Învățătura patristică referitoare la întreruperea pomenirii unui episcop sau chiar Patriarh eretic înainte de a fi condamnat sinodal nu este atât de bogată ca pe alte subiecte morale sau dogmatice, dar este consistentă. O trecere în revistă a ei este utilă și necesară, mai ales în contextul în care există astăzi mai multe interpretări. Gama teoriilor pe această temă trece de la poziția oficială a ierarhilor, care afirmă că nu este permisă oprirea pomenirii decât pe baza unei hotărâri sinodale, până la grupurile de nepomenitori care susțin diferite variante de aplicare a dispozițiilor canonului 15 I-II cu privire la posibilitatea ruperii comuniunii înainte de întrunirea unui Sinod.
O credință fără astfel de cuget este zadarnică. Într-adevăr, după cum se poate observa, credința indiferentă (ce fenomen ciudat!) este nesărată. Totuși, pe lângă acest aspect, contracararea deraierii ecumeniste validate în Creta pe care a fost înscrisă Ortodoxia trebuie să țină cont și de o altă componentă, anume să fie patristică. Pentru că o râvnă martirică fără ancorare corectă în scrierile Părinților poate ușor deveni nefolositoare, fără cunoștință (1Tim. 1:13 și Rom. 10: 2).
Referințele la Sfinții Părinți sunt îmbucurătoare, dar îmi produc întristare când constat modul cum procedează adeseori unii, distorsionând și chiar contrafăcând la propriu scrierile patristice. De aceea, prin acest articol, urmăresc să fac o prezentare cât mai amplă a subiectului întreruperii pomenirii/comuniunii pe baza canoanelor și învățăturilor bisericești, care pot fi completate, ajustate și discutate mai departe.
Întreruperea pomenirii este o atitudine corectă și mărturisitoare
Întâi de toate, este de remarcat faptul că destui Părinți au apelat la întreruperea pomenirii, gest care este reglementat în dreptul canonic. Menționez aici câteva exemple din istoria bisericească:
– Sf. Vasile cel Mare a întrerupt pomenirea episcopului său, Dianie, atunci când acela a semnat o mărturisire neortodoxă la un Sinod. Dovada se găsește în Epistola 51 a Sfântului. În acea vreme au fost și alți monahi care au făcut acest gest față de tatăl Sf. Grigorie Teologul, prezent și el la același Sinod, dar conflictul s-a aplanat pentru că cei doi episcopi au semnat acele documente din neștiință și și-au mărturisit public ortodoxia.
– Ereziarhul Nestorie a fost înfruntat în același mod de mai mulți mărturisitori din Constantinopol, unii fiind caterisiți de acesta. Aceștia au fost reabilitați în treapta lor la Sinodul III Ecumenic prin dispoziția prevăzută în canonul 3 al acestuia. Un caz concret este Cuviosul Ipatie (†446), despre care se scrie în cartea Străjerii Ortodoxiei (p. 102) și în cartea Callinici, De vita S. Hypathii (p. 67-68). Dar nu doar el a procedat astfel, ci mulți creștini din cetate, după cum dă mărturie Sf. Chiril al Alexandriei în Epistola 11 a sa: „popoarele din Constantinopol sunt despărțite (αποσυνακτους), afară de puțini fără de minte și care-l măgulesc. Iar aproape toate mănăstirile și arhimandriții lor și mulți din senat nu se adună (la slujbe), fiindu-le frică să nu fie nedreptățiți în credință”.
– Sf. Grigorie Palama nu l-a mai pomenit pe Patriarhul de Constantinopol, Ioan Caleca, după ce acesta a început să propovăduiască erezia energiilor create. Consemnarea acestui fapt se găsește într-o Enciclică a lui Caleca.
– Chiar în secolul trecut, în anii ’70 trei episcopi greci și majoritatea Mănăstirilor din Sfântul Munte au întrerupt pomenirea Patriarhului Ecumenic Atenagora. Printre cei care au sprijinit acest demers s-a aflat și Sfântul Paisie Aghioritul.
Toate aceste exemple de mai sus sunt situații în care unii clerici au oprit pomenirea unui episcop înainte de o sentință sinodală. Acesta este un lucru foarte important, pentru că în jurul acestui aspect gravitează toată problematica. Aici intervin două particularități: oprirea comuniunii în acest context este lăudabilă, dar nu este obligatorie. Singurul factor care face ca ruperea comuniunii cu unii eretici să fie o datorie este condamnarea acelora de un for competent, adică de episcopul lor sau de către un Sinod.
Cele trei moduri principale de astăzi de întrerupere a pomenirii
Întâi de toate, este de menționat că Patriarhia Română, dar și alți ierarhi străini s-au pronunțat asupra întreruperii pomenirii că nu ar fi permisă de canoane. Lucrul acesta este afirmat cel mai clar în broșura emisă cu girul Sinodului BOR, intitulată Întrebări și răspunsuri despre Sfântul și Marele Sinod din Creta. Din păcate, interpretările oferite pe marginea canonului 15 sunt trunchiate și neîntemeiate; ca atare, nu merită atenție deosebită.
Însă există mai mulți preoți care au întrerupt pomenirea și alți monahi și mireni care-i sprijină. În general, s-au conturat câteva tendințe sau principii care sunt urmărite. Unii afirmă că nu mai există Taine în Potirul episcopilor semnatari în Creta și al celor care-i pomenesc, deci sunt adepții căderii automate din har. Alții susțin că, deși Hristos este prezent și harul este lucrător, participarea la slujbele unde sunt pomeniți ierarhii este spre osândă din cauză că reprezintă o părtășie la erezia episcopului. Mai există o distincție pe care o operează unii, anume că mărturisirea publică împotriva ecumenismului și a Sinodului din partea preotului/arhiereului slujitor ar face să nu mai fie spre osândă Tainele lor. În fine, alții (printre care mă număr) consideră că oprirea pomenirii este doar o măsură de atenționare, un semnal de alarmă foarte necesar asupra rătăcirii care se înfiripă, dar că nimic nu s-a schimbat deocamdată în Biserică. Altfel spus, doar un Sinod se poate pronunța asupra acestui subiect și este de dorit să se întrunească unul și eforturile depuse de noi tocmai acest lucru îl urmăresc, pentru a eradica abaterea dogmatică ce destabilizează Biserica.
Așa se face că există unii care s-au rupt și nu mai participă deloc la slujbele unde este pomenit vreun ierarh ecumenist vădit (adept al Sinodului din Creta), fie pe considerentul că nu ar mai avea Taine și har, fie pentru că s-ar face părtași la erezie. Alții merg doar la slujbele celor care dezaprobă erezia prin nepomenire sau la cei care o resping public, deși au comuniune cu ecumeniștii în cauză (cum ar fi Bisericile Bulgară și Georgiană și episcopii care au exprimat critici pe acest subiect). Ei consideră că părtășia la erezie se face prin pomenire/comuniune, dar poate fi dizolvată printr-o dezicere publică. Varianta care mi se pare corectă și consider că are fundament patristic este că abținerea de la comuniunea cu ereticii necondamnați este o virtute, dar nu este obligatorie, adică nu este spre osândă (comuniunea). Putem merge la slujba oricărui cleric ortodox necondamnat, dar este de preferat să luăm poziție față de cei care susțin învățături ecumeniste (inclusiv față de cei care afirmă că întreruperea pomenirii ar fi în sine o schismă).
Părtășia la erezie
Întâi de toate, trebuie precizat ce este și ce nu este părtășia la erezie.
Este de domeniul evidenței că e oprită comuniunea cu un eretic condamnat. În acest sens, există mai multe canoane care interzic slujirea împreună cu ereticii, cum ar fi 45, 46, 64 și 68 apostolice, 4 II Ec. și multe altele. Toate acestea se referă la eretici condamnați pentru că adeseori îi numesc (arieni, montaniști etc.) și stabilesc cum să fie primiți, prin botezare sau prin mirungere, deci este vorba de cei din afara Bisericii. Așadar comuniunea cu aceștia reprezintă părtășie la erezia lor. Conform explicației din Pidalion la canonul 10 apostolic[1], comuniunea cu cel excomunicat reprezintă o negare a deciziei prin care fusese condamnat, deci părtășie și adeziune la greșeala aceluia.
Pomenirea episcopului nu reprezintă părtășie la credința lui personală, ci la cea care cu care este învestit de Biserica (sau erezia) din care face parte, din care face el parte. Pomenirea se face pentru a arăta că slujitorul lucrează în numele unei tradiții (reprezentată de episcopul pomenit), nu de capul lui. Pentru scurta textul de față, nu reiau argumentele pe care le-am expus în altă parte mai detaliat, dar și sub o formă mai succintă despre rostul întreruperii pomenirii.
Baza canonică
În afară de canoanele care interzic comuniunea cu ereticii condamnați, există două care permit întreruperea legăturii euharistice cu episcopul. Este vorba de canonul 31apostolic și 15 I-II. Ambele opresc ruperea de ierarh, dar o îngăduie doar în caz că acesta propovăduiește fățiș o erezie. Dar desprinderea de arhiereu nu o impune nici unul din ele, ci doar o permite și chiar o lăudă.
Este forțată interpretarea canonului 15 cum că ar impune oprirea comuniunii cu episcopul aflat în erezie și, în consecință, că ar fi obligatorie. De aici s-au născut acuze la adresa celor ce nu au oprit pomenirea că nu respectă canoanele. Totuși adevărul este că, deși canonul este obligatoriu, întreruperea pomenirii nu este prevăzută în cuprinsul lui, deci nu este o necesitate.
Dimpotrivă, conform canonului 2 al Sf. Atanasie cel Mare și 2 al lui Teofil al Alexandriei, episcopii care au intrat în comuniune cu arienii, dar fără să părăsească Biserica, au fost acceptați în cler pe mai departe, dar fără să rămână titulari. Cu alte cuvinte, nu au fost considerați eretici, ci s-a luat în calcul mărturisirea lor. Însă trebuie menționat că era vorba despre o situație cu totul diferită de cea de astăzi. Mai ales canonul 2 al lui Teofil oferă informații în plus, anume că acești arhierei acuzați de comuniune cu arienii erau de două feluri: unii care au păstrat biserica, iar alții care s-au dus la eretici. Primii erau păstrați în cler, iar în privința celorlalți trebuia cercetat dacă au făcut aceasta din ascultare de episcopul superior, lucru care ar fi constituit o dezvinovățire, sau din propria alegere. În toate aceste situații se vede că a cântărit foarte mult ce gândea fiecare, nu atât cu cine a fost în comuniune.
Texte patristice
În afară de reglementările canonice, este relevant cum au procedat Sfinții Părinți care s-au aflat în situații similare, confruntându-se cu erezii care afectau credința. Tradiția bisericească oferă câteva situații și cuvinte care se referă la acest subiect, pe care dorim să le inventariem și să le înțelegem corect.
De la început este necesară o precizare foarte importantă: circulă foarte multe texte așa-zis patristice, care sunt, de fapt, măsluite. Există o combatere destul de bună a acestora făcută de Monahul Teodot, chiar dacă sunt strecurate și destule imprecizii în text, dar este utilă. Măsluirea textelor a fost o practică răspândită de-a lungul vremii (Sinodul Ferrara-Florența, disputele monotelite etc.), dar care nu trebuie propagată. Așadar, atunci când folosim citate patristice, ar trebui să existe trimiteri exacte (măcar pentru citatele mai puțin cunoscute) pentru a putea fi verificată autenticitatea lor, dar și contextul mai larg în care au fost spuse. A urma cugetul Bisericii presupune a înțelege și respecta întocmai modul în care au gândit Părinții, fără a-i adapta sau interpreta după propriile noastre concepții.
Dintre toți Sfinții Părinți, o situație aparte o constituie Sf. Teodor Studitul, a cărui atitudine nu a fost validată de Biserică nici în timpul vieții lui, nici ulterior. Drept aceea nu-l putem considera normativ, în situația în care a fost un caz izolat și putem apela la mulți alți Părinți care au procedat diferit, chiar și dintre cei contemporani cu el. Potrivit Sf. Fotie și Sf. Grigorie Palama, în Biserică nu contează ce a spus un Sfânt și nu au spus cei mai mulți, ci consensul tuturor Părinților. Mai mult, nu-l cinstim pe Sfântul care a avut o mică inadvertență prin a o considera normativă, ci trecând-o cu vederea, după cum scrie Sf. Fotie cu privire la Fericitul Augustin.
Anatema Sinodului ROCOR din 1983
Deși Sinodul Bisericii Ruse din afara Granițelor a condamnat ecumenismul, sentința aceasta nu a fost nici măcar gândită ca una definitiv panortodoxă, care să ducă la o rupere a comuniunii cu ecumeniștii. Scopul urmărit a fost să dea o lovitură tendințelor ecumeniste și să genereze reacții și împotriviri sănătoase și din partea altor Episcopi și Biserici Locale. Un episcop participant, Vitalie de Montreal, a declarat: „Prin proclamarea acestei anateme, ne-am protejat turma de această ispită apocaliptică și, în același timp, am pus în mod ezitant (reluctantly) în fața conștiinței tuturor Bisericilor Locale o chestiune serioasă, pe care trebuie să o rezolve într-un fel sau în altul mai devreme sau mai târziu”. Mai trebuie precizat că în textul anatemei sunt înfierați cei care au comuniune cu ereticii condamnați, nu cu ecumeniștii. Expresia „cei care au comuniune conștientă cu ereticii menționați mai înainte sau care pledează, răspândesc sau apără noua lor erezie a ecumenismului” se referă la aceleași persoane, adică la ecumeniști. „Ereticii menționați mai înainte” sunt cei condamnați, protestanții și catolicii, la care se făcuse referire anterior în textul canonului, nu cei care susțin teoria ramurilor.
Sf. Atanasie cel Mare (†373)
Într-o Epistolă către monahi, Sfântul i-a îndrumat să nu intre în comuniune cu cei ce cugetă cele ale lui Arie, iar pe cei care au părtășie cu arienii să-i mustre și apoi să se depărteze de ei în caz că refuză să facă cele cuvenite.
