilor Locale în Iordania, care a fost inițiată de Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Sper să-l văd/întâlnesc la Amman pe Mitropolitul vostru de Ucraina, Preafericitul Onufrie”, a spus Patriarhul sârb.
* * *
Mai trebuie menționat că Antiohia nu și-a anunțat oficial prezența, ci doar disponibilitatea de a participa.
Așadar se preconizează o întrunire care nu va decide nimic, dar la care se vor trasa foarte probabil direcțiile pe viitor. Deci importanța ei este mare și așteptările pe măsură.
Nu-mi dau seama de ce nu ar vrea să participe bulgarii și georgienii. Participând la Amman, ar fi consecvenți cu atitudinea lor antiecumenistă de până acum și chiar ar întări frontul acesta binecuvântat. Ce motive de reținere ar avea? Ce-i cu neutralitatea aceasta?
Sper sincer să participe măcar prin delegați.
Nu știm noi ce vor face bulgarii și georgienii. Încă nu se știe oficial. Asta nu înseamnă că ei sunt neutri. Probabil că cel puțin bulgarii vor participa. Georgienii e posibil să aibă ceva rețineri față de ruși.
Întrunirea de la Amman nu este antiecumenistă. Sper să fie, dar nu știm asta. Principalul subiect pe care-l va aborda este schisma ucraineană.
Si eu sunt curioasa ce vor face bulagarii. Anul trecut Patriarhia Moscovei a cerut Bisericii Bulgare sa convoace sinod pe chestiunea ucraineana, dar bulgarii au refuzat. Vom vedea ce va fi.
Se pare că e vorba de anul 2018, înainte de a se forma noua structură autocefală. Și atunci bulgarii nu au refuzat convocarea unui Sinod pan-ortodox, ci au afirmat că nu este de datoria lor să intervină în teritoriul altei Biserici (http://orthochristian.com/116305.html)
In știrea de pe ortodoxinfo este făcută de două ori mențiunea curioasă cum că la Amman s-ar putea să asiste și Patriarul Ecumenic (direct sau, probabil, indirect, prin trimiși):
„Preafericitul [Chiril] a precizat că Biserica Rusă va participa la evenimentul inițiat de Patriarhul Ierusalimului Teofil III, chiar dacă Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului va decide să asiste la Sobor.”
Afară de presiunea negativă pe care ar putea-o pune astfel pe participanții Bisericilor locale, pt ca să nu stabilească ceva la Amman care să-l deranjeze rău la socotelile-i ecumeniste, nu văd alt motiv al participării.
Sursa: https://ortodoxinfo.ro/2020/02/15/patriarhul-rusiei-va-participa-la-sinaxa-primatilor-din-iordania-pana-acum-oficial-7-biserici-prezente-si-5-absente/
Nu sunt indicii că ar participa Patriarhia Ecumenică, dimpotrivă, este foarte critică la adresa viitoarei întruniri/Sinod.
Cele mai concludente informații sunt de la întâlnirea recentă pe care a avut-o o delegație a Ierusalimului la Constantinopol, după cum relatează site-ul Romfea în varianta engleză.
O descriere a discuțiilor o face un alt portal, Ορθοδοξία.info, care este pro-Constantinopol.
În rezumat, Patriarhul Bartolomeu a reproșat delegaților Ierusalimului că ar fi trebuit să aibă această discuție înainte de a o convoca, nu după luarea deciziei și că este amenințată unitatea Ortodoxiei. Climatul a fost amiabil și ierarhii oaspeți au încercat să-i convingă pe fanarioți că sunt de partea lor.
Au existat întrebări stăruitoare cu privire la agenda și la motivele care au dus la această inițiativă, dar răspunsurile nu au fost satisfăcătoare pentru Patriarhia Ecumenică. Impresia unui ierarh participant către reporteri a fost că delegații Ierusalimului nu știau de ce fac această întrunire și această neputință de a justifica faptele lor l-a condus la concluzia că alții sunt cei care au impus această inițiativă.
Unul din ierarhii fanarioți le-a spus oaspeților că, dacă ar fi continuat expansiunea rusească, ei ar fi fost următorii vizați din cauza locurilor de închinare strategice.
„Conform informațiilor orthodoxia.info, Patriarhul Ecumenic a clarificat faptul că nu este cazul să participe el însuși sau o delegație a Patriarhiei la Sinaxa de la Amman, întrebând cu subînțeles pe Mitropoliții din Ierusalim: «Pe Mitropolitul Kievului l-ați chemat?».”
Patriarhia de Ierusalim informează cu totul altfel despre vizita aceasta. Delegația l-a asigurat că întrunirea nu va fi o Sinaxă formală a Întâistătătorilor, ci o întâlnire frățească pe tema unității Bisericii Ortodoxe. A fost înmânată și o scrisoare din partea Patriarhului Teofil al Ierusalimului.
Concluzia mea este că se radicalizează cele două tabere. Sunt surprins că ierarhii ciprioți nu au luat nici o poziție până acum și se lasă la mâna Arhiepiscopului Hrisostom. La fel, este curioasă poziția Mitropolitului Anastasie al Albaniei, care a fost mereu pentru o întâlnire pan-ortodoxă, dar acum nu participă.
Pretenția Patriarhului Bartolomeu de a fi fost invitat Epifanie este absurdă. Cum poate fi pus la masa discuțiilor o persoană atât de contestată și nerecunoscută încă nici măcar de majoritatea Bisericilor Locale. Pur și simplu dă impresia că are o agendă și nu e dispus să discute în termeni bisericești această problemă.
Din păcate, se pare că vor fi prezente doar 7 Biserici, după cum confirmă Orthodoxia.info în articolul menționat. Aceasta înseamnă că bulgarii și georgienii nu vor participa, lucru foarte curios. Însă rămâne de văzut.