De ieri suntem anunțați oficial de către Ministerul Afacerilor Interne că în România se vor schimba buletinele până în august 2021 pentru a ne alinia la standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene, pe care le-am semnalat la vremea respectivă. Deocamdată redăm mai jos textul Comunicatului oficial, în care se menționează că vârsta de la care se va emite carte de identitate va fi de 12 ani și va exista posibilitatea de a opta pentru cărți simple de identitate.
MAI: Alinierea actelor de identitate românești la standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.
Prin proiect se creează cadrul legal național pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate.
Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021).
Noile acte de identitate vin cu garanții suplimentare de securitate și întăresc încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătățiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulație în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice.
Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege ș.a.
Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”.
Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.
Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.
Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple; aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.
Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.
Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională (documentele pe această temă sunt acesta, acesta și acesta), precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunțului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro).
Nota Theodosie.ro: La o primă vedere, actele de identiate simple nu vor conține date biometrice și nici semnătură electronică. Este evident că nu vor avea nici alte componente electronice, cum ar fi cipurile. Aceste informații sunt cuprinse în proiectul menționat mai sus, la punctul 14 referitor la modificările alineatului 17. Aceste lucruri sunt afirmate și în documentul de fundamentare, la pagina 6.
Noile cărți de identitate vor fi emise începând cu vârsta de 12 ani. Din punctul 2.c din Nota de fundamentare, care privește schimbările care vor interveni, se înțelege că posibilitatea călătoriei în afara țării va fi condiționată de posesia cărții electronice de identitate, nu doar a celei simple. Nu rezultă limpede dacă pașapoartele vor conține și ele date electronice (imagine facială și amprente digitale) în condițiile în care acestea sunt necesare în cartea de identitate pentru exercitarea dreptului de liberă circulație. Este posibil ca aceste cerințe să vizeze doar actele de identitate.
Se impune o studiere mai atentă a celor trei documente pentru a înțelege mai bine care sunt modificările și a elimina orice dubiu asupra lor.
Merită urmărită si știrea de pe digi24, dar nu partea transcrisă, ci știrea ca atare. Acolo seful de la Evid. Populației raspunde la o întrebare ref la cei care refuză noile CI electronice cu cip.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/romanii-vor-avea-buletine-noi-cu-cip-de-anul-viitor-ce-risca-cei-care-vor-opta-pentru-un-buletin-fara-cip-1245347
Două aspecte ne interesează mai mult pe unii dintre noi:
– în paralel cu cele noi ce se vor emite începând cu august 2021 vor fi acceptate, inclusiv în spațiul UE și actualele CI până la expirarea lor în funcție de data emiterii, adică până prin aug 2031. Obs personală: mie mi se pare greu de crezut. Înclin să cred că vest-europenii le vor mai primi pe actualele CI un maxim de 5 ani, deci până prin 2026;
– din 2021 se vor emite si CI fără cip de forma nouă, de mărimea unui card, deși cu ele “nu se vor putea accesa servicii la distanță”, adică prin internet și nu vor fi recunoscute în U.E.
Buna precizare, tatal meu spunea ca si aceste CI fara cip de forma noua vor fi folosite pe post de card de sanatate. Ma intreb cum? Oricum, nu doar cardul in sine e problema, ci stocarea datelor medicale in sistem electronic.
Se pare că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a mișcat repede cu declarațiile. Și a făcut una foarte năstrușnică, în care vorbește de bisercă, biserici fără să fie nevoie. Nici eu nu înțeleg la care biserici se referă, probabil că nici domnia sa.
Cât privește problema concretă a cipurilor, ea nu poate fi expediată ca una fără relevanță religioasă, spirituală, chiar dacă nu este una fundamentală la momentul acesta. Dar se observă deja o discriminare, prin care cei cu buletine simple nu le vor putea folosi în străinătate și probabil nici ca și card de sănătate. Plus că îndosarierea în sine este o problemă spirituală gravă și serioasă, nicidecum inexistentă. Cel puțin la nivel de totalitarism. Poate că nu conține 666 sau nu estte încă nici un Antihrist înscăunat, dar problema există și este fix spirituală.
Cum spuneam în articol, am redat deocamdată textul propunerii de lege; sper să revenim și cu un articol dedicat subiectului mai pe larg.
Hristos a murit si a inviat pentru ca noi sa fim liberi, nu robi. Orice robie este o problema spirituala. Daca e o problema spirituala o simpla bulimie – adica mancat excesiv care ne face robi ai mancarii – oare cum nu ar fi aceasta, care inseamna control total? Se vede ca dl Banescu si cei pe care ii reprezinta – o spun cu tristete ca nu pe noi – nu mai stie cum e cu Hristos si cu libertatea. Cat de rau a fost in comunism! Ne indreptam spre ceva mai demonic decat comunismul.
Se vede ca ierarhii nostri au uitat ca sunt in primul rand medici… Si ca ar trebui sa vada de sanatatea celor mai mici…
Vasile Bănescu se referă la celelalte „biserici” din România ( probabil catolică, protestantă…) care nu au luat atitudine cu privire la acest proiect de lege. Am citit și eu declarația dânsului.
Da, asa cred si eu, din pacate exprimarea este neortodoxa, pentru ca exista o singura Biserica din punct de vedere ortodox. Restul sunt confesiuni, religii, culte, ce vreti, dar nu biserici. Or dl Banescu este purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, deci ar trebui sa aiba grija cum se exprima, ar trebui sa respecte dogma ortodoxa pe care teoretic si-o asuma public.
Bună ziua! Încă de când trăia Părintele Justin era o varianta a legii cu privire la actele de identitate, în care se prevedea o varianta electronica și una asa zis simpla
Când l-am întrebat dacă putem lua varianta simplă a cărții de identitate atat timp cât ei spun ca nu are elemente de biometrice, Părintele ne-a spus asa:” Măi nu le puteți lua pentru ca nu puteți avea încredere. Ei spun ca-i alba și de fapt e verde. Sa cereți sa rămâneți cu cele pe care le aveți acum.” Deci noi asta trebuie sa cerem. Aceste cuvinte ale Parintelui Justin sunt în concordanta cu ce spunea Părintele Adrian Fageteanu când i s-a pus aceeași întrebare. La fel a spus ca nu le putem lua căci ” Sunt vicleni, vicleni, vicleni”. Asa ca, oricâte garanții ne vor da oficialii, avem motive sa suspectam faptul ca acea C. I despre care spun ca va fi simpla, de fapt nu va fi simpla. Cu atât mai mult cu cât ii schimba formatul. Cei ce refuza actele noi din motive duhovnicești nu pot face ascultare de spusele oficialilor lumești ci trebuie sa facă ascultare de cuvintele duhovnicești ale Părinților. Căci mântuirea nu ne-o încredem mintii unui om oarecare ci Duhului Sfânt care vorbea prin acesti Părinți. Ori problema actelor de identitate este una legata de mântuire. Cine nu va putea sa le refuze măcar sa nu se minta pe sine spunându-și ca actele simple noi ar fi în regula pentru un creștin. Iertați-mă!