Întâi de toate, trebuie precizat că arienii erau condamnați nu doar de Sinodul I Ecumenic, ci și nominal. Conform Epistolei despre Sinoade[2], Sinodul de la Niceea (I Ecumenic) a fost întrunit pentru a stabili data Paștelui și pentru a condamna pe Arie și pe adepții lui, dintre care cel mai de seamă era Eusebie de Nicomidia. Acesta a recunoscut mărturisirea de credință din 325, dar apoi a făcut tot felul de manevre pentru a-l exila pe Sf. Atanasie și a întruni Sinoade care să reabiliteze credința ariană. În acest scop, au fost introduși în multe părți episcopi cu idei eretice pentru a putea ține Sinoade favorabile arianismului. Totuși, deși au vrut să-și impună erezia în 359, într-un mare Sinod, care a fost împărțit în două orașe, Rimini și Seleucia, acolo erezia ariană a fost condamnată și căpeteniile ei, Ursachie, Valens, Herminie, Auxentie, Gaius și Demofil au fost depuși din treaptă. Au fost caterisiți și alți episcopi înainte și după aceea. Deci arienii au fost scoși în general din Biserică, deși unii au reușit să se strecoare în clerul ortodox.
(Paragraf adăugat ulterior): Din păcate, nu avem o traducere în românește a unei alte opere mai timpurii a Sf. Atanasie, numită Istoria arienilor, din aceeași perioadă cu Epistola aceasta către monahi, în care relatează situația și Sinoadele care au avut loc și raporturile dintre ortodocși și arieni. În orice caz, știm măcar din Pidalion că Sinodul din Sardica (343) a caterisit pe arieni și a repus în scaunele lor pe episcopii ortodocși prigoniți. Aceasta înseamnă că despărțirea dintre drept-slăvitori și arieni era una oficială de la începuturi, cu siguranță la momentul când a fost scrisă lucrarea aceasta de către Sf. Atanasie.
Revenind la textul Sf. Atanasie, acesta rânduiește: „de cei care socotesc că nu cugetă cele ale lui Arie, dar au comuniune cu necredincioșii să vă păziți. Și se cuvine mai ales să fugim de comuniunea cu cei care au o cugetare de la care noi ne întoarcem”. Așadar impune a nu intra în comuniune cu arienii (condamnați) și recomandă evitarea celor care au comuniune cu ereticii pentru a-i folosi pe toți și a-i trage la credința sănătoasă.
Sf. Vasile cel Mare (†379)
Pe lângă faptul menționat mai sus, că a întrerupt comuniunea cu episcopul său, Dianie, în alte Scrisori (92 și 242, spre exemplu) dă mărturie că „cei mai sănătoși la cap dintre mireni” nu mai merg la bisericile acaparate de arieni, ci se adună în afara zidurilor cetății pentru a-și face slujbele.
De asemenea, el a depus eforturi importante pentru a fi condamnați și depuși episcopii și clericii arieni tocmai pentru a nu-i mai învăța pe cei drept credincioși erezia ariană din interiorul Bisericii. Era ușor să se păzească de arienii „rupți față de trupul Bisericii”, dar mai greu să facă aceasta față de cei care pătrundeau în interiorul ei „în piele de oaie” (Epistola 263, II), drept pentru care făcea totul pentru condamnarea și alungarea acelora. Pe de altă parte, nu recunoștea pe episcopii care nu aveau hirotonie canonică, ci obținută de la cei dinafară (Epistola 240).
Sf. Chiril al Alexandriei (†444)
În Scrisoarea a 11-a a sa, printre altele, dă mărturie că au existat foarte multe persoane în Constantinopol, clerici și mireni, care au întrerupt comuniunea cu Patriarhul Nestorie până să fi fost condamnat la Sinodul III Ecumenic. În această perioadă Sf. Chiril a păstrat comuniunea, deși l-a mustrat prin scrisori și îndemnuri la îndreptare. În final, a luat hotărârea de a-l condamna sinodal, lucru petrecut cu ajutorul Papei Celestin și al celorlalți Patriarhi și Episcopi la Efes (Sinodul III Ecumenic din 431).
Nu doar că a păstrat comuniunea cu Nestorie până la depunerea lui, ci a făcut o dublă iconomie, de care dă mărturie Sf. Teodor Studitul (Scrisoarea 49). Pe de o parte, nu a inclus nominal pe Teodor de Mopsuestia și Diodor din Tars ca eretici la Sinodul III Ecumenic, deși ei erau învățătorii lui Nestorie. Condamnarea lor a intervenit abia mult mai târziu, la Sinodul V Ecumenic (551), deoarece mulți țineau încă la ereziile acelora pe motiv că nu sunt condamnați nominal. Pe de altă parte, până să se ajungă la această agravare a situației, Sf. Chiril a făcut o altă iconomie și a păstrat comuniunea cu episcopii din Siria care nu erau monofiziți, dar care încă îi pomeneau în diptice pe cei doi (pe lista Episcopilor morți, gest care presupunea că cei doi ar fi fost ortodocși).
Sf. Sofronie al Ierusalimului (†638)
Acest Sfânt a fost un oponent de seamă al ereziei monofizite, dar și al monotelismului, care încă nu fusese condamnat sinodal, ci abia mai târziu la Sinodul VI Ecumenic (681). A ajuns Patriarh al Ierusalimului în 634 și a lucrat pentru întrunirea unui Sinod în Cipru (635), unde nu s-a reușit condamnarea ereziei monotelite. Deși această învățătură greșită stăpânea Imperiul bizantin, în special prin Patriarhul Serghie al Constantinopolului (după cum dă mărturie Sf. Maxim Mărturisitorul în rechizitoriul care i s-a făcut și care se păstrează), Sf. Sofronie nu a rupt comuniunea cu monoteliții vădiți, dar i-a mustrat printr-o Epistola Synodica imediat ce a urcat pe tron, în care se adresează lui Serghie ca unui împreună-slujitor (PG 87c, 3148), deși critică eroarea lui dogmatică. Pentru a înțelege gravitatea situației, trebuie să ținem cont că disputa monotelită a apărut pentru a justifica o unire anterioară cu monofiziții (anul 633)[3].
Un fragment dintr-o scriere a Sfântului a fost invocat de Monahul Sava Lavriotul ca mărturie că nu trebuie avută comuniune cu clericii eretici. Pentru a dovedi că e vorba de eretici necondamnați, el aduce ca argument faptul că sunt numiți preoți acei eretici („precum preoții cuvioși sfințesc, tot astfel cei aflați sub blestem întinează”). Totuși acel fragment este evident că e preluat dintr-o scriere mai veche (Constituțiile apostolilor), iar din contextul oferit acolo reiese clar că e vorba de eretici condamnați. Pe de altă parte, chiar și expresia „preot aflat sub blestem (ἐναγής)” nu poate duce cu gândul decât la unul caterisit, depus din treaptă.
Mai e de menționat faptul că formularea celebrului canon 15 al Sinodului I-II din 861 a fost inspirată din aceeași operă a Sf. Sofronie, Despre mărturisirea păcatelor.
Sf. Sofronie a fost ortodox și a luptat pentru dreapta credință, deși a păstrat comuniunea cu monoteliți învederați precum Patriarhii de Constantinopol și Alexandria (care ulterior au fost condamnați post-mortem la Sinodul VI Ecumenic).
Sf. Maxim Mărturisitorul (†662)
Un colaborator apropiat al Sf. Sofronie a fost Sf. Maxim Mărturisitorul, care a reușit ceea ce nu izbutise Patriarhul Ierusalimului, anume condamnarea sinodală temporară a monotelismului și a susținătorilor lui. Acest lucru s-a petrecut prin Sinodul de la Lateran, Roma, în 649, prezidat de Sf. Papă Martin, unde a avut un rol important teologic Sf. Maxim. Patriarhii de Constantinopol și Alexandria aici au fost declarați depuși din treaptă.
Sf. Maxim este arestat și exilat în urma unui proces. În cadrul audierilor, el declară că nu poate accepta comuniunea cu Patriarhul de Constantinopol pentru că are o credință greșită. Însă aceste declarații trebuie înțelese în contextul în care era pusă în discuție tocmai condamnarea pronunțată la Roma și se făceau presiuni ca Sf. Maxim să se dezică de ea. Practic, el refuză să treacă peste decizia sinodală pentru că Patriarhul nu renunță la învățătura monotelită.
„Ai anatemizat Typos-ul? Pe împărat l-ai anatemizat. Răspuns-a robul lui Dumnezeu: – Eu pe împărat nu l-am anatemizat, ci o hârtie străină de credinţa ortodoxă a Bisericii. – Unde a fost anatemizat? l-a întrebat. – De către Sinodul de la Roma în biserica Mântuitorului (San Giovanni în Lateran) şi a Născătoarei de Dumnezeu (Santa Maria Maggiore).”
„Să se primească condamnarea acestor lucruri edictată prin dogme şi canoane evlavioase de Sinodul din Roma (Lateran, 649) şi atunci şi peretele cel din mijlocul nostru va cădea (Ef. II, 14) şi nu vom mai avea nevoie de îndemnuri.”
„Eu nu voi intra în comuniune până când lucrurile stau aşa, pentru că aici la Sfânta Anafora euharistică sunt menţionate persoane care au fost anatemizate (la Sinodul de la Lateran, n.n.), deoarece mă tem de osânda anatemei.”
„– Nu eşti în comuniune cu scaunul Constantinopolului? – Nu sunt în comuniune cu el, a zis el. Pentru că au exclus cele patru Sinoade prin cele nouă capitole făcute în Alexandria și prin Ekthesisul făcut de Serghie în această cetate și prin Typosul edictat imediat după acesta în a șasea indicție și pentru că au osândit prin Ekthesis cele ce le-au dogmatizat prin cele nouă capitole și pe cele dogmatizate prin Ekthesis le-au anulat prin Typos și s-au anulat/distrus pe ei înșiși de atâtea ori. Așadar cei osândiți de ei înșiși și de romani și caterisiți de Sinodul ținut în a opta indicție, ce fel de slujbă (μυσταγωγίαν) vor săvârși sau ce fel de Duh se va pogorî asupra celor săvârşite de unii ca aceştia?” Erau osândiți de ei înșiși pentru că prin Typos au condamnat practic Ekthesis-ul emis tot de ei, după ce prin Ekthesis desființaseră cele nouă capitole.
Sf. Metodie Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului (†847)
Acest Sfânt a urcat pe scaunul Constantinopolului într-o perioadă foarte tulbure. Detalii numeroase găsim în cartea Sfântul Metodie al Constantinopolului. Studiu asupra vieții și scrierilor sale de G. Bithos, în care se fac trimiteri la surse istorice primare.
Deja erezia iconoclastă era pe sfârșite și epuizată spiritual, dar nu înfrântă definitiv. Însă el s-a remarcat ca un mărturisitor al icoanelor pe vremea ultimilor împărați prigonitori Mihail II și Teofil, fiind supus la chinuri pentru credința ortodoxă, schingiuit, întemnițat și exilat timp de 9 ani. Toate acestea și-au pus amprenta serios pe sănătatea sa, fiind nevoit ulterior să poarte niște fâșii de pânză pe față pentru a-și masca rănile. Însă a stârnit interesul împăratului Teofil prin erudiția și modestia sa și i s-a permis accesul la palat. Atunci când acesta a murit, împărăteasa Teodora l-a depus pe Patriarhul eretic Ioan Grămăticul și a fost înscăunat Metodie. Sf. Ioanichie cel Mare a proorocit că va ajunge Patriarh și a jucat un rol important în alegerea lui, împreună cu Părinții din Mănăstirile din Olimpul Bitiniei. A fost preferat el și pentru linia moderată pe care o reprezenta, fiind un ucenic al Patriarhului Nichifor, ultimul ortodox înainte de a doua perioadă iconoclastă.
Ceea ce ne interesează pentru subiectul de față este atitudinea sa față de ereticii iconoclaști și față de monahii studiți, care susțineau o linie mult mai drastică. Astfel, la Sinodul din 842, când a fost alcătuit și Sinodiconul Ortodoxiei, ereticii au fost primiți impunându-li-se diferite epitimii. Pentru că la Sinodul VII iconoclaștii au fost iertați ușor și erezia a reușit să reizbucnească, de data aceasta Patriarhul a cerut condiții mai drastice pentru reprimire, o pocăință pe măsură. Astfel, copiii erau primiți după 7 zile în care își cereau iertare, iar în a 8-a erau primiți prin mirungere; adulții trebuiau să postească de două ori câte 40 de zile pe lângă cerința impusă copiilor; iar al treilea grup era format din cei care aleseseră voluntar erezia iconomahă. Aceștia erau de două feluri: unii erau primiți după rânduiala celor de mai înainte după doi ani de post și pocăință fierbinte, iar alții abia la ceasul morții erau acceptați la Împărtășanie.
Față de această atitudine s-au ridicat împotriviri din partea studiților, ucenici ai Sf. Teodor Studitul, stareții Navcratie și Antonie. Aceștia au fost excluși de a orice scaun episcopal, drept pentru care au rupt comuniunea cu Sf. Metodie și a urmat un conflict puternic între cele două tabere. Apoi disputa s-a concentrat pe cerința din partea Patriarhului ca ei să recunoască pe Patriarhul Nichifor, să urmeze linia Sf. Teodor, care se împăcase cu Nichifor și Tarasie, și să abandoneze scrierile dascălului studit în care se trasa o linie rigoristă. Trebuie menționat că Sf. Metodie a readus în capitală moaștele atât ale Sf. Nichifor, cât și ale Sf. Teodor Studitul. Totuși nu a reușit să aplaneze acest conflict, care a mai durat până pre vremea altui Sfânt, Fotie al Constantinopolului.
Așadar poziția Sf. Metodie este normativă atât în ce privește oprirea comuniunii pentru alte motive decât de dogmă, dar și cu privire la atitudinea față de eretici, cum să fie acceptați în Biserică și câtă rigoare se cere față de ei. El a ales o linie de mijloc, lucru care nu a fost pe placul unor cercuri mai rigoriste, fapt ce a dus la prelungirea conflictului puternic dintre moderați și rigoriști (care s-a întins între anii ~787-861, din vremea Sf. Teodor Studitul până la Sf. Fotie).
Sf. Fotie, Patriarhul Constantinopolului (†893 sau 897)
În timpul păstoririi sale a fost formulat canonul 15 (printre altele) la Sinodul I-II din 861. Prin această normă, Sfântul a pus capăt reacțiilor de oprire a pomenirii pentru motive nedogmatice și a temperat și opoziția rigoristă față de eretici, care de multe ori mai mult i-a întărâtat. Se formase în epocă opinia că intransigența ortodoxă a generat o a doua fază a iconoclasmului din cauza rigorismului pătimaș.
