ΟρθοδοξίαNewsAgency: Printr-un mecanism special, vor fi acoperite picturile de pe pereți
Se pare că deja au început pregătirile pentru prima rugăciune a musulmanilor în Sfânta Sofia, care va avea loc pe 24 iulie, conform dispoziției președintelui turc Tayyip Recep Erdogan. Potrivit Sabah, ministerele de resort din Turcia au reluat transformarea bisericii, așa încât prima rugăciune să fie vineri, 24 iulie.
Astfel, pagina de internet turcă menționează: «În părțile geamiei unde se vor ruga se va pune pe podea un acoperământ special. Vor mai fi puse și cortine speciale pe mozaic și pe picturile de pe pereți, unde se va reflecta lumina, iar pe parcursul rugăciunii vor rămâne acoperite». Potrivit Sabah, președinția accentuează faptul că vor aborda situația cu sensibilitatea potrivită ca să nu fie schimbate construcția și valoarea lor istorică.
ΟρθοδοξίαNewsAgency: Turcii au anulat decizia din 1934 de a transforma basilica Sfânta Sofia în muzeu
Consiliul de Stat al Turciei a decis astăzi(10 iulie 2020) că transformarea Sfintei Sofia din Constantinopol în muzeu în 1934 (de către Kemal Ataturk) a fost ilegală. Cu alte cuvinte, această decizie deschide calea transformării ei în geamie.
Înainte de a fi anunțată decizia, ginerele lui Recep Tayyip Erdogan și ministru al economiei a făcut un tweet utilizând un vers din poetul Necip Fazıl Kısakürek: «Răbdare, tinerii mei! Nu știu dacă va fi astăzi sau mâine, dar Sfânta Sofia se va deschide!».
Această modificare de statut prin decizia președintelui turc menționată mai sus de transformare în geamie a catedralei declanșează un conflict puternic. Nu s-au implicat doar grecii (Patriarhia de Constantinopol, Biserica și guvernul Greciei, Biserica Ciprului, Patriarhia Alexandriei), care sunt nostalgici după trecutul lor imperial bizantin (cu capitala la Constantinopol și centrul bisericesc în această catedrală), ci și al multor altor Biserici Ortodoxe Locale, dar și al altor foruri religioase și politice înalte.
Printre alții, și Patriarhia Română și-a exprimat „solidaritatea cu toți cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale”. Dar și alte Biserici Ortodoxe, precum Patriarhia Ierusalimului și a Georgiei au luat aceeași atitudine sau, cel mai important, Patriarhul Chiril și, oficial, Patriarhia Moscovei. Bineînțeles, aceste poziționări au apărut înainte de decizia președintelui turc tocmai pentru a o împiedica.
Dar și-au ridicat vocea și importanți lideri politici, precum președintele Rusiei, Vladimir Putin (printr-un purtător de cuvânt, care consideră catedrala de o valoare foarte profundă religioasă pentru ruși), Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a îndemnat pe turci să mențină catedrala ca muzeu.
Până și „Consiliul Mondial al Bisericilor” a trimis o scrisoare de protest față de gestul președintelui Erdogan.
Desigur că am trecut doar în revistă reacțiile notorii, dar acestea sunt mult mai numeroase.
În contrast cu indignarea generală față de această transformare în geamie a unei catedrale reprezentative pentru Ortodoxie și creștinism, Parlamentul turc a aplaudat decizia, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos:
De menționat că Sfânta Sofia a fost inițial construită de împăratul Constantin cel Mare și reconstruită la dimensiunile și importanța de astăzi de împăratul bizantin Iustinian I (sec. VI). A fost transformată în geamie imediat după căderea Constantinopolului (1543) și apoi în muzeu de către Kemal Ataturk, primul președinte, care a laicizat statul turc. Mesajul lui Erdogan este evident unul de înviere a islamului, de a reveni la politica de altădată a Imperiului Otoman. Totuși condițiile de astăzi sunt diferite. Asistăm mai mult la o escaladare a conflictului religios, ca o provocare adusă creștinismului (ortodoxiei în special). Un alt gest din același registru a fost sărbătorirea cu fast anii trecuți (în 2016, la 563 de ani) a căderii Constantinopolului.
„O instanță din Turcia a decis, vineri, că decizia de a face din Hagia Sophia muzeu este nulă, deschizând astfel actualului guvern drumul către transformarea clădirii istorice în moschee, transmite middleeasteye.net
Verdictul a venit după ce reprezentanții unei asociații au dat în judecată guvernul la începutul acestui an pentru decizia de a transforma Hagia Sofia în muzeu în anii 30, decizie semnată de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
Asociația a susținut că Hagia Sophia a primit titlul de moschee sub Mehmed al II-lea, cuceritorul orașului Istanbul, care a fost și proprietarul clădirii. Anterior, clădirea a fost catedrală creștină și a fost construită de împăratul Justinian în secolul al VI-lea.
