„Biserica Ortodoxă canonică Ucraineană a consemnat o altă victorie judiciară luni, când Curtea de Apel a districtului șase din Kiev a respins recursul Ministerului Culturii în cazul redenumirii forțate a Bisericii. Astfel, decizia de mai înainte a Curții de Apel cu privire la oprirea procesului de redenumire forțată rămâne în vigoare, relatează canalul de YouTube Primul Cazac.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii continuă să caute soluții și să facă tot posibilul pentru a renumi forțat Biserica Ortodoxă Ucraineană în „Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina”, obligând BOU să continue să-și apere drepturile constituționale în justiţie, relatează canalul.
Decizia finală a Curții de Apel stipulează: „Curtea a decis respingerea ca nefondat a recursului Ministerului Culturii și lasă neschimbată decizia Curții Administrative Districtuale a orașului Kiev”.
„Curtea de Apel a respins recursul Ministerul Culturii și a menţinut decizia Tribunalului Districtual, care a interzis autorităților de înregistrare ale statului să ducă mai departe orice acțiuni de înregistrare și înscriere vizând denumirea BOU, inclusiv în a introduce noi înregistrări în Registrul de Stat Unificat”, scrie în raportul departamentului legislativ al Bisericii Ucrainene.
În 20 decembrie, Rada Supremă ucraineană a votat propunerea legislativă nr. 5309, care obligă orice organizație religioasă cu sediul în Rusia, pe care Ucraina o consideră drept „stat agresor”, „să menţioneze acest lucru în denumirea ei”, cu referire, în opinia Parlamentului, inclusiv la Biserica Ortodoxă canonică Ucraineană. Propunerea a fost promulgată ca lege două săptămâni mai târziu de Președintele Petro Poroșenko.
Pe baza presupunerii autorităților că Biserica cea canonică va fi forțată să-și schimbe denumirea, Biserica schismatică a fost înregistrată în registrul de stat, la sfârșitul lui ianuarie, cu aceeași denumire legală.
Biserica a anunțat că va ataca dispoziţiile legii pe baza faptului că, deși este un corp autonom în interiorul Bisericii Ortodoxe Ruse, sediul ei administrativ legal recunoscut este, de fapt, în Kiev. Tribunalul Administrativ Districtual din Kiev a început judecata în procesul Bisericii în 23 martie. Ulterior, pe 22 aprilie, Tribunalul a suspendat procedura administrativă de redenumire forțate a Bisericii. Ca răspuns, Ministerul Culturii a intentat un proces care a fost respins definitiv astăzi, luni.
Trebuie avut în vedere faptul că o eventuală redenumire a Bisericii canonice ar presupune inventarierea totală a activelor ei și s-ar putea solda cu preluarea multor biserici și mănăstiri și alte clădiri sau averi. Ar fi un prilej nimerit pentru schismatici să profite și să ocupe diferite imobile, îndeosebi biserici parohiale. Acest fapt dă o importanță deosebită subiectului. Noua putere instalată la Kiev, în schimb, susține Biserica Ortodoxă canonică, ceea ce mai calmează apele și dă speranțe că multe biserici ocupate să poată fi cedate înapoi parohiilor canonice pentru a-și desfășura în pace activitatea și slujbele curente.
Am intervenit puţin în traducere întrucât cel mai probabil, cineva fără cunoştinţe juridice a tradus textul din limba ucraineană în engleză iar apoi părintele Lavrentie a tradus din engleză în română. Ştirea nu îmi pare atât de semnificativă cum lasă să se creadă articolul. Cred că de fapt este vorba doar de un rezultat (pozitiv) de etapă, constând în aceea că procedura de redenumire obligatorie a Bisericii canonice a fost suspendată de tribunalul de contensios administrativ, până la soluţionarea procedurii de fond, iar recursul Ministerului Culturii împotriva hotărârii de suspendare a fost respins definitiv de instanţa superioară, de Curtea de apel.
Dar cred că hotărârea priveşte doar suspendarea procedurilor ce decurg din schimbarea obligatorie a denumirii şi obligă părţile să aştepte soluţia instanţei pe fondul cauzei, soluţie care se va da cu cale de atac.
Este o victorie în sensul temporizării şi a amânării sine die a demersurilor pe care statul ucrainean ar fi dorit să le facă în forţă, pe principiul piciorului pus în prag şi a dreptului deja câştigat. Dar speţa priveşte strict denumirea oficială a bisericii şi nu împiedică statul să încurajeze alte preluări în forţă a bisericilor parohiale canonice.
Cu privire la denumire, de acum urmează o procedură judiciară lungă, de vreo 1-2 ani cel puţin, răstimp în care nu ştim dacă motivaţia autorităţilor vizând schimbarea denumirii Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina va rămâne aceeaşi.
dap, am dreptate, vizează doar suspendarea procedurilor ce privesc redenumirea obligatorie a bisericii canonice:
https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/court-turns-down-culture-ministrys-appeal-on-decision-to-halt-renaming-of-uoc-mp.html?cn-reloaded=1