A luptat împotriva dogmei Filioque, care a fost dezaprobată și exclusă din Crez la Sinodul din 879-880 din Constantinopol, considerat de mulți a fi al VIII-lea Ecumenic. Totuși atunci nu au fost condamnați nominal cei care susțineau această eroare dogmatică, adică episcopii franci. Atunci s-a făcut o iconomie prin care dreapta credință a fost întărită, iar ereticii au fost lăsați în pace pentru că erau puternici politic și s-ar fi putut ajunge la o situație mai grea. Într-un final, ruptura nu a putut fi evitată și s-a produs în 1054.
Sf. Iosif, Patriarhul Constantinopolului (†1283)
În Apologia pe care o face către împăratul unionist Mihail VIII Paleologul înainte de Sinodul de la Lyon (1273), Sf. Iosif al Constantinopolului nu primește comuniunea cu Papa pentru că fusese condamnat în 1054 printr-o hotărâre panortodoxă. De asemenea, spune că ar fi acceptat comuniunea dacă nu ar fi existat acea anatemă, după cum și Sf. Chiril al Alexandriei l-a considerat împreună-slujitor pe Nestorie „înainte de condamnare, dar nicidecum după caterisirea” de la Sinodul III Ecumenic[4]. Acest citat este mai relevant cu privire la posibilitatea comuniunii cu ereticii necondamnați decât cel ales de Monahul Sava în referatul său.
Părinții aghioriți din 1273
În aceeași perioadă cu Sf. Iosif au scris și monahii aghioriți o scrisoare de împotrivire față de unirea cu papa. Ei refuză să fie pomenit papa pentru că este condamnat, după cum se vede din textul Scrisorii lor, unde afirmă că de catolici „ne-am despărțit după dreptate și canonic” și „rămân neschimbați în ereziile lor”[5].
Sf. Grigorie Palama (†1359)
Disputele teologice din veacul al XIV-lea, cunoscute sub denumirea de polemica sau controversa isihastă, au avut ca principal protagonist pe Sf. Grigorie Palama. Deci el a trăit chiar într-o perioadă de criză bisericească. În cartea Viața și învățătura Sfântului Grigorie Palama, Păr. D. Stăniloae descrie și evoluția discuțiilor și hotărârilor sinodale din anii 1341, 1347 și 1351, când au fost condamnați Varlaam, Akindin și Nichifor Gregora și a fost proclamată oficial învățătura Sf. Grigorie a energiilor necreate. Sinodul ținut din două etape (iunie și august), care a avut loc în 1341, ar fi trebuit să constituie o rezolvare a ereziilor vehiculate de Varlaam și Achindin, însă instabilitatea politică a favorizat pe antipalamiți și a dus la prelungirea acestei polemici. Totuși, pe scurt, în 1347 „Sinodul dezbracă pe Patriarhul Ioan Caleca de orice demnitate sfântă și-l oprește de la Litrughie și-l depune pentru totdeauna; iar de nu se va căi și nu se va lepăda de aceste dogme și de cei ce persistă în ele printr-o declarație scrisă, îl supune și anatemei, tăindu-l de la trupul Bisericii. La fel a făcut și cu Achindin și cu aderenții lui. Cei ce se căiesc, de sunt în cler, își pot deține oficiul”[6]. La redactarea finală a hotărârii, au fost depuși unii ierarhi, iar pe alții Sinodul i-a suspendat pentru o perioadă pentru a se întoarce, altfel vor fi dați anatemei. În același spirit al diferențierilor după vinovăție a fost și hotărârea sinodală din 1351. Având în vedere că la aceste Sinoade a participat și a fost chiar centrul atenției Sf. Grigorie, putem considera că aceasta este atitudinea lui față de eretici și modul lor de condamnare. Concret, aceștia sunt mădulare ale Bisericii și pot rămâne în rangul lor ierarhic dacă se leapădă de erezie, iar ereziarhii (promotorii principali) sunt caterisiți și, în caz că nu se pocăiesc, sunt și anatematizați. Se poate observa ușor că au fost condamnați adepții învățăturilor rătăcite, nu cei care au fost în comuniune cu ei.
În scrierile palamite se găsesc unele expresii foarte dure la adresa opozanților săi. Conjunctura era una deosebită. Majoritatea credincioșilor erau de partea Sfântului, exista o decizie sindoală (1341) și totuși Patriarhul Caleca l-a promovat în treapta de diacon pe Achindin (care era sub anatemă), a sprijinit învățătura lui și l-a persecutat pe Sf. Grigorie. În aceste împrejurări a ajuns în cetate Patriarhul Ignatie al Antiohiei, care a fost de partea ereticilor. În unele scrieri palamite în care sunt combătute scrisorile acestor doi Patriarhi, există apelative dure la adresa lor, numindu-i decăzuți și înstrăinați de Biserică, deși îi recunoaște ca arhipăstori, în același timp. Această atitudine se explică în termenii canonului 15 I-II, care îi numește pseudo-episcopi pe cei care propovăduiesc deschis o erezie, marcând prin aceasta dezbinarea din cadrul Bisericii, care este văduvită de păstori autentici și este condusă de unii năimiți și străini de adevărata credință, dar care nu sunt încă scoși din comuniune.
Sf. Ghenadie Scholarul (†1472)
Singurele scrieri ale sale pe care le am la dispoziție sunt din cartea Străjerii Ortodoxiei. Deși scrie că „pomenirea papei sau a oricăruia dintre episcopi eu nu o socotesc lucru neînsemnat, de vreme ce părtășia duhovnicească a celor de un cuget și supunerea desăvârșită față de păstorii cei adevărați se arată prin pomenire”, adaugă puține rânduri mai jos: „Să nu-mi fie mie să fac eretică Biserica mea, Sfânta Maică a ortodocșilor, primind pomenirea papei cât timp mărturisește și crede cele pentru care Biserica noastră nu-l primește. Precum Părinții noștri, niciodată nu mă voi împărtăși cu papa și cu cei ce au cu el împărtășire” (Străjerii Ortodoxiei, p. 454-455). Este evident că motivul pentru care nu accepta comuniunea cu papa este tocmai pentru că exista o condamnare asupra lui și era despărțit de Biserică. Fără să mai menționăm că, la scurt timp după Sinodul de la Ferrara-Florența, au fost condamnați prin decizie sinodală de către Patriarhii din Răsărit toți unioniștii și depus Patriarhul filo-unionist de Constantinopol[7].
Sf. Nicodim Aghioritul (†1809)
Cu toate că observația Sf. Nicodim cu privire la valabilitatea Tainelor clericilor care nu sunt încă anatematizați sau caterisiți decurge din canoane, putem să o catalogăm drept o învățătură sau detaliu pe care l-a explicat acest Sfânt. Într-o notă la canonul 3 apostolic, el afirmă: „Canoanele poruncesc soborului Episcopilor celor vii să caterisească pe preoţi, ori să afurisească, ori să anatematisească pe mireni, când calcă canoanele. Însă, dacă soborul nu va pune în lucrare caterisirea preoţilor, ori afurisirea, anatematisirea mirenilor, preoţii aceştia şi mirenii nici caterisiţi nu sunt cu lucrul, nici afurisiţi ori anatematisiţi. Învinovăţiţi însă sunt, aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă. […] Drept aceea tare greşesc cei fără minte care zic cum că în vremurile acestea toţi cei sfinţiţi care în afară de canoane s-au hirotonit sunt cu lucrarea caterisiţi […] neînţelegând că porunca canoanelor fără de punerea în lucrare a persoanei a doua, adică a soborului, este nesăvârşită. Fără mijlocire şi mai înainte de judecată nelucrând de la sine. Înșişi dumnezeieştii Apostoli arătat se tălmăcesc pe sineşi cu al 46-lea Canon al lor, fiindcă nu zic că îndată acum cu lucrul se află caterisit oricare Episcop sau preot care va primi Botezul ereticilor, ci a se caterisi poruncind, adică a sta de faţă la judecată şi, de se va dovedi că a făcut acesta, atunci să se dezbrace cu hotărârea voastră de preoţie, aceasta poruncim”[8]. Deci se înțelege că sunt vinovați cei ce slujesc după ce au săvârșit fapte reprobabile, dar slujba lor este valabilă, cu har.
Deși ar exista o diferență între canoane și horosurile dogmatice ale Sinoadelor, adică între faptele morale și administrative, sancționate de canoane și cele ce țin de dogme, prevăzute în definițiile de credință, citirea hotărârilor sinodale ne va dumiri că nu există vreo deosebire importantă. În primul rând, dacă cele scrise de Sf. Nicodim se aplică pentru toate canoanele, atunci există cel puțin două canoane (1 Sin. III Ec. și 1trulan) care se referă la chestiuni dogmatice. În al doilea rând, horosurile dogmatice prevăd același lucru, adică „să fie caterisiți, îndepărtați sau anatematizați” cei ce nu țin credința ortodoxă stabilită, nu că ar fi deja excomunicați.
Sf. Paisie Aghioritul (†1994)
Atunci când multe Mănăstiri atonite au decis oprirea pomenirii Patriarhului Atenagora în secolul trecut, alături de trei Episcopi din Grecia, printre cei care au sprijinit această acțiune a fost și Cuviosul Paisie, care era îndrumător al Mănăstirii Stavronichita la acea vreme. Deși a criticat pe zeloții vechi-calendariști, la scurt timp a trecut și el însuși la întreruperea pomenirii, dar nu în același mod dezbinător care s-a păstrat în Mănăstirea athonită Esfigmenu, după cum aflăm în cartea Epistole și alte texte (nota 9, p. 23-24).
După cum dau mărturie unii Părinți aghioriți care cunosc cum au procedat Părinții din anii ’70 care au întrerupt pomenirea, aceia au păstrat comuniunea cu cei care nu adoptaseră atitudinea lor: „Atunci când părinţii atoniți au oprit pomenirea celui de-tristă-amintire patriarh Atenagora, nu au pomenit alt episcop în loc şi aveau comuniune cu cei care pomeneau, cu condiţia ca atunci când vin în mănăstire să nu pomenească, iar toţi mirenii erau primiţi la Sfântul Potir.”
Sf. Iustin Popovici
A luptat deschis împotriva ecumenismului și a scris cel puțin o carte pe această temă, Biserica Ortodoxă și Ecumenismul. A criticat încercările de întrunire a unui Sinod Panortodox tocmai pentru că întrevedea consecințele dezastruoase pe care Patriarhia Ecumenică dorea să le introducă prin intermediul lui. Totuși, deși unii afirmă că el ar fi întrerupt pomenirea și comuniunea cu Biserica Sârbă din care făcea parte, pe motiv de erezie ecumenistă, totuși mărturii credibile susțin că nu a făcut acest lucru. Episcopul Atanasie Ieftici adeverește acest fapt, iar o altă sursă susține că pentru el criteriul definitoriu era condamnarea sau nu a celor care susțin erezii: „În timp ce denunța deschis învățătura Patriarhului Atenagora ca eretică, [Sf. Iustin] simțea că, de vreme ce cel din urmă nu fusese condamnat de Biserică, prin urmare a rămas o parte a ei. De aceea, când a aflat de moartea Patriarhului, a slujit o panihidă pentru sufletul său”.
Gheron Iosif Isihastul (†1959)
Deși Gheron Iosif nu s-a confruntat direct cu vreo erezie, ci doar cu schisma calendaristă, avem o descoperire foarte importantă, rămasă de la el după multă rugăciune și frământări și în urma unei vedenii dumnezeiești: „Vezi, copilul meu, că nu păcătuiești atunci când îl pomenești pe Patriarh, orice ar spune sau ar face, până ce nu este caterisit și se împărtășește din același Potir?”[9]. Aceste cuvinte nu au o valoare dogmatică pentru că nu sunt spuse cu referire la o erezie, dar au greutatea lor duhovnicească. Limita descoperită lui de Dumnezeu nu a fost faptul că nu era la mijloc o greșeală de dogmă, ci condamnarea și caterisirea, lucru care ar trebui să cântărească mult și cu privire la tema pusă aici în discuție.
Schisma serghianistă
Deși au încercat unii să invoce ca model de nelucrare a harului sau vătămare duhovnicească ruptura Bisericii Ruse din afara Granițelor, formată după instalarea comunismului la Moscova, această tentativă este nefondată. Amintim că au existat diferite opinii cu privire la efectul slujbelor oficiate în episcopiile și bisericile supuse sovieticilor, exprimate de mai mulți Mitropoliți, dar oficial nu a fost emisă o sentință categorică. Însă cred că precumpănește exemplul Sf. Luca al Crimeei, care s-a sfințit chiar în această structură apostată ca episcop deplin al ei. Mai mult, Sf. Ioan Maximovici visa la o reunire cu Biserica mamă în viitor și nu rupea comuniunea cu ea, deși era conștient și de căderile cumplite provocate de colaborarea cu autoritățile atee. Peste toate acestea, la mijloc nu a existat o abatere dogmatică.
Concluzii finale
Atitudinea care poate fi adoptată față de ereziile necondamnate, cum este ecumenismul, care se desprinde din scrierile patristice menționate, cuprinde mai multe caracteristici:
– întreruperea pomenirii episcopului care promovează o erezie este permisă de canoane și au existat cazuri de acest fel în istoria bisericească (Sf. Paisie Aghioritul și credincioșii dinainte de Sinodul III Ecumenic față de Nestorie), validate de Sfinții Părinți;
– nu există o obligativitate canonică de a rupe comuniunea cu ereticii necondamnați și există cazuri de Sfinți care au păstrat comuniunea cu unii ca aceștia, deși au combătut rătăcirile lor (Sf. Sofronie al Ierusalimului);
– ceea ce se impune fiecărui credincios și cleric este a nu se face părtaș la vreo învățătură eretică și chiar să o combată după propriile puteri;
– toate eforturile trebuie direcționate spre convocarea unui Sinod care să condamne orice erezie nou apărută și să caterisească pe promotorii ei nepocăiți. Sfinții și credincioșii de rând nu au rămas indiferenți față de învățăturile greșite ivite în Biserică, ci s-au silit să le elimine prin măsuri corecte, suferind orice greutate pentru mărturisirea credinței. În același timp, nu au mers pe o linie rigoristă, impunând propria lor gândire, ci s-au silit să fie cât mai convingători și fideli tradiției ortodoxe (Sf. Maxim Mărturisitorul).