De anul trecut, președintele Recep Tayyip Erdogan a susținut ideea revenirii la statulul de moschee în câteva discursuri publice, în încercarea de a da satisfacție bazei sale electorale (musulmanii conservatori), care au calificat tot timpul decizia lui Ataturk ca fiind catastrofală.
Sursa: https://ortodoxinfo.ro/2020/07/10/catedrala-sfanta-sofia-va-deveni-moschee-erdogan-a-declarat-razboi-ortodoxiei/”
„Numai gândul că vor intra cu barosul să „refacă“ pereții, că vor sulemeni cu var toate mozaicurile, când nu le vor spulbera sub daltă și ciocan…
Nu poți rămâne indiferent în fața negurii invazive a minții unui om; nu ai cum, dacă ceva, măcar un dram din ceea ce numim „civilizație“ contează și pentru tine. Oare turcii cu mintea limpede – atâția câți au scăpat teferi și nu înfundă încă temnițele sultanului – înțeleg că gestul lui Erdogan nu are nicio legătură cu Allah și credința? Oare Europa înțelege că semnătura pe acel decret este doar un preambul pentru ceva ce nu va însemna nici Binele, nici Adevărul, nici Frumosul?
Nori negri peste Hagia Sophia și peste oameni.
Mihai Șora 11 iulie 2020”
O prezentare bună mi se pare cea dintr-un articol din Adevărul, unde se arată că mai multe biserici-muzeu au fost transformate din nou în moschei, așa cum fuseseră la un moment dat. Plus alte informații.
Probabil ca va incepe si numaratoarea inversa la distrugerea turcilor de rusi
Muftiul Egiptului spune că transformarea Sf. Sofia în geamie este de neîngăduit. „Bisericile trebuie să rămână așa cum sunt și să nu fie transformate în moschei, iar moscheile să nu fie transformate în biserici. După părerea sa, reprezentanții religiilor trebuie să-și păstreze caracteristicile. El a reamintit că, după legea islamică, nu este permisă transformarea bisericilor în geamii și uciderea monahilor.
Un alt articol foarte interesant în românește, îndeosebi referințele din final la posibilitatea ca și Israelul să procedeze la fel ca Turcia cu lăcașurile de cult de pe teritoriul său.
Există diferenţe foarte importante între cele două cazuri, dat fiind că regimul din Israel este unul de Apartheid, iar palestinienii sunt numeroşi şi practicanţi ai religiei lor. Nu avem aceeaşi situaţie a ortodocşilor în Turcia.
Cazurile nu sunt deloc asemănătoare, nu putem compara perspectiva turcilor cu transformarea unui „muzeu” în moschee (lucru cu care nu sunt de acord) cu cea a evreilor cu transformarea, mutarea, dărămarea moscheilor Kubbat as-Sahra sau Al-Aqsa. Erdogan însuşi a legat transformarea Sfintei Sofia în moschee de „eliberarea” Al-Aqsa, deci discuţia este mult mai amplă.
Scopurile sunt total diferite, situaţia de fapt este diferită, mizele sunt diferite, vătămările celor interesaţi sunt complet disproporţionate ş.a.m.d.
Este un argument pe care l-am întâlnit destul de des în presa din Israel şi este incorect din cam toate unghiurile de vedere din care am privi. Dar dat fiind cinismul cu care Israel tratează aceste probleme, mă aştept să ne întâlnim din ce în ce mai des cu acest fals-argument. Însă ar fi mare păcat să luăm în braţe de-a gata, fără discernământ, orice element de propagandă evreiască. Există deja Ştiri creştine care doar cu asta se ocupă, propagandă pro-israel în mediul creştin. Asta e părerea mea..
Nu în ultimul rând, faptul că despre acest subiect s-a dat ordin pe unitate, cu articole apărute în cele mai vehemente oficine antiortodoxe urmăreşte, din punctul meu de vedere, un scop mai degrabă sociologic decât unul mediatic. Sunt foarte mulţi oameni supăraţi în ţara aceasta de faptul că nu există un conservatorism românesc separat de naţionalism iar acest subiect al Sfintei Sofia cade mănuşă pentru cei ce vor să contureze ideologic un astfel de curent. Pe de o parte aceştia caricaturizează în critica lor naţionalismul, pe de altă parte, caută subiecte de angajament cultural, cu mize geopolitice şi deschidere spre exterior pentru a substanţia un conservatorism de tipul baconski/neamţu/marginalia. Nu că ar fi ceva neapărat rău să existe, dar nu lovind în ideea de naţionalism care şi aşa se compromite singură cu concursul practicanţilor săi de la acest moment. Zic şi eu..
A doua cadere a Constantinopolului. Apostazie a fost si in 1453 si recent in 2006. Semnul pedepsei divine a venit. Dumnezeu si-a intors definitiv fata de la tradatorii cu mitra si urmasii lor.
https://orthodoxtimes.com/muezzin-died-from-heart-attack-in-hagia-sophia/?fbclid=IwAR2Ldr8XD5-9PGCECIvb6PHpIovW7g_dVb8A08KI3deErJOk2LCXqBLOL8g