Grupul de Comunicare Strategică (GCS) constituit în cadrul Guvernului României infirmă zvonurile care circulă pe reţelele de socializare, care fac vorbire despre intrarea în carantină a capitalei şi a marilor oraşe. Preluăm comunicatul integral al GCS, la care adăugăm o notă finală succintă.
PRECIZARE din partea Grupului de Comunicare Strategică:
Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București.
NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!*
Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.
Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.
Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.
În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să NU dea publicității informații care nu sunt verificate din surse oficiale.
Totodată, facem un apel public la cetățeni să nu răspândească pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale.
Grupul de Comunicare Strategică
Nota noastră: Restrângerea drepturilor cetăţeneşti este asociată, formal, cu decretarea stării de urgenţă. Dar din conţinutul comunicatului pe care l-am preluat se poate desprinde concluzia firească a limitării unor drepturi, care fac parte din normalitatea civică, chiar şi înainte de adoptarea formală a cadrului legislativ necesar. Din perspectivă juridică este extrem de discutabilă încadrarea juridică la art. 404 Codul penal a difuzării de informaţii neverificate, sub imperiul unor stări de temere, informaţii care pot reprezenta un simplu exerciţiu de gândire inductivă, de asociere factuală cu ceea ce ştim că se întâmplă în Italia sau aiurea.
Este chiar probabil ca prezentul comunicat să reprezinte modalitatea de aducere în atenţie publică a unei astfel de demers potenţial, care să devină necesar în zilele următoare, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice. În mod sigur, ne aflăm în faţa unei descurajări directe de a participa la potenţarea stării de temere publică, autorităţile alegând să acuze imprecis, sub ameninţarea unei încadrări de drept penal, manifestări care sunt totuşi protejate de drepturile cetăţeneşti, încă în vigoare.
Înţelegem grija de a nu potenţa starea de tulburare indusă în rândul populaţiei, dar modalitatea disproporţionată în care se pun sub acelaşi semn al întrebării, pe de o parte, comportamente şi atitudini fireşti pentru astfel de situaţii, iar pe de alta, “intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public” despre care se arată că sunt comunicate “inclusiv prin canale de comunicare privată“, care sunt marginale şi (încă) nedovedite, validează îngrijorările celor circumspecţi şi nu prevestesc nimic bun.
Nădăjduim că Dumnezeu va lumina cu înţelepciune minţile celor aflaţi în conducerea ţării astfel încât să parcurgem cu bine această perioadă de încercare. Considerăm că, în aceste clipe, creştinii ortodocşi au ocazia de a proba buna lor judecată, buna chibzuinţă şi încrederea în purtarea de grijă a Domnului, compensând astfel îngrijorările celor mai puţin credincioşi şi a celor slabi de înger.
Nu întâmplător atragem atenţia asupra limitării dreptului la liberă exprimare (chiar dacă aparent ar putea trece ca justificată), ci pentru că este marca prevestitoare a restrângerii altor drepturi cetăţeneşti, dreptul la liberă circulaţie fiind cel mai evident pus în pericol de măsurile de combatere a pandemiei.
În acest context, reiau o traducere a unui text care analizează impactul restrângerii dreptului la liberă exprimare în China, în contextul eforturilor partidului comunist de a limita întinerea epidemiei:
Am ales să preiau acest articol pentru că există o temere, nu fără temei, că această criză ar putea fi folosită pentru sporirea gradului de control şi autoritarism al statului faţă de cetăţean, conduita guvernului chinez fiind considerată proporţională, justificată şi eficace în faţa acestui sinistru pandemic. Deşi mai lung, cred că articolul preluat în acest comentariu poate fi util pentru contextualizare. Iertaţi.
Ca să nu fim părtinitori, iată şi un punct de vedere aparţinând unui institut guvernamental chinez:
http://www.siis.org.cn/UploadFiles/file/20200214/SIIS%20Report%20.pdf
http://www.siis.org.cn/UploadFiles/file/20200214/SIIS%20Report%20.pdf
http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/avocatul-poporului-cere-declararea-starii-de-urgenta-1601344
Avocatul Poporului cere declararea starii de urgenta
Avocatul Poporului ii cere presedintelui Klaus Iohannis declararea starii de urgenta, in contextul epidemiei de coronavirus, care a luat amploare la nivel mondial.
Bilantul imbolnavirilor in Romania a crescut intr-o singura zi cu 18, iar joi dimineata noi cazuri au fost anuntate, astfel ca numarul celor infectati a ajuns la 48.
“Avocatul Poporului, in calitate de garant constitutional al drepturilor si libertatilor fundamentale, luand act de masurile administrative adoptate in ultimele zile in actiunea de combatere a raspandirii virusului Covid – 19 solicita Presedintelui Romaniei sa declare starea de urgenta, iar Parlamentului Romaniei sa o incuviinteze, in conformitate cu art. 93 alin.(1) si (2) din Constitutia Romaniei”, transmite AP intr-un comunicat de presa.
Institutia subliniaza ca acest lucru e obligatoriu, in conditiile masurilor luate pana acum.
“Nu punem in discutie oportunitatea masurilor luate pana acum, necesitatea restrangerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu sa se intample asa cum prevede legea fundamentala in cazul situatiilor exceptionale. Acestea sunt exigentele statului de drept, in care restrangerea unor drepturi si libertati nu poate fi facuta decat in conditiile art. 53 din Constitutia Romaniei.
Romania are legislatie in materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate intocmai”, se mai arata in document.
Iata ce prevede articolul 53 din Constitutie:
“Art. 53 – Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”.
Precizam ca presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat chiar ieri despre posibilitatea instituirii unei situatii de urgenta in Romania, insa el a spus ca nu trebuie sa ascultam de “politicieni care dau sfaturi”.
“Daca va uitati la televizor si vedeti politicieni care dau sfaturi la toata lumea si le stiu pe toate, eu va sfatuiesc sa schimbati canalul. Luati sfaturi de la autoritati, care sunt pe faza”, a afirmat Iohannis.
Problema coronavirusului ia amploare la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat deja pandemie, avand in vedere inmultirea numarului cazurilor si raspandirea pe teritoriul globului. Si in Romania cazurile se inmultesc rapid.
Bilantul imbolnavirilor a crescut intr-o singura zi cu 18, iar joi dimineata noi cazuri au fost anuntate, astfel ca numarul celor infectati a ajuns la 48. Doi dintre pacienti sunt la terapie intensiva si starea lor de sanatatea este grava. Pana acum, 6 persoane au fost declarate vindecate, in Romania.
https://www.g4media.ro/video-campanie-anti-fake-news-lansata-de-guvern-in-criza-coronavirusului-nu-crede-tot-ce-primesti-pe-facebook-sau-whatsapp.html