Cu o decalare de doi ani cauzată de restricțiile din pandemia de covid, zilele trecute s-a ținut la Karlsruhe, Germania, a XI-a Adunare Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor. Presărat cu rugăciuni în comun dimineața și seara și dezbateri tematice, evenimentul a stat sub deviza: „Dragostea lui Hristos mișcă lumea spre împăcare și unitate”. De asemenea, logo-ul a fost format din patru elemente: crucea, porumbelul, cercul (lumea) și calea.
În plus față de elementele principale (sigla și motto-ul), caracterul pământesc este și mai clar scos în evidență de ritualurile de rugăciune și dezbaterile organizate.
Chiar și la celelalte Adunări din anii precedenți a fost stridentă și greu de digerat pentru un ortodox prezența elementelor păgâne, nici măcar creștine, dar și a diferitelor ritualuri de rugăciune în comun cu eretici protestanți și anticalcedonieni. O scurtă istorie realizată oficial chiar de CMB subliniază protestul participanților ortodocși față de ritualurile religiilor africane și japoneze:
Din păcate, aceste manifestări ritualice nu au dispărut cu totul, chiar dacă s-au diminuat, și reprezentanții ortodocși participă la ele. Filmulețul oficial care prezintă o secvență din rugăciunea de deschidere este elocvent pentru un creștin ortodox serios că totul este străin de învățătura apostolilor. Elementele păgâne, voia bună, exaltarea și atmosfera de spectacol artistic sunt puternic contrastante cu interiorizarea, seriozitatea, pocăința, umilința și credința în Dumnezeu cel în Treime, în Hristos și în Evanghelia Lui. Crucea și bucuria duhovnicească nu au nici o legătură cu ceea ce se poate vedea în exemplul de „rugăciune” de mai jos, la care au participat și ortodocși, printre care IPS Nifon al Târgoviștei:
La această sesiune de rugăciune de deschidere a participat cu un discurs și Patriarhul Ioan al XI-lea al Biserici Antiohiei. De asemenea, s-a rostit Crezul, rugăciunea Tatăl nostru și a fost intonată și o cântare psaltică în arabă printre celelalte cântecele cu tromboane, dansuri, tobe, mișcări scenice și citiri din texte scripturistice:
O temă importantă, bineînțeles, pentru „pacea lumii” este războiul din Ucraina. Delegați ai ortodocșilor (un mirean) și schismaticilor (un episcop) din această țară și-au prezentat punctele de vedere pe acest subiect.
La rândul ei, Biserica Rusă și-a exprimat dezacordul față de proiectul unei Declarații a CMB despre războiul din Ucraina deoarece condamna invazia rusă fără să menționeze celelalte părți implicate în conflict. El a ironizat documentul spunând că este mai bun decât se aștepta. De asemenea, l-a comparat ca importanță cu documentele de la McDonald΄s și Starbucks și cu declarațiile președintelui german care a semnat un document pentru transferul pașnic al puterii către opoziție acum trei ani, dar apoi s-a spălat pe mâini.
Atmosfera profană a acestor adunări este suficientă pentru a înțelege că scopul ei nu este nicidecum unitatea Bisericii, ci o reconciliere strict politică lumească și, mai corect spus, păgână în sensul unei credințe fetișiste și a unei venerări a pământului, naturii și lumii. Practic, țelul declarat nu este cerul, raiul și împărăția lui Dumnezeu, ci viața de aici. Sufletul, Biserica, Dumnezeu, credința, rugăciunea devin tot atâtea noțiuni pervertite și coborâte la un nivel înapoiat și idolatru.
Grija pentru ecologie a Patriarhului Ecumenic, spre exemplu, se vede că nu numai că nu are la bază principii ortodoxe, ci este una mai degrabă de inspirație din religiile primitive. Este doar un pretext pentru a induce o gândire străină despre lumea aceasta. Dar chiar și Pr. Ioan Sauca, Secretar General interimar la CMB promovează pe site-ul Patriarhiei grija față de „planeta noastră comună, Pământul”.
De altfel, agenția Basilica a prezentat evenimentul din Karlsruhe concentrat în jurul „marilor probleme ale lumii la care creștinii nu pot rămâne impasibili: pandemie, războaie, diverse forme de discriminare, criza de mediu ș.a.”, făcând abstracție de toate derapajele canonice și dogmatice care afectează și degradează nepermis participarea ortodoxă. Pentru că totul nu se reduce la alegerea de noi comitete de conducere și nici la abordarea unor probleme care nici măcar nu țin de sfera religioasă și care evident că nu pot fi rezolvate de Biserică. Indiferența față de suferințele și crizele oamenilor din lume nu trebuie contracarată cu alinierea la programele și strategiile politicii mondiale.
Este normal ca Ortodoxia să aibă legături și să accepte nivelul rudimentar religios al celorlalte erezii și religii, dar fără să-și piardă identitatea proprie și fără să ia parte, coborându-se în această mocirlă. Argumentele unora dintre ortodocși că în mișcarea ecumenică se dă o mărturie despre dreapta credință celorlalți pălesc în fața realității și nu sunt decât o luare în derâdere a Evangheliei lui Hristos.
„Mama Pamint” este o conceptie intre infantilism filosofic si delir schizoid. Ideea ca o planeta sa fie o fiinta este ceva ce un copilas de zece ani, istet si cu ceva cunostinte extra, poate demola in doi timpi si trei miscari. Iar aiurelile vegane, alta imbecilitate tipic occidentala.
Comentarii editate de admin:
Comentariu nr.1:
Comentariu nr.2:
Comentariu nr.3:
Comentariu nr.4:
Comentariu nr.5:
Comentariu nr.6:
Comentariu nr.7:
Comentariu nr.8:
…
Dle Ioan, vă rog mult să recitiţi rugămintea de aici:
https://theodosie.ro/2022/08/26/patriarhia-moscovei-recunoaste-sinodal-noua-biserica-autocefala-macedoneana/comment-page-1/#comment-4839
Iertaţi. Doamne, ajută!
Argumentul că astfel dăm mărturie între alții ar fi ținut dacă acolo unde suntem majoritari ar fi ținut cu strășnicie dreapta credință. Or vedem clar că nu o fac.
E de necrezut cum de nu le este frică ortodocșilor participanți de Judecata lui Dumnezeu!…
Buna seara parinte, am si eu o rugaminte la dumneavoastra , sper ca nu sunt prea indraznet sau chiar nesimit daca va cer acest lucru. Tot intalnesc oameni care sunt inselati de gruparea aceea schismatica ieronim cozma , antim gadioi si restul gruparii lor. De asemenea , mai intalnesc si oameni care sunt inselati si de sava lavriotul , despre care nu gasesc informatii cum ca ar fi lepadat atitudinea schismatica pe care o avea , acesta se tot plimba prin tara si face conferinte , inseland astfel o multime de oameni. Mai sunt oameni care il distribuie si pe inselatul acela de kleomenis , care este un schismatic si un stilist . Ati putea cumva sa scrieti un articol , demascand pe acesti sarlatani , ca dupa sa-l distribui si eu si alte persoane , pentru a preveni lumea in a mai cadea in mrejele lor viclene ? Doamne ajuta!
Ar fi fost bine să fie pus acest comentariu la un articol pe temă.
Nu sunt eu în măsură să zic că ei formează o grupare periculoasă pt că nu cunosc îndeaproape. Am scris în mai multe aeticole care mi se pare că este linia patristică, dar nu-mi propun să critic pe ceilalți, deși consider că diferitele derapaje fac mai mult rău decât aduc folos prin împotrivirea la erezie.
Am văzut că Sava Lavriotul face conferințe zilele acestea. Greșește prin faptul că nu vede că Sfinții au avut comuniune cu ereticii până la condamnarea lor; nu i-au considerat doar cu preoție validă, ci avut și comuniune în multe situații. În plus, văd că apare insistent și problema calendarului (revenirii pe vechi).
Comuniune cu ereticii pana la condamnarea lor ? Pai ecumenismult reprezinta totalitatea ereziilor mai vechi si mai noi, cele esentiale deja condamnate ! Aratati exemple concrete ale sfintilor care s-au aflat in comuniune cu ereticii „necondamnati”. Nu exista ! Aceasta mentalitate va claseaza in tabara ciprianitilor !
Aveți răspunsuri mai pe larg în mai multe articole, precum aici, aici, aici sau aici. Nu e cazul să fie adăugate comentarii pe acest topic la articolul acesta, după cum am mai precizat.