– există și situații de cădere automată din Biserică prin alipirea de o structură condamnată, cum a fost cazul unirii de la Ferrara-Florența. Atunci ierarhii unioniști au căzut automat sub condamnarea care era pronunțată asupra catolicilor prin unirea deplină cu ei. Se poate constata o diferență între intrarea în comuniune cu o persoană sau cu o structură bisericească excomunicată. În prima situație clericul sau mireanul care stabilește un raport de comuniune cu o persoană este pasibil și el de excomunicare și de osânda lui Dumnezeu, iar în al doilea caz deja este vorba de ieșire automată din Biserică prin plasarea (prin unire sau trecere) în rândurile respectivei structuri anatematizate. Așadar există diferență între primirea în comuniune a persoanele schismatice din Ucraina de astăzi de către greci și unirea cu catolicii de la Lyon (1274) sau Ferrara-Florența (1439). În primul caz, cei care-i recunosc pe episcopii anatematizați ucraineni sunt vinovați înaintea Bisericii și a lui Dumnezeu, iar în al doilea se autoexclud și ajung automat sub anatema.
Pe lângă toate acestea, se înțelege că trebuie surprins cugetul Sfinților Părinți nu ca pe o rețetă precisă, pentru că este rodul unei chibzuințe profunde și izvorâte din dragoste pentru Biserică și pentru Dumnezeu. Acest duh trebuie să urmărim să-l dobândim fiecare dintre noi, fără a scoate din context diferite expresii ale lor, ci urmărind a prinde noima lor sfântă într-un tablou general caracterizat de frica de Domnul și de evlavie sfântă față de problemele bisericești. Iar toate prevederile canonice nu trebuie concepute ca niște norme administrative și abstracte, ci ca exprimări la nivel legal al duhului Bisericii, pe care ni-l împropriem prin respectarea hotărârilor bisericești sfinte.
Ca o ultimă remarcă, atât întreruperea pomenirii, cât și păstrarea
comuniunii în situație de criză declanșată de o erezie (cum este ecumenismul)
trebuie să urmărească unitatea Bisericii în adevărul revelat și în dragostea
duhovnicească ce poartă și îndreaptă neputințele omenești. Adică toate trebuie
făcute spre zidire, nu spre dărâmare (cf. 2Cor. 10:8).
[1] „Această împreună împărtăşire de rugăciune pe care o face cu cel afurisit (osebit, sau despărţit) cunoscându-l şi ştiindu-l acest fel, priveşte spre necinstea şi defăimarea celui ce l-a despărţit şi îl cleveteşte pe el, ca şi cum cu nedreptate l-a despărţit (afurisit)”.
[2] PSB, vol. 16, p. 108-167. Sunt relevante capitolele I-XXI.
[3] Sfântul Maxim Mărturisitorul și tovarășii săi întru martiriu, Editura Deisis, Sibiu, 2004, p. 38.
[4] Dossier grec de l’union de Lyon (1273-1277), p. 267.
[5] Arhim. Vasilios Papadakis, Străjerii Ortodoxiei, p. 347.
[6] Viața Sf. Grigorie Palama…, p. 126
[7] Cf. Străjerii Ortodoxiei, p. 444
[8] Pidalion, Editura Credința strămoșească, 2007, nota 36, p. 37-38.
[9] Arhim. Efrem Filotheitul, Starețul meu Iosif Isihastul, p. 309.
Doua smerite adăugiri:
1. Legat de Ferrara-Florența cred ca e bine a aduce mărturia patriarhului Ghenadie (ca ucenic apropiat al Sf. Marcu al Efesului) că pedeapsa căderii grave în apostazie (prin unirea cu o structura anatematizata) a fost pe măsură trădării categorice, și anume tocmai căderea Imperiului Bizantin (a Constantinopolului mai exact). Viitorul prim patriarh de sub dominația otomana își amintește cum „după săptămâni întregi de asediu, agarenii nu au reușit sa pătrundă în sfânta cetate, dar clericii ortodocși văzând ca sunt încercuiti au început a se spovedi și împărtăși între ei, ortodocși și catolici, încât Ghenadie a reușit a fugi de aceasta mare uraciune înaintea lui Dumnezeu, încât se dezcinovateste spunând ca nu este părtaș acestei nebunii, și ca mai degrabă ar cădea cetatea decât sa își trădeze Biserica sfântă a lui Hristos. Ceea ce se și întâmplă la puțin timp după ce părăsește locul cu pricina. Paginile 77-86: shorturl.at/deqry
2. Legat de pomenirea din întâmplarea cu Sf. Iosif Isihastul, poate fi luata și ca ex. de erezie a ecumenismului. Deși întâmplarea e legata de schimbarea calendarului, lucru administrativ, patriahii fanarioți ai secolului XX erau oricum promotori și ai ecumenismului. Așadar pomenirea episcopului ce învață greșit(fără a se contamina pomenitorul) se poate aplica și ca măsură împotriva unei erezii necondamnate, alăturându-se celorlalți de mai sus.
3. Asemeni și Sf. Ioan Maximovici, prin faptul ca pomenea atât pe primatul sinodului rocor, cât și pe patriarhul Alexei I, poate fi alăturat de asemeni celor de mai sus prin faptul ca încercările grele ale Patriarhiei din Moscova erau catalogate, după cum demonstrează Vladimir Moss, de unii schismă de alții chiar erezie ecleziologica în articolul următor https://lumea-ortodoxa.ro/serghianismul-o-erezie-eclesiologica-partea-intai/.
În orice caz, după cum și întregul articol demonstrează, atât cei ce pomenesc cât și cei ce nu pomenesc au misiune comuna, sa atragă atenția și sa combată ereziile și acțiunile necanonice.
În primul rând, am intenționat să scriu acest articol doar pentru a face o sumarizare a modului patristic de a înfrunta ereziile nou apărute prin întreruperea pomenirii. Este important, da, să existe o reacție din partea clerului și credincioșilor, nu o amăgire că se poate și așa. De la început am avut de gând ca acest material să apară după un alt articol despre modul în care trebuie apărată unitatea Bisericii, dar sper că va urma cât de curând ca o încununare, motivare și ghidare spre o reacție corectă față de ecumenismul care ne bântuie.
Cele 3 exemple sunt și îndemnuri suficiente pentru a nu sta cu mâinile în sân.
Pe de altă parte, cred că era necesară o revizuire a viziunii patristice pe temă, lucru pe care mi l-am propus de multă vreme, dar l-am încheiat abia acum, după ce au făcut și alții între timp acest lucru.
Abia acum sursele pot fi citite în spiritul și înțelesul corect al împrejurărilor, fără a fi scoase citatele din context. Articolul este expus cat se poate de clar și cronologic, ușor de înțeles. Va mulțumesc pentru traducere. ^^,
Din raspunsul dat de Sfântul Atanasie Episcopului Runfinian reiese clar ca sunt două tipuri de Episcopi, asa cum ati mentionat ,dar ce nu vreti sa mentiononati,(sper ca nu dintr-o orbire indusa) este faptul că acolo se spune clar,ca ambii trebuie reprimiti,deci sunt afara,si mai ales se spune clar ca toti trebuie sa faca pocainta..doar n-o sa sustineti ca sunt Taine inafara Bisericii iar pâna la dumneavoastra eu n-am mai auzit de marturisitori la care biserica le cere pocainta..
VA ROG SA CITITI CU RABDARE, ATENTIE si NU doar sa-mi dati o REPLICA LOGICA,
doar ca sa fie data….Eu am adus Sfintii din CERURI si cine CONTRAZICE,PE EI II
CONTRAZICE. Sa ne LUMINEZE mintea si sufletul cu Harul Sau Izvorul Vietii si al Luminii
Arhiereul Vesnic al Bisericii si Dumnezeul Nostru Iisus Hristos!
„Sf. Chiril si Celestin al Romei, i-au dat timp de gandire doar de zece zile lui Nestorie pentru a
se lepada de erezie: „daca nu te intorci la calea pe care este insusi Hristos, esti scos din randul
episcopilor si comuniunea crestinilor… daca nu anatematizezi explicit si in scris erezia pe
care ai izvodit-o… in zece zile de la primirea acestei scrisori esti exclus din comuniunea
Bisericii Universale”.
Sinodul III Ecumenic a constatat caderea din har a lui Nestorie, mai mult, in Canonul 1 al
Sinodului III Ecumenic, se arata ca cel cazut in erezie este caterisit inainte de judecata
sinodala: „ Fiindcă se cuvine să ştie şi cei ce lipsesc de la sfântul sinod, şi care rămân prin ţară
sau în cetate, pentru oarecare pricină bisericească, sau trupească, cele ce pentru dânşii s-au
închipuit, facem cunoscut sfinţeniei şi dragostei voastre, că dacă vreun mitropolit de eparhie,
apostatisindu-se sau despărţindu-se de sfântul şi ecumenicul sinod, va trece către adunarea
apostasiei (revoltei), sau după aceasta s-ar adăuga (unii cu dânsa), sau cele ale lui Celestin au
cugeta sau va cugeta. Aceasta nicidecum poate lucra împotriva episcopului eparhiei, fiindcă
este nelucrător, şi scos de către sinod, de acum înainte de la toată bisericeasca împărtăşire. Ci
încă şi se va supune întru totul episcopilor eparhiei, şi mitropoliţilor de prin prejur care
cugetă cele ale ortodoxiei, şi din treapta episcopiei se va scoate.
TÂLCUIRE: Canonul acesta înştiinţează pe cei ce nu s-au aflat în sinod, de caterisirea lui Ioan
al Anitohiei, a lui Teodorit episcopul Chirului, a lui Iva episcopul Edesei, şi a celor împreună
cu aceştia 30 episcopi159, zicând: fiindcă episcopii cei ce nu s-au înfăţoşat la sfântul sinodul
acesta pentru vreo pricină a lor bisericească, sau trupească, trebuie să ştie cele ce s-au făcut
pentru aceşti zişi. Facem cunoscut dragostei voastre, că oricare mitropolit s-a despărţit de
sfântul şi ecumenicul sinodul acesta, şi s-au unit cu adunarea apostasiei (revoltei), a lui
Nestorie adică, şi a lui Ioan, şi a celor împreună cu dânsul, sau mai în urmă se va uni, sau au
cugetat eretice ştile dogme ale lui Chelestin160, acesta nici o putere are a face ceva rău asupra
episcopilor, sau şi asupra mirenilor, asupra celor dreptslăvitori. Fiindcă s-au făcut lepădat de
la sinodul acesta despre toată bisericeasca împărtăşire, şi sfinţita lucrare, şi fiindcă are a se
face de aici înainte cu totul lepădat din treapta episcopiei, încă şi dintre însuşi drepslăvitorii
episcopi, şi mitropoliţii cei ce sunt prin prejur.” (Pidalion)”
Scrisoarea in care i s-a dat ragaz zece zile lui Nestorie este din august 430, sinodul 3
ecumenic incepand in 22 iunie 431, Nestorie aflandu-se in starea de caterisire inainte de
sinod. Astfel, prin canonu 1 (sin. 3 ecum.), „cei care se vor opune hotararilor dogmatice ale
Sinodului III Ecumenic, “dacă vreun mitropolit eparhial s-a desbinat de sfântul şi ecumenicul
sinod, şi fi trecut sau , va trece in viitor la adunarea celor desbinati”, prin acest canon se arata
ca erau in starea de caterisire, „lepădat de la sinodul acesta despre toată bisericeasca
împărtăşire, şi sfinţita lucrare”, „chiar de acum prin acest sinod”, inainte de o judecata
nominala, fiind apoi judecati nominal intr-un sinod de episcopii si mitropolitii vecini care sa-
i inlature de tot din treapta episcopala. Astfel, acest canon vine sa arate ca cei cazuti in erezie
se rup de toata comuniunea bisericeasca inainte de a fi judecati, un sinod constatand caderea
din har si ruperea acestora de Biserica.” Canonul 1 nu se refera doar la cei care au cazut deja
in erezie, ci arata ca si cei care vor devenii eretici, „va trece in viitor la adunarea celor
desbinati” , vor ajunge in stare de caterisire, „lepădat de la sinodul acesta despre toată
bisericeasca împărtăşire, şi sfinţita lucrare”, „chiar de acum prin acest sinod”, inainte de o judecata nominala
În primul rând, după cum am scris în articol, vă rog să dați sursa de unde ați luat această relatare. Când voi avea timp astăzi, voi cerceta detaliile menționate.
Până atunci, atrag atenția asupra unui aspect: Au fost Sfinți, cum este Sofronie al Ierusalimului, care au avut comuniune cu ereticii necondamnați. Deci este validată această atitudine în practica Bisericii. Dacă există Sfinți care să fi spus că este interzisă comuniunea în astfel de situații, asta rămâne de văzut.
Cât despre îndrumările Sf. Atanasie către Rufinian, este firesc să fie astfel, pentru că se refereau la episcopi care intraseră în comuniune cu eretici condamnați (arieni), după cum am scris în articol. Și totuși nu au fost caterisiți automat. Chiar și în situația comuniunii cu cei caterisiți se poate face iconomie, asta este ideea canonului 2 al Sf. Atanasie.
Stelian,
Faci confuzie și înțelegi după cum îți vine mai ușor și la îndemână sa îți justifici poziția de gherila după cum se vede, ceea ce nu e bine. Sunt câteva nelămuriri, chiar și lucrand pe text reiese defapt opusul concluziei tale.
Așadar scrisoarea spune ca „în zece zile ești exclus…” lucru care nu s-a întâmplat decât la Sfântul Sinod, unde zice „şi scos de către sinod, de acum înainte de la toată bisericeasca împărtăşire.”
DECI DIN MOMENTUL Sinodului! Negru pe alb. Așadar acele zece zile au fost răgazul sau, pana când va trebui readus în fața instantei de judecată pentru a fi condamnat oficial, lucru ce s-a întâmplat la Sinodul III Ecumenic.
Altfel cum dar pot fi considerați cei ce erau în împărtășire cu Nestorie ca fiind eretici înainte de sinod, când însuși canonul zice clar:
„Facem cunoscut dragostei voastre, că oricare mitropolit s-a despărţit de
sfântul şi ecumenicul sinodul acesta…”
Deci e logic ca nu pot judeca fapta decât după ce s-a dat canonul(înștiințarea). Căci ia ca punct culminant însuși „Sinodul acesta”.
Și iarăși arata tâlcuirea:
„Fiindcă s-au făcut lepădat de la sinodul acesta despre toată bisericeasca împărtăşire, şi sfinţita lucrare, şi fiindcă are a se face de aici înainte(!!!) cu totul lepădat din treapta episcopiei… ”
Așadar ca oricărui om vinovat, i se da dreptul a se apăra în fata instantei de judecata,urmand a se îndrepta sau a fi condamnat, arătând clar ca „DE AICI ÎNAINTE” este condamnat de Biserica și Sobor(competent).
Asa și în instantele judecătorești se procedează. Oare cel ce e încă în libertate e deja incarcerat(condamnat), sau abia după ce ajunge în fata judecătoriei pentru a se putea apară sau a recunoaște?
Plus ca părintele Lavrentie a dat clar sursa unde se demonstrează ca abia după judecata sinodală se cade din har(și drepturi), și anume tâlcuire Sf. Nicodim la canonul 3 apostolic, pe care o voi reda iarăși:
„Canoanele poruncesc soborului Episcopilor celor vii să caterisească pe preoţi, ori să afurisească, ori să anatematisească pe mireni, când calcă canoanele. ÎNSĂ, DACĂ SOBORUL NU VA PUNE ÎN LUCRARE CATERISIREA PREOŢILOR, ORI AFURISIREA, ANATEMATISIREA MIRENILOR, PREOŢII ACEŞTIA ŞI MIRENII NICI CATERISIŢI NU SUNT CU LUCRUL, NICI AFURISIŢI ORI ANATEMATISIŢI. ÎNVINOVĂȚIȚI ÎNSĂ SUNT, aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă. […] Drept aceea tare greşesc cei fără minte care zic cum că în vremurile acestea toţi cei sfinţiţi care în afară de canoane s-au hirotonit sunt cu lucrarea caterisiţi […] neînţelegând că porunca canoanelor fără de punerea în lucrare a persoanei a doua, adică a soborului, este nesăvârşită. Fără mijlocire şi mai înainte de judecată nelucrând de la sine. Înșişi dumnezeieştii Apostoli arătat se tălmăcesc pe sineşi cu al 46-lea Canon al lor, fiindcă nu zic că îndată acum cu lucrul se află caterisit oricare Episcop sau preot care va primi Botezul ereticilor, ci a se caterisi poruncind, adică a sta de faţă la judecată şi, de se va dovedi că a făcut acesta, atunci să se dezbrace cu hotărârea voastră de preoţie, aceasta poruncim”.
Sa nu înțelegem după cum ne vine noua, ci după duhul Sfinților Părinți. Se face clar diferența între „Vinovat spre caterisire” si caterisit(condamnat)!
Sa înceta cu duhul acesta al atotstiintei și al judecătorilor peste mai marii Bisericii, căci și Hristos ne arata ca fiacare are locul sau. Sa nu ne punem în locul unui Sinod și sa scoatem noi harul și lucrarea Duhului Sfânt înainte de vreme, sa nu ne trezim noi înșine a fi condamnați.
Deși subliniez de ceva vreme să subliniez că pomenirea episcopului nu echivalează cu împroprierea convingerilor lui, ci ale Bisericii pe care o reprezintă, mă văd nevoit să insist pe aceeași idee cu câteva nuanțe.
Cine ia de bună teza de mai sus, că pomenirea=credința episcopului pomenit, automat va ajunge la concluzia stringentă că trebuie să oprească pomenirea. De aceea și mulți se numesc pe ei înșiși „îngrădiți”, mândrindu-se cu aceasta. Pe când textul canonului 15 nu face referire la îngrădirea de erezie, ci de episcop, de comuniunea cu el. Dar a fost răstălmăcit sensul pentru a se ajunge la sensul distorsionat de „îngrădire de erezie”.
De aici urmează un duh rău. Cine gândește astfel nu va putea avea îngăduință, înțelegere față de cei care nu au oprit pomenirea, va fi ținut mereu de o distanțare, de o judecată și dispreț față de ceilalți credincioși ortodocși. Nici nu am pretenția că-și vor deschide mintea să priceapă ce spun canoanele și Sfinții, însă este răvășitoare și distructivă duhovnicește această direcție. Unii ajung poate să creadă că o poziție duhovnicească este caracterizată de depășirea normelor canonice stricte, neînțelegând că în canoane se ascunde adevăratul duh al Bisericii, că a impune acțiuni peste prescripțiile canonice arată înșelare, nu râvnă și iubire de adevăr.
Cred că un duh foarte bun și la care trebuie luat aminte este cel al Sf. Ioan Maximovici de iubire și înțelegere față de credincioșii din Patriarhia Moscovei, așa robit de comuniști cum era. Duhul autentic al dreptei mărturisiri l-au întrupat ierarhii vrednici ai ROCOR, descris în articolul acesta (engleză):https://nftu.net/a-reply-on-the-nftu-post-official-old-rocor-views-on-the-mp-oca-ecumenismand-more/.
E o diferenta majora intre ereziile vechi si ecumenism.
Ereziile vechi au pornit de la intelegeri, interpretari gresite. Cei de la care au pornit (arieni, monofiziti, nestorieni, valentinieni, etc) erau sinceri in credinta lor; unii chiar cautau Adevarul si se rataceau. Cei care ii urmau o faceau fie din credinta (gresita), ascultare, frica, interes. Unii se intorceau si erau reprimiti dupa caz.
Cu papismul, protestantismul si serghianismul e alta poveste, au aparut din considerente politice, se apropie mai mult de ideologie, s-au tot schimbat dupa vremuri, au fost precursoare pentru ecumenism.
Acesta, ecumenismul, este un produs de “laborator” ca mijloc pentru atingerea unor scopuri geopolitice, religioase, etc; suna mai mult a inginerie sociala. Cei care il promoveaza nu cred in ecumenism ci sunt doar niste agenti aflati in pozitii de unde incearca sa il impuna, asta au in fisa postului. Cei care ii urmeaza o fac deasemenea din convingere, ascultare, frica, sau interes.
Vom asista la o continua transformare a ecumenismului atat timp cat va exista, asa este cu minciuna.
Iertati.
În primul rând, cam toate ereziile, de la arianism până la energiile create (ca să nu mai vorbesc de protestanți), toate au apărut pe un fond social și chiar politic. Spre exemplificare, monotelismul este o altă formă de monofizitism, dar ca o soluție împăciuitoare pentru interese politice bizantine în Egipt. Așadar nu este deloc cazul să credem că ecmenismul este diferit de celelalte erezii, după cum încercați să demonstrați. Nu e normal să ne credem noi mai cu moț și ai asupriți decât în realitate. Mai mult, ecumenismul este de proveniență din mediul protestant, folosit de ingineria socială, dar la origine are conotații religioase.
Însă mai există alte speculații pe ideea că ecumenismul este o erezie care însumează pe toate celelalte și se cere o reacție mai puternică. Sau că simpla acceptare a ecumenismului presupune automat căderea în toate celelalte erezii. Din păcate, toate aceste teorii sunt fantezii din înfierbântarea sângelui sau din alte motive.
În Creta nu a fost parafat un ecumenism dur, ci unul molcuț, adică s-a afirmat doar că ereticii sunt parte a Bisericii lui Hristos, fără să fie în comuniune cu noi, ortodocșii, chiar dacă ei s-au abătut de la adevăr. Aceasta este o greșeală dogmatică la nivel ecleziologic, nu înglobează în sine toate ereziile anterioare. Și, deci, trebuie combătută punctual.
Reacția trebuie să fie mai puternică decât față de alte erezii pentru că a cuprins cam toate Bisericile Ortodoxe Locale, e adevărat. Dar asta nu justifică o depășire a normelor canonice ale Bisericii. Dimpotrivă, trebuie să fim cât mai bine ancorați în rânduielile canonice, să nu le depășim dintr-o râvnă falsă, care denotă înșelare și care îi îndepărtează pe ceilalți care văd orbirea duhovnicească a celor ce procedează așa. Am auzit de la mai mulți teoria că acum trebuie musai întreruptă pomenirea pt că nu se poate altfel în fața unei astfel de erezii supreme care este ecumenismul. Părerea mea este că e o greșeală să impunem sarcini și direcții care sunt contrare normelor bisericești. Râvna mai mare este bună, dar nu cea prin atitudini și poziții exagerate.
Scopul pe care-l urmărim este tocmai conștientizarea cât mai mulor credincioși, doar că la asta ajungem prin respectarea canoanelor și învățăturilor Părinților, nu prin neglijarea sau depășirea lor. Da, episcopii ecumeniști sunt lipsiți de har (duhovnicesc, nu sacramental), după cum spune și Sf. Grigorie Palama, dar sunt încă episcopi. În fața lui Dumnezeu ei sunt eretici, dar în ce privește trupul Bisericii, sunt încă ierarhi. Comuniunea cu ei nu este condamnabilă, dar aprobarea lor (a ideilor lor) este condamnabilă.
Ma iertati…Doamne ajuta.
totusi ce spuneti de anatema ROCOR care zice ca „..anatema si celor ce sunt in comuniune cu acestia ( adica cu ecumenistii? – cei care sustin teoria ramificatiilor)…etc”. ?
ce efecte are Anatema ROCOR?
Am scris în textul articolului că nu este condamnată comuniunea cu ecumeniștii, ci cu erreticii deja menționați, adică protestanții, catolicii și anticalcedonienii. Este evident lucrul acesta din textul anatemei.
Pe de altă parte, însuși un participant, Mitropolitul Vitalie, spune, în linkul inserat acolo, că anatema are efect doar local, dar importanță imensă pentru istoria Bisericii.
Deci anatema reglementează ecumenismul în interiorul ROCOR și este o sugestie și pentru celelalte Biserici să procedeze la fel.
Un Sinod Legiuit,necontrazis,netăgăduit castiga consens Panortodox,ca făcând parte din cele Șapte Soboare Ecumenice,El neaducand nimic nou sub soare,emite o Anatema iar noi spunem ca are efect doar la nivel local?
Nu eu am afirmat că are efect doar la nivel local, ci tocmai un episcop participant la acel Sinod. Dacă știe cineva mai bine decât membrii respectivului Sinod ce au vrut ei să spună… ce să mai zic?
Episcopii nu pot greși?
Hai să nu ducem în derizoriu totul. Nu e vorba de episcopi pur și simplu, ci de autorii anatemei. Dacă au greșit…
Cum poți să dai o altă valoare unui canon decât cea intenționată de cei care l-au semnat? Dacă ei l-au înțeles într-un fel, dovedește absurditate cel care îl înțelege altfel.
O astfel de atitudine nu duce decât la discreditare în ochii tuturor?
Eu nu vreau sa duc în derizoriu,nici sa fiu din cei care iau sau dau Harul cuiva,Ferească Hristos,dar în Biserica Ortodoxă parerile personale care nu se regăsesc în cele ce s-au hotărât sunt….pareri personale,chiar si-a unui Episcop.Nu credeti?
Noi (mirenii) putem greși, preoții pot greși, episcopii pot greși, patriarhii pot greși, sfinții pot greși, sinoadele pot greși, Sfinții Apostoli pot greși (de văzut conflictul Sf. Ap. Pavel cu Petru: Galateni 2:11-14).
Prin prisma asta ne dam seama ca Biserica este hristocentrica, și după aceea episcocentrica. De aceea protestanții au anulat treptele ierarhice, și papistasi le-au divinizat. La câte greseli au facut oamenii sfințiți în istorie, dacă nu era iconomia lui Dumnezeu, Biserica dispărea de mult. Asa ca să nu ne înaltă pe noi înșine și sa credem ca noi apărăm Biserica, ci Biserica ne păzește pe noi. Și noi luptam fiecare cu darul sau. Dar mândria și iuțimea nu e nici dar și nici discernământ. Cum a spus și Sf. Ioan Gura de Aur când era prigoana mare, „Biserica nu a început și nici nu se termina cu mine”. Sa luam aminte.
Cum explicați acest text?
În cartea Arhid. Prof. Dr. Ioan N. Floca – Drept Canonic Ortodox – Legislație și Administrație Bisericească VOL. II, EDITURA INSTITUTULUI BIBLIC ȘI DE MISIUNE AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE BUCUREŞTI — 1990, la pagina 50 găsim un fragment care în câteva rânduri desființează studii alambicate de zeci de pagini, traduceri de la ”luminătorii” greci și nu numai…
”O problemă delicată se pune în legătură cu hirotoniile pe care le săvîrşesc episcopii depuşi din treaptă, caterisiţi sau chiar daţi anatemei. În această privinţă există unele controverse născute din faptul că se ignoră aspectul esenţial al problemei și anume acela al stării harice pe care o poate avea cineva, chiar dacă e supus unei pedepse grave, cum este de exemplu caterisirea, căci sub orice pedeapsă s-ar afla un episcop, dacă el nu și-a pierdut starea harică, poate săvîrşi în mod valid toate Sf. Taine, inclusiv hirotonia, deoarece caterisirea nu înseamnă luarea harului și nici măcar anatema, în cazul că aceste pedepse nu se pronunţă pentru erezie, ci pentru alte fărădelegi grave. De fapt, în cazul că ele se pronunţă pentru erezie, prin însăşi această pronunţare se face doar constatarea că cei căzuţi în erezie, au căzut şi din har, de la data căderii în erezie, iar nu de la data pronunţării pedepsei, care în asemenea caz are caracterul unui act constatator, cu raportare la starea harică a celui în cauză.
În cazul special al rostirii anatemei împotriva unui episcop pentru acte de hula împotriva Duhului Sfînt, se înţelege că acestea avînd o gravitate şi mai mare decît erezia, îl lipsesc pe cel care le-a săvârşit de starea preoţească de orice treaptă, deci şi vreo hirotonie săvîrşită de vreun astfel de episcop nu conferă nimic din ceea ce se transmite —în mod obişnuit — prin actul hirotoniei.
Cu alte cuvinte, hirotoniile săvîrşite de episcopii aflaţi sub orice pedepse, afară de cazul ereziei sau al hulei împotriva Duhului Sfînt, sînt hirotonii valide, în sensul că ele produc efectul haric al hirotoniei.
Ele nu sînt însă canonice, adică nu sînt legale şi din această pricină se pedepsesc, atât săvârşitorii cât şi primitorii, daca mai este posibil, pentru că s-ar putea ca săvârşitorul să se afle deja sub pedeapsa anatemei, iar primitorul să nu facă parte din Biserica
Nu am cartea aceea, dar probabil că asta spune. Însă nu pot să cred mai mult pe Floca decât consensul Sfinților Părinți și al Sfintelor Sinoade. Nici măcar cât deciziile unui singur Sinod (III Ecumenic) nu valorează. Haideți să fim serioși în citirea textelor Bisericii și să nu le numim studii alambicate din fanteziile noastre, încrezându-ne mai mult în profesori cu mult mai puțină credibilitate!
Pai sa vorbim i Duhul Lor..În una din epistolele sale Sf. Teodor Studitul spune: „Pe cel ce nimereşte în această cursă [bezna ereziei],
comuniunea cu ereticii îl desparte de Hristos şi îl alungă departe de turma Domnului”
.Asemenea și în
alte scrisori: „Împărtăşania unui eretic sau a unui vădit osândit pentru viaţa sa te înstrăinează de
Dumnezeu şi te aruncă în mâinile diavolului”
, „Comuniunea cu ereticii nu este pâine comună, ci otravă,
care nu vatămă trupul, ci înnegreşte şi întunecă sufletul”
Este limpede că pentru Sf. Teodor întreruperea comuniunii cu ereticii este o problemă de mântuire! Dar
pentru că unii așa-ziși teologi s-au străduit să-l denigreze pe Sf. Teodor Studitul, spunând că el a exprimat
doar niște păreri personale care nu conglăsuiesc cu Scriptura și alți Sfinți Părinți, să vedem și alte mărturii.
Zice Sf. Ap. Ioan Teologul: „Dacă cineva vine la voi şi nu aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă
şi să nu-i ziceţi: Bun venit!” (II Ioan 1:10). Din ce cauză nu-l putem primi, nici saluta? „Căci cel ce-i zice:
Bun venit! se face părtaş la faptele lui cele rele” (II Ioan 1:11).
Sf. Ioan Gură de Aur ne spune despre relația cu ereticii: „Să nu aveţi nici un fel comuniune cu ei – să nu
mâncaţi cu ei, să nu beţi, să nu legaţi prietenii, nici relaţii, nici dragoste, nici pace”. Care este motivul?
„Căci dacă cineva se învoieşte cu ereticii în acestea, acela se face străin de Biserica Sobornicească”
. Și
marele Vasile, scriindu-i unui monah despre un nou eres apărut în acele locuri, îi spune: „De aceea vă rog
să faceți în privința asta o îndreptare bisericească și să vă îndepărtați de comuniunea cu ereticii, știind că
nepăsarea în această chestiune distruge îndrăzneala noastră către Hristos”
Sf. Iosif Voloțki, care a înfruntat eresul jidoviților12 în sec. XIV-XV, spunea: „Dacă va fi eretic, vom stărui
să nu primim de la el nici învăţătura, nici împărtăşania, şi nu numai că nu ne vom împărtăşi la el, ci îl vom
osândi şi cu toate puterile îl vom da pe faţă, ca să nu devenim părtaşi pieirii lui”
Iar Mărturisitorii Athoniți amintiți anterior își motivau astfel despățirea de patriarhul eretic Ioan Vekkos:
„Cel ce-l primeşte pe eretic se supune aceleeaşi osândiri ca şi acela […] Cum să îi recunoaştem pe unii ca
aceştia drept întâistătători şi judecători ai bisericilor ortodoxe şi cum să pronunţăm pomenirea lor ca
ortodocşi în biserică şi la însăşi cina cea de taină, aşa încât să o lăsăm pe ea să ne sfinţească
neprihănit?”
Sf. Ciprian al Cartaginei, în una din scrisorile sale, spune următoarele: „Iar mulţimea să nu se mângâie cu
gândul, că ar putea rămâne neatinsă de molima păcatului, fiind în comuniune cu un Episcop păcătos şi
dându-şi încuviinţarea pentru slujirea nedreaptă şi nelegluită ca Episcop a întâistătătorului ei, de vreme
ce prin profetul Osea (9:4), asprimea lui Dumnezeu ameninţă şi spune: „Jertfele lor ca o pâine de jale;
toţi cei ce mănâncă din ea se vor molipsi”, învăţând de bună seamă, şi arătând că sunt cu totul prinşi de
păcat toţi cei care se vor fi molipsit de ofranda unui Episcop profan („din afara Bisericii”) şi nelegiuit”
La Sf. Nectarie din Eghina găsim aceeași mărturie: „Lipsa de comuniune exterioară (cu ereticii) ne ferește
de înstrăinarea interioară (de Dumnezeu, de adevăr)”
Am scris în textul articolului că e corect să fie date și sursa citatelor pentru a putea fi verificate. Pe lângă faptul că, în afară de Sf. Teodor Studitul (despre care am scris că poziția lui nu a fost acceptată de Biserică în această privință), toate citatele redate susțin exact ce am scris și eu.
Dacă nici măcar nu înțelegi cele ce scrii, cum poți avea pretenția să înțeleagă alții teoria pe care o susții?
Întrebarea mea este,unde în toată literatura Patristică găsiți termenii de Eretici condamnați si Eretici necondamnati?
Nu există decât eretici, care înseamnă, potrivit cuvântului grecesc (αιρετικικός), separat, despărțit. Eretici erau, spre exemplu, în Noul Testament, saducheii și fariseii. Ei formau grupuri separate pe baza unei învățături deviate.
De la această separare a derivat și înțelesul de erezie cu referire la învățătura celor care se rupeau de comunitatea Bisericii. Așadar sunt numiți impropriu eretici ecumeniștii. Ereticii în adevăratul înțeles al cuvântului sunt cei separați de voia lor sau prin anatema Bisericii.
Dacă ar fi să folosim termeni adecvați, în grecește există αιρετικός și αιρετίζων, ultimul fiind un fel de „cel care erezuiește”, adică pune în aplicare o erezie, este în curs de a deveni eretic. În românește avem echivelentele: eretic și eretic necondamnat.
Așadar, peste tot unde citim despre eretici, înțelegem automat pe cei condamnați în afara cazului în care este folosit în mod impropriu și se înțelege din context (că e impropriu).
Uitați-vă la textele pe care le-ați dat anterior; din ele e clar că se vorbește de eretici (condamnați).
Caterisirea este o practica bisericeasca, prin care Preotul, Ierarhul este deposedat de rangul bisericesc si devine mirean, insa, nu-l desparte pe om de Biserica. Ci, eresul, schisma, anathema – dupa cum spun Sfintele Canoane – il desparte pe om de Biserica lui Hristos. Asa dupa cum sunt anathematizati si acesti kakodocsi (rau-slavitori), de catre Sfintele Sinoade Ecumenice, care Il au Cap pe Hristos. Din moment ce acestia (rau-slavitorii) il au „cap” pe antihrist, ei sunt sub anathemele Sfintelor Sinoade Ecumenice.. Argumentul ca Biserica, adica Sinoadele Ecumenice, in virtutea iconomiei, au acceptat tainele ereticilor, este fals, pentru ca nu au acceptat tainele tuturor ereticilor, ci doar a celor ce s-au pocait, nu si a celor nepocaiti. Cum este posibil ca tainele ereticilor, in plina erezie, sa fie ortodoxe, pentru a fi si valide? Acest lucru este un paradox total, ceva cu totul bizar,iar de aici se înțelege clar ca nu au taine sau cum sa fie recunoscute atat timp cat ele au fost madulare „moarte”,pentru ca dupa logica dumneavoastra simplista,după un Sinod ele fiind moarte nu mai au sanse de a fi „reînviate” ori practica arata contrariul…în sensul ca unii chiar au fist repusi in treapta clericala..
Sa povestim pe scurt intamplarile nefericite care au dus la suferintele dumnezeiescului Teodor, egumenul Manastirii Studion pe care dumneavoastra îl minimalizat ca
sa nu zic huliti spund ca Biserica nu a validat atitudinea Lui…Când,Unde,Cum,Ce Sinod a facut asta?Sau cateva pareri culese de prin chilii v-a dus la concluzia asta?ÎmparatulConstantin al VI-lea (780-797) s-a casatorit cu amanta lui Teodota, dupa ce si-a inchis cu forta pe sotia lui Maria intr-o manastire. Nelegiuita casatorie a fost oficiata de preotul iconom Iosif de la Sfanta Sofia.
Sfantul Teodor impreuna cu Sfantul Tarasie patriarhul (784-806), au mustrat cu indrazneala pe imparatul Constantin ca s-a despartit de sotie si a luat pe alta. Sfantul Tarasie a fost scos din scaunul sau, iar pe marele Teodor l-au batut si l-au exilat la Tesalonic.
S-a intors din exil dupa ce imparatul Constantin si-a pierdut imparatia si a fost orbit in urma revoltei poporului. Mama lui Constantin, Irina a preluat conducerea imperiului iar Sfantul Tarasie a revenit si l-a caterisit pe Iosif si a intrat in comuniune cu Sfantul Teodor.
In anul 802 logofatul Nichifor uzurpa tronul si devine imparat.
Dupa moartea Sfantului Tarasie este ales Nichifor patriarh de catre imparatul care purta acelasi nume.
Patriarhul Nichifor I (806-815) a convocat un sinod in anul 806 care l-a „reabilitat” pe Iosif, cel care a oficiat casatoria nelegiuita.
In urma opozitiei ferme Sfantul Teodor e arestat impreuna cu fratele sau Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului in 808.
In anul 809 patriarhul si imparatul convoaca un nou sinod (cunoscut mai tarziu sub numele de „adulterin”) care ii condamna pe Sfantul Teodor si pe cei de un cuget cu el.
Sfantul Teodor impreuna cu fratele lui sunt exilati si tinuti in regim aspru de inchisoare. In inchisoare Sfantul scrie o serie de scrisori despre adulterul imparatului, despre falsul sinod din 809 si despre necanonicitatea iconomului Iosif.
In anul 811 imparatul Nichifor moare iar pe tron urca Mihail I Rangabe (811-813) iar Sfantul Teodor este chemat sa revina in Constantinopol.
Sfantul Teodor se impaca cu patriarhul, hotărârile sinodului din anul 809 anulate şi preotul Iosif excomunicat şi caterisit.
Sa aperi dreapta credinta in fata puterii politice si bisericesti este schisma?
Se poate numi schisma? A avut Sfantul Teodor cumva o pozitie gresita, schismatica?
El a fost drept si a cugetat drept in ciuda opozitiei patriarhului si sinodului din vremea sa.
Din cele de mai sus vedem ca patriarhii sau sinoadele nu sunt infailibile. Cand un patriarh sau un sinod greseste incalcand pravilele Sfintilor Parinti atunci datoria noastra este de a nu ii urma in greseala lor. Aceasta a facut si Sfantul Teodor.
Astea sunt argumente prin care voi demonstrați prezența Harului la cei care savarsesc Erezii?..Preacucernicului şi de Dumnezeu iubitorului EPISCOP ÎMPREUMĂ-SLUJITOR Nestorie,..
Judecând învăţătura lui drept eretică, Sinodul l-a condamnat în lipsă. „…Cu multe lacrimi” – zic Părinţii Sinodului în hotărârea de osândă – „am ajuns la această hotărâre întristătoare asupra lui: Domnul nostru Iisus Hristos, Cel hulit de dânsul, a hotărât PRIN ACEST PREASFÂNT SOBOR ca Nestorie să fie străin de vrednicia episcopală şi de toată ceata cea preoţească”…Dar cum se poate ca dupa un Sinod, ca tot trambitati..unii care au fost înstrainati de taina Preotiei ,Sfântul Atanasie îi spune lui Runfinian sa-i primeasca din nou in randul Clericilor…asta cum e posibil,de tot o tineti cu madularele bolnave si moarte?
Unde va este înțelepciunea?Păi vita daca vrei s-o îmblanzesti,o lovești între coarne sau o mângâi pe spinare,doctorul daca te vede bolnav si te cheamă la el sa te vindece,te darama psihic din prima ca sa mori garantat?Cand este desfranatul’desfrant ,cand a cazut in pacat sau cand îl canoniseste preotul?Dar criminalul’ criminal..Iuda cand a pierdut Harul Duhului nu în momentul în care l-a vândut pe Hristos si s-a împărtășit cu nevredincie..a fost vre-un Sobor sa hotarasca asta?Normal ca Dumnezeu Este Milostiv cu toate lumea si tainele si planul mânuirii cu fiecare numai El îl știe,dar sa spui cu luciditate calculată ca Harul nu pleaca de la cel care săvîrșește erezii, până ce se întrunește un Sinod desi, printr-un sinod ei au ales drumul catre afara si esti orb si nu vrei sa’l vezi pe Altul care a fost si uiti de iconomia care s-a facut de mai bine de o suta de ani,e ca si cum ai zice..liber la erezii,până la Sinod nu se întâmplă nimic..iar asta mi se pare îndrăzneala maxima..
Doamne Miluieste!
Doamne miluiește.
pai citeste răspunsurile lui Andrei-d … sau nu le vedeti?
Și pentru o lămurire patristica și corecta, voi reda și un mic fragment din cartea arhimandritului Epifanie Teodoropulos cele doua extreme” (link: https://bit.ly/2U1Gy9M), pe care apologetii “vremurilor din urma” nu ar trebui sa o treacă cu vederea pentru a înțelege ce e și cum acționează defapt Biserica.
Pasaj, pag. 67:
„Nestorie a fost înlăuntrul Bisericii în tot răstimpul dinaintea anatematizării sale?” – întreabă triumfător dl. Kalomiros. Da, domnule, a fost! Adică a fost arhiereu efectiv al Bisericii lui Hristos. Dacă nu a fost pentru tine, a fost pentru Sfântul Chiril, a fost pentru Si-odul Bisericii Alexandriei, a fost pentru însuşi Sinodul al III-lea Ecumenic! Ai citit vreodată cele trei faimoase epistole ale dumnezeiescului Chiril către Nestorie, care au fost trimise după ce acesta a început să-şi propovăduiască erezia? Ai văzut cum se adresează deja ereticului Nestorie? Prima epistolă: „Preacucernicului şi de Dumnezeu iubitorului EPISCOP ÎMPREUMĂ-SLUJITOR Nestorie, Chiril episcopul: bucură-te în Domnul”. Epistola a doua: „Preacucernicului şi de Dumnezeu iubitorului ÎMPREUNĂ-SLUJITOR Nestorie, Chiril: bucură-te în Domnul”. Epistola a treia: „Preacucernicului şi de Dumnezeu iubitorului Nestorie, Chiril şi Soborul cel ce s-a adunat în Alexandria din dioceza Egiptului: bucură-te în Domnul”. Ce vrei mai mult?
Iar Sinodul al III-lea Ecumenic, care s-a întrunit la Efes sub preşedinţia Sfântului Chiril, l-a chemat pe ereziarh printr-o delegaţie de episcopi (cinstind astfel cinul episcopal al lui Nestorie) să se prezinte în faţa sa şi să fie judecat. El a refuzat să vină. Judecând învăţătura lui drept eretică, Sinodul l-a condamnat în lipsă. „…Cu multe lacrimi” – zic Părinţii Sinodului în hotărârea de osândă – „am ajuns la această hotărâre întristătoare asupra lui: Domnul nostru Iisus Hristos, Cel hulit de dânsul, a hotărât PRIN ACEST PREASFÂNT SOBOR ca Nestorie să fie străin de vrednicia episcopală şi de toată ceata cea preoţească”. Auzi, domnule Kalomiros? Aşadar, a fost sau nu a fost Nestorie arhiereu efectiv până la osândirea sa de către al III-lea Sinod Ecumenic?
Dl. Kalomiros dogmatiseşte că episcopul care propovăduieşte în public o erezie devine ipso facto străin de arhierie şi nu mai transmite nici un Har. Totuşi, Sinodul al III-lea Ecumenic, hotărând în mod infailibil, trâmbiţează că prin osânda sobornicească şi numai prin ea a ajuns Nestorie „străin de cinul episcopal”. Şi infailibilul Hotar de credinţă al celui de-al VII-lea Sinod Ecumenic întăreşte şi vesteşte că nu vreo altă faptă, ci hotărârea Sinodului al
III-lea Ecumenic de la Efes l-a scos pe Nestorie în afara Bisericii: „…Precum şi Soborul cel din Efes a dogmatisit mai înainte, pe necredinciosul Nestorie şi pe cei de un cuget cu dânsul din Biserică scoțându-i ca pe unii care aduc doime a Feţelor în Hristos”. Asta zic Sinoadele Ecumenice. Şi atunci, ce mai doreşte dl. Kalomiros?
Suntem întrebaţi dacă înainte de Schismă Biserica Latină era Biserică vie. Da, domnule, era vie! Bolnavă, însă vie. Nu moartă! Trupul lui Hristos nu are mădulare moarte, precum nu are mădulare moarte nici organismul omenesc. Şi atâta vreme cât Biserica Romei a constituit un mădular al Bisericii celei Una, Sfinte, Soborniceşti şi Apostoleşti, fiind unită cu ea organic, A FOST VIE. Când a murit? Când s-a despărtit de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească şi a rupt împărtăşirea cu ea! Reiau ceea ce am scris în al 3-lea răspuns al meu către dl. Kalomiros: …..Totuşi, până ce nu va avea loc aceasta, adică osândirea de către Biserică, episcopul sau preotul căzut în erezie continuă, printr-o oarecare iconomie dumnezeiască, să aducă credincioşilor harul dumnezeiesc…”
Așadar acest pasaj clar se rezuma la fraza “Trupul lui Hristos nu are mădulare moarte, precum nu are mădulare moarte nici organismul omenesc.” Si asa nu va fi contradicție nici între Sfinții Părinți, nici cu tâlcuirea canonului 3 apostolic, nici cu tot articolul de mai sus, ci din contra se completează și se încununează cu gândirea patristică corecta.
@Stelian 28/01/2020 7:31 PM
Am să dau câteva lămuriri pentru că sper să fie de folos și pentru alții, deși aceste lucruri au fost spuse chiar și în acest articol și ar fi trebuit să fie înțelese, dar poate o nouă expunere atinge mai bine subiectul, detalii neînțelese bine până acum.
1. Istoria Sf. Teodor Studitul nu este chiar cum ai prezentat-o. Conform prefeței la scrisorile Sf. Teodor, puțin altfel s-au derulat lucrurile. S-a separat și de Patriarhul Tarasie pentru că nu a luat măsuri contra preotului Iosif, deși o făcuse dintr-o iconomie. Faptul că din pogorământ nu l-a depus este atestat de caterisirea ulterioară, când s-au schimbat condițiile prin venirea altui împărat pe tron. Atunci s-a împăcat și Sf. Teodor cu Tarasie. Iar comuniunea cu Patriarhul Nichifor a întrerupt-o inițial pt că a fost hirotonit din statutul de mirean, conflictul adâncindu-se când a fost repus preotul Iosif la presiunile imperiale. Sinodul prin care a fost repus a specificat că face o iconomie, adică nu validează gestul preotului. Adică nu a impus norme morale greșite, ci doar a procedat diferit. Într-un final, cei doi, Sf. Teodor și Patriarhul Nichifor s-au împăcat după izbucnirea prigoanei iconoclaste.
Așadar nu împotrivirea Sf. Teodor față de căsătoria nelegiuită a fost înfierată, ci excesul de zel, ruperea comuniunii pentru motive neîntemeiate. Sf. Metodie a condamnat și el sinodal această poziție, iar în final canonul 15 (împreună cu 13 și 14) de la Sinodul I-II a osândit această practică a studiților de a rupe comuniunea pe alte motive decât dogmatice. Mai mult, canonul se referă și la aspecte dogmatice. Studiții au fost mereu mai exigenți și au cerut caterisirea tuturor iconoclaștilor, dar Sinodul VII nu a validat poziția lor. La fel, nici Sinodul din 843 și Patriarhul Metodie nu a aprobat linia dorită de ei de a considera caterisiți pe eretici, ci i-a primit după anumite criterii și rânduieli (menționate în articol). Ei bine, canonul 15 dispune că nu este necesară ruperea de ereticii necondamnați, dar este lăudabilă și bine-venită, de folos Bisericii. Așadar nu putem valida poziția Sf. Teodor în ciuda unor norme sinodale clare. Nu ar fi logic și sănătos să credem că doar el are dreptate, pe când toți ceilalți au greșit. Mai ales că atitudinea lui este singulară în istorie și au existat alți Sfinți care au procedat tocmai invers.
2. Nestorie a și participat la primele ședințe ale Sinodului III ca Patriarh de Constantinopol până și-a dat seama că urma să fie condamnat. Este foarte clar că a fost recunoscut ca ierarh valid inițial, până la depunerea lui. În schimb, Sf. Atanasie vorbește despre o altă situație. El se referă la preoți și arhierei care au intrat în comuniune cu clerici și Sinoade aflate sub anatemă și caterisire. Așadar aceia erau vinovați pentru această comuniune cu eretici condamnați. Chiar și așa, face iconomie să fie primiți, adică acceptați înapoi în cler cei care nu au sprijinit erezia prin fapte. Totul este logic și clar.
3. Harul sacramental este altceva decât darul personal, care ține de sfințenia și dreptatea fiecăruia. Toți preoții au har sacramental, dar nu toți au pe Dumnezeu, luminarea și puterea Lui duhovnicească. Adică Tainele sunt valide și eficiente la toți, dar nu orice cleric are dar/harul ca lucrare a Duhului, ci în funcție de vrednicia duhovnicească a fiecăruia. Și este evident că cei ce proferează erezii sunt lipsiți de har, sunt înstrăinați lăuntric de Dumnezeu, nu au pe Hristos în ei; dar slujbele săvârșite de aceștia nu sunt lipsite de harul sacramental, adică Hristos este în Potir pentru că Liturghia este a Bisericii, nu a preotului. Clericul este doar săvârșitor, nu deținător.
Cel mai dureros lucru din toată această situație este zăpăceala și degringolada. În loc să fie atacată erezia ecumenistă și Sinodul din Creta, bravii antiecumeniști cel mai adesea se pornesc împotriva credincioșilor și preoților denumiți „pomenitori”. În loc să-i ia aliați, îi tratează ca pe dușmani. Ca și cum ar fugi de menirea întreruperii pomenirii, aceea de a-i confrunta pe ierarhii trădători, încep să se pornească asupra celor nevinovați de ce nu se rup și ei. În loc să dea dovadă de mărturisire, alunecă în răfuială fără scop și se decredibilizează. În loc să tragă în dușman, nimeresc mereu propriul picior. Crezând că fac o vitejie, mă acuză pe mine adeseori că fac ineficientă nepomenirea. Pe când scopul ar trebui să fie unul nobil, de a înfrunta greșelile dogmatice și a insufla și celor mai ezitanți curaj, nu de a-i trata cu dispreț.
Totul este să fie lovită ținta, nu aerul în stânga și-n dreapta. Iar ținta nu sunt nici măcar semnatarii din Creta, ci erezia. Păcat de această reacție dezechilibrată care nu face decât jocul anti-ortodoxiei! Dumnezeu să suplinească zăticnirile noastre!
Sfintenia si Adevarul sunt legate organic, constituind un intreg unitar, legatura dintre ele fiind indisolubila, launtrica, esentiala. Sfintenia si Adevarul formeaza un tot intreg, unitar, fiind insa distincte. Adevarul – Cel Intrupat, Rastignit si Inviat – este singura pricina a sfinteniei prin Duhul Sfant pe Care El Il trimite de la Tatal. Insa, de eres este legata organic minciuna si blasfemia la adresa Cuvantului Intrupat, Dumnezeu-Omul Iisus Hristos. De eres este legata organic inselarea duhovniceasca si ideologia contrara Adevarului. De eres este legata organic pierzania, tocmai din pricina ca erezia taie posibilitatea insasi a sfinteniei si a mantuirii. Iar, imposibilitatea mantuirii inseamna pierzanie, adica salasluire pe veci in iad.. Tocmai din aceasta pricina ereticii se afla in afara Bisericii, fiind uniti cu demonii intr-un intreg unitar si nu au atingere cu Duhul Sfant…Cum putem spune că aceștia pot săvârșit Sfântă Liturghie,e ca si cum am spune si Iuda putea sa faca asta după ce a intrat diavolul in el..
Strajerii Ortodoxiei, Editura Egumenita, Pag. 76
Fiind adus Moise și văzând că Luchie episcopul se pornise să-și pună mâinile peste el, a zis: «Să nu fie ca eu să fiu hirotonit prin mâna ta. Căci nu se pogoară harul Sfântului Duh când îl chemi tu». Luchie însă a zis: «De ce rostești cu bănuială acestea?». Iar Moise i-a răspuns: «Nu vorbesc din bănuială, ci știu bine cele pe care le grăiesc. Fiindcă tu nu numai că lupți împotriva dogmelor apostolești și înveți cele contrarii, ci la cuvintele de hulă adaugi încă și fapte fără de lege. Căci ce rău-credincios nu a pătruns prin tine în adunările bisericești? Care dintre bărbații vrednici de laudă n-a fost izgonit?» … Pe când Moise spunea acestea cu îndrăzneală, Luchie, auzindu-l , era gata spre ucidere, dar temându-se ca nu cumva să se ridice din nou răzmeriţa norodului, care de-abia se sfârşise, a poruncit ca Moise să fie încredinţat spre hirotonie altor episcopi, aşa cum ceruse.
Strajerii Ortodoxiei, Pag. 102
Când Ipatie a cunoscut cugetele lui Nestorie, că nu erau cele ce se cunveneau să fie, a șters îndată numele lui din dipticele bisericii, ca să nu mai fie pomenit la Proscomidie…
Nestorie însuşi i-a cerut să-l mustre pe Ipatie, căci Nestorie era încă episcop în Constantinopol. Deci i-a zis Evlalie lui Ipatie: «De ce ai șters numele lui, mai-nainte de a vedea ce se va petrece?». Iar Ipatie i-a răspuns: «De când am auzit că vorbește necuviincios despre Domnul meu, am încetat comuniunea cu el și nici numele nu i-l mai pomenesc; fiindcă nu mai este episcop». Atunci Evlalie i-a spus cu mânie: «Mergi și îndreaptă ceea ce ai făcut, căci pot să te și pedepsesc.» Și i-a răspuns Ipatie: «Fă tot ce voiești, căci eu mi-am pus în gând să le sufăr pe toate, și cu un cuget ca acesta am făcut ceea ce am făcut»…Vedeti ce frumos lamureste Ipatie aici nelamurirea cu privire la canonul 15,nelămurire care o aveti dumneavoastra,spe ca nu una indusă…..
:«De când am auzit că vorbește necuviincios despre Domnul meu, am încetat comuniunea cu el și nici numele nu i-l mai pomenesc; fiindcă nu mai este episcop»…Iar canonul spune….., desfăcându-se pe sineşi de comuniunea cu cel ce se numeşte episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci se vor învrednici de cinstea cuvenită celor ortodocşi. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi şi pe pseudo-învăţători, şi nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schismă şi dezbinări’’….Auzi?Pseudo adica fals,pretins…etc,deci,cel care întrerupe pomenirea o face a pseudo-episcopului(falsului,pretinsului…etc) adica a celui care nu mai este Episcop,iar altul care „duce lupta din interior” cum sugerez dumitale,stie de erezie dar el îl consideră pe acelasi,Episcop Drept Credincios sau pseudo care savarseste cu oarece iconomie de la Dumnezeu tainele,mințind la Sfântă Liturghie,cand spune..Întai pomeneste Doamne pe….care DREPT INVATA CUVANTUL ADEVARULUI ,e un total non-sens,un nou tip de sofism,o alta inovație scoasă pe piata…E ca si cum ai spune că Duhul Sfant e condiționat de om..
„Varianta care mi se pare corectă și consider că are fundament patristic este că abținerea de la comuniunea cu ereticii necondamnați este o virtute, dar nu este obligatorie, adică nu este spre osândă. Putem merge la slujba oricărui cleric ortodox necondamnat, dar este de preferat să luăm poziție față de cei care susțin învățături ecumeniste (inclusiv față de cei care afirmă că întreruperea pomenirii ar fi în sine o schismă).”
???….etc Pai cine ne obliga sa facem ceva?În Biserica Ortodoxă te obliga cineva sa faci ceva?…Liberul Arbitru iti da voie sa faci Absolut orice doresti,.În schimb Randuielile,canoanele,pentru a fi Ortodox este absolut obligatoriu a le aplica asa cum au fost lăsate de Duhul Sfânt…Nu stiu de unde ati inventat aceasta, asa zisa varianta corecta..înca o data,observaţi că acest Canon nu-i numeşte pe cei căzuţi în erezie episcopi, ci pseudo-episcopi sau minciuno-episcopi, nici învăţători, ci pseudo-învăţători. Asta înseamnă că respectivii sunt decăzuţi din demnităţile arhiereşti şi ar trebui ori să se pocăiască şi să fie iertaţi şi reprimiţi în Biserică în rândul mirenilor, ori să plece din tronurile pe care le ocupă. Potrivit Canonului 3 al Sfântului Atanasie cel Mare, celui căzut în erezie să nu i se dea loc în cler.
În Creta nu a fost parafat un ecumenism dur, ci unul molcuț?…Sper ca stiti care este rolul unui Sinod Panortodox,Sau ca orice Sinod fie el si Local pentru a fi de la Duhul Sfânt trebuie să fie în coglasuire cu cele Sapte Soboare iar de pătrunde Sarpele minciuni,chiar si printr-o cirta,toata lucrarea trebuie predată Anatemei, pentru a nu fi vrednici de gheena?..Sau aveti vreun dubiu,ca cele ce s-au hotarat la in cele Sapte nu sunt suficiente si se mai poate veni cu adăugiri,?…Nu va suparati,asta lasati impresia
Doamne Miluieste!
Înfierbântarea întunecă mintea. La mijloc este o viziune grosieră duhovnicește, care încalcă principiile elementare ale creștinismului, cum este dragostea și iertarea (nu opuse adevărului).
1. Canonul 15 îl numește și episcop și întâistatător pe superiorul căruia i se întrerupe pomenirea. Predilecția de a vedea doar „pseudo” vădește miopia duhovnicească.
2. Este evident că erezia este despărțită de adevăr și de duhul Bisericii, dar și ordinea în Biserică este esențială, pt că „Dumnezeu nu este al neorânduielii”(1Cor. 14:33). Adică trebuie acționat cu armonie și pace. De aceea este doar permisă, nu impusă întreruperea pomenirii, pt că în general credincioșii se conduc după regulile clare ale Bisericii, dar nu este ucisă prin asta libertatea duhovnicească și în adevăr. Așadar, până să fie decretat erezie ecumenismul, nu există regulă care să impună delimitarea de el. La fel și cu clericii ecumeniști până nu se dovedește că sunt vinovați. A-i considera noi osândiți de capul nostru arată orgoliu nemăsurat. Avem dreptul canonic și îndatorirea morală de a-i mustra, dar nu mai mult. De asta și spune canonul că se silesc să izbăvească Biserica, nu deja realizează acest lucru.
Ca să fie simplu și vădită minciuna pe care o propuneți gândiți-vă că Hristos a stat cu vameșii, cu desfrânatele și cu păgânii. Chiar și la cultul de la templu a participat cu preoții. Și nu a greșit. Pt că important este să nu faci tu, nu să te delimitezi de păcătoși. A-i mustra nu e chiar la îndemână.
Și încă ceva: eretici sunt doar cei condamnați. Este elocvent cazul Fer. Teodoret, care a proferat erezii, dar s-a dezis de ele în fața Sinodului și a fost iertat, s-a izbăvit. Până la o cercetare, pot exista poticniri, dar nu sunt definitive nici măcar duhovnicește. Ce e așa greu de priceput? Ura aceasta față de ecumeniști manifestată prin impunerea nepomenirii nu are un duh bun.
Buna seara , intervin doar sa va reamintesc faptul ca ecumenismul a fost deja dat anatemei in 1983 de catre Sinodul Rocor …toti stiu, toti se fac ca ploua…
http://www.orthodoxchristianbooks.com/articles/670/-1983-anathema-against-ecumenism/
Anatematizarea ecumenismului
“Anatema – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup. Anatema – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi suficiente pentru mantuire. De aici anatema – si celor ce comunica in mod conștient cu ereticii amintiti sau susțin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspăt apărute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a creștinilor scindați!”
Scrie și în articol. Ce vreți să spuneți, de fapt? Plus că ar trebui tradusă mai corect această decizie decât ceea ce ați redat aici.
Parinte, aveti mare dreptate in ce scrieti! Uitam ca ortodoxia e terapie si atunci ne gandim ca si catolicii, protestantii ca totul e Lege care trebuie respectata. Uitam ca nu omul a fost facut pentru lege, ci legea pentru om. Uitam ca in primul rand masurile care trebuie luate sunt cele care duc la vindecarea a cat mai multi, deci perioadele ca acestea sunt ale marilor iconomii, nu ale marilor acrivii. Acrivia e pentru perioade de pace, Meletie al Lycopolisului si cei care l-au urmat, considerand ca doar ei mai sunt biserica adevarata pentru ca au tinut acrivia au ajuns in schisma. Lucifer de Calagria la fel. Sunt sigura ca toti cei care au gandit asa de radical ca dl Stelian au ajuns in schisma. Psihologia din ziua de azi spune ca ei sufera de gandire dihotomica, adica vad lucrurile fara nuante, doar alb si negru. Nu exista gri. Or, sa fim seriosi nu e nici unul dintre noi, nici macar sfintii, alb imaculat. Sfintii au facut multe greseli, cu toate astea Biserica i-a numit sfinti. Exagerarile acestea arata cat de nevindecati suntem si ca ne-am uitat menirea si dogma. Unde au fost domni ca dl Stelian pana acum? Oare datorita lui am aflat de ecumenism? Sau cumva datorita preotilor care acum inca mai pomenesc si care au sustinut o lucrare constanta de combatere a ecumenismului? Asta arata o mare problema duhovniceasca, faptul ca ne vedem peste ceilalti desi nu e cazul. Ce a facut dl Stelian atat de notabil in combaterea ecumenismului pana acum incat sa iau in considerare opinia sa? Ca ne putem bate in Sfinti Parinti…. si putem sa tot venim cu citate si de-o parte si de alta si nu ajungem la nimic. Sa ne spuna dl rezultatele pe care le-a avut pana acum in combaterea ecumenismului. Eu nu am avut rezultate, de aceea imi vad de treaba si nu comentez.
Foarte tari remarcile ^^,
Sfântul Vasile cel Mare respinge de o manieră categorică și fără echivoc ideea validității „Tainelor” săvârșite de eretici, chiar și a celor a căror erezie n-a fost încă condamnată sinodal, cum este și în cazul pnevmatomahilor: ….
„ Aveţi grijă să nu fiţi înşelaţi de minciunile lor, în timp ce spun că-şi fac mărturisire de dreaptă credinţă. Astfel de oameni îl negustoresc pe Hristos, ei nu mai sunt creştini,() căci preferă numai ceea ce le este folositor în această viaţă în locul vieţii trăite după adevăr: când cred că au dobândit această putere deşartă, atunci se alătură duşmanilor lui Hristos.
Când văd popoarele tulburându-se, atunci se prefac din nou că s-au întors la dreapta credinţă*. Nu recunosc pe un astfel de episcop al lor și n-aș putea număra în rândul preoților lui Hristos pe cel care a fost pus pe prima treaptă de niște mâini necurate, spre surparea credinţei. Așa judec eu lucrurile. Daca aveți vreo părtășire cu mine, cugetați ca mine; dar dacă nu primiți sfat decât de la voi înșivă, atunci fiecare e stăpân pe propriul lui cuget, iar eu sunt străin de acest sânge. Dacă vă scriu aceste lucruri n-o fac pentru că nu mai cred în voi, ci făcându-vă cunoscută părerea mea vreau să spulber nehotărârea multora, ca nu cumva sa fie atrași la comuniunea cu ei”. (P.S.B.12,pg.499)
*Aşa se pare că s-a întâmplat şi în Nicopole: o parte din preoţii hirotoniţi de Fronton (şi probabil că şi el) s-a întors la Ortodoxie pentru că a văzut că poporul rămăsese ataşat Ortodoxiei.
Precum dumnezeiasca Pâine, atunci când se ia de la drept-credincioşi, îi face pe toţi ce se împărtăşesc un singur trup, aşa şi pâinea eretică, de vreme ce îi face pe cei ce o primesc în acest chip (ca împărtăşanie) să aibă părtăşie între ei, îi face un trup potrivnic lui Hristos. ” De altfel, „biserica ce se pângăreşte de eretici nu mai este biserică sfântă a lui Dumnezeu, ci casă pângărită, cum zice Marele Vasile, de vreme ce, îngerul care se află într-însa, precum în orişice biserică, s-a îndepărtat din pricina necucerniciei ereticilor. De aceea nici jertfa ce se săvârșește într-însa nu este bine-primită la Dumnezeu. Ascultă-l pe Cel ce zice: «Iar cel fărădelege, care jertfeşte Mie viţel, ca cel ce bate om»(Isaia 66,3) ” (Sf. Theodor Studitul) – Strajerii Ortodoxiei p.289Strajerii Ortodoxiei
Pag. 558 – Sfinţii Părinţi învaţă că întoarcerea ereticilor în sânul Bisericii se face prin pocăinţă, şi mai ales printr-o pocăinţă pusă la încercare suficientă vreme, anatematizarea ereziei şi recunoaşterea Dogmelor Ortodoxe şi a Sinoadelor Ecumenice.
Pag. 559 – Întrucât ereticii au „ieşit din Biserică” din pricina acceptării dogmelor necinstitoare, de aceea unirea lor din nou şi primirea în sânul Bisericii trebuie să se facă după o pocăinţă şi îndreptare învederată, anatematizarea pe faţă a ereziei şi recunoaşterea deplină a dogmelor ortodoxe. În acest fel, eterodocşii vor redeveni mădulare ale „trupului Bisericii lui Hristos” şi se vor izbăvi de osânda care le-a fost gătită pentru erezie. Fără păzirea acestor condiţii, Sfântul Vasile este categoric : vom fi învinuiţi noi, ortodocşii, că am trecut la erezie…
După cum vedeți,discursul dumneavoastra plin de iubirism acumenist creaza efecte chiar si pe aceasta pagina,de ajung unii sa spuna..Uitam ca nu omul a fost facut pentru lege, ci legea pentru om,(macar de-ar sti ce spune)..Uitati cacdecaceasta iubire se leaga si Ierarhii?..Defat asta am intalnit in situatia din Creta,mai multa juridică și psihologie decat Teologie..Vis a vis de „lege”,auzi aici!
In epilogul Sfintelor canoane, Opreliste si sfatuire înaintea acestor vremuri tulburi,Pidalionul readuce prospețimea si vesnica-folosință a Canoanelor apostolice,la urechile celor indoielnici în dreapta credință,indemandu-i deopotrivă pe mireni,călugări,teologi,preoti si episcopi: ,,Dacă le veți păstra întru totul,veți fi mântuiti si veți avea pace;dar dacă nu le veți asculta,veți fi pedepsiți si veți avea o luptă continuă,unii contra altora,primindu-vă astfel plata cuvenită pentru neascultarea voastra”. (Epilogul canoanelor Apostolice).,,
1.Evident ca,canonul foloseste si cuvantul Episcop,dar Nelipsa dumneavoastra de orbire duhovniceasca nu vă ajuta sa cititi contextual?..Sau dam raspuns ca sa ducem in eroare..Noi vorbim aici fata de cine am întrerupt pomenirea,pentru ca acest canon reglementează acest lucru…
2.pt că “Dumnezeu nu este al neorânduielii”(1Cor. 14:33). Adică trebuie acționat cu armonie și pace. De aceea este doar permisă, nu impusă întreruperea pomenirii, pt că în general credincioșii se conduc după regulile clare ale Bisericii,?????
Vorbiti in non-sens,..Păi ce canonul cand a trasat cînd si cum se face întreruperea pomenirii a transformat asta in neoranduire?…Unde a trasat Biserica, in ce canon, ca întreruperea pomenirii este permisă si nu impusa ? ,În cazul în care superiorul (episcopul) propovăduieşte în public în biserică vreo învăţătură eretică atunci respectivii au dreptul şi datoria ca imediat să se despartă de acel superior’’…Păi tu daca te-ai depărtat de cel care tu-l recunoști ca Episcop cu Taine,nu ai căzut sub neascultate fata de Biserica?..repet,luciditatea nu sta in cabinetele de juridică și psihologie
3Unde aveti dumneavoastra dreptul canonic de a MUSTRA,cand din dreptul canonic reiese că trebuie să întrerupeti pomenirea pseudo-episcopului,adica de a osândit minciuno-episcopul?..asa cum prevede canonul..Ce le mai întortocheati!!!
3.Hristos a stat cu Vamesii si pacatosii?Păi nu prin asta își justifica ecumenistii prezența în „biserica”mondiala CMB,”biserica” din care,după Creta,fac parte toti care păstrează comuniunea cu aceștia?..
4.Sfântul Maxim întrerupe pomenirea si comuniunea cu ereticii fara a astepta ca decizia unui sinodului de la Roma sa capete consens Panortodox, dar decizia ROCOR se aplica la nivel local?..Fatarnicia în cele ale credinței n-are temelii
5.Se impune întreruperea TUTUROR a comuniunii cu Ecumenistii ,nu din ură fata de acestia ci din dragoste…SAU,intrarea in comuniune cu acestia pe motiv ca nu exista savarsita vreo erezie….altfel se practica smecheria.
Cu respect si dragoste,cel fara de fapta duhovniceasca si atitudine împotriva ecumenismului.Stelian
Doamne Miluieste!
Deh, e greu când vrei să-ți impui părerea și cauți citate pe care le potrivești ca să-ți iasă teoria. E mai simplu să nu cercetezi câtuși de puțin situațiile la care se face referire și să le cataloghezi după bunul plac. Mă refer la vremea Sf. Vasile, când arienii erau condamnați și scoși din Biserică. Nu erau doar pnevmatomