Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei

Patriarhia Alexandriei a emis astăzi un comunicat oficial cu privire la decizia de a pomeni în diptice pe Epifanie ca Întâistătător al Bisericii Autocefale a Ucrainei, care are următorul conținut:

„Lunile trecute am constatat dispoziția fraților Ierarhi în favoarea recunoașterii autocefaliei Bisericii Ucrainei acordată prin Tomos sinodal de Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic.

După cum este cunoscut tuturor, Sfânta noastră Biserică Ortodoxă sobornicească/catolică funcționează după sistemul sinodal de administrare, după cum a primit acest lucru din tradiție și de la Sfintele Sinoade Ecumenice. Potrivit acestui fapt, Președinții Sinoadelor bisericești Locale constituie rezultanta membrilor lor.

Conform acestora, și noi, ca putere rezultantă și efectivă a dispoziției fraților Ierarhi, am pomenit în dipticele Bisericii Ortodoxe sobornicești/catolice pe Întâistătătorul Bisericii Autocefale a Kievului și a toată Ucraina, Preafericitul Mitropolit k.k. Epifanie, rugându-ne pe drept pentru pacea și buna stare a Bisericilor noastre Ortodoxe.

†Teodor, Papă și Patriarh al Alexandriei”

Este disponibil și un text mai scurt, în facsimil, care conține semnătura Patriarhului Teodor și este datat 8 noiembrie 2019, cu număr de ordine 215/2019:

Către
Preacinstiții și preaiubitorii de Dumnezeu Arhierei ai Preasfântului nostru Tron Apostolic al Sfântului Marcu.

Preaiubiți Sfințiți Arhierei,
După cele pe care le-am dezbătut amănunțit și în particular cu voi toți, și după ο gândire matură și multă rugăciune, cerând imboldul Sfântului Duh Mângâietorul și îngrijindu-ne de unitatea Bisericii Ortodoxe, am ajuns la decizia să trecem la recunoașterea Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei și a Întâistătătorului ei, Preafericitul k.k. Epifanie, pentru că a sosit vremea.

†Teodor al II-lea
Papă și Patriarh al Alexandriei și a toată Africa”

Nota noastră: Avem de-a face cu o decizie similară cu cea a Bisericii Greciei, chiar mai precară. Deși se spune în Comunicat că decizia pomenirii în diptice a fost luată sinodal, nu există o mărturie certă în acest sens, nu există o decizie a Sinodului.
Lucrurile se vor complica, se pare, și vor curge spre o divizare implacabilă oficializată. Cu cât recunosc mai multe Biserici așa-zisa autocefalie a structurii bisericești din Ucraina, cu atât unitatea Bisericii va fi mai afectată. Deocamdată Bisericile de factură grecească se găsesc de cealaltă parte a baricadei față de Biserica Rusă. Mai lipsește Patriarhia Ierusalimului, care a dat semne destule că nu va face acest pas și sperăm că nu-l va face. Totodată, trebuie menționat că Alexandria, deși Patriarhie, se găsește în mijlocul lumii musulmane, este foarte slabă numeric și nu are un impact foarte mare, ci mai mult de imagine.

Mai există și o declarație filmată cu privire la acest gest:

Filmarea începe cu un cuvânt introductiv al Patriarhului. Acesta face cunoscut un fapt important, anume că Patriarhia Alexandriei, a doua în ordine, a înregistrat în diptice și a recunoscut Biserica Autocefală a Ucrainei după multă rugăciune și chibzuință. Acest fapt s-a petrecut în capitala Eigptului în prezența multor arhierei și a ambasadorului Greciei. Mai afirmă Patriarhul că, din experiența sa îndelungată, cunoaște că de astăzi a fost rezolvată această mare temă cu mila lui Dumnezeu. „Înțelegerea, dragostea și nădejdea vor veni în mijlocul nostru.” Efortul și luptele noastre arată că Hristos este în mijlocul nostru.
Apoi Mitropolitul de Guineea dă citire Comunicatului tradus mai sus, iar la final este inclusă filmarea cu pomenirea lui Filaret în diptice la Vohodul Mare.

Translate page >>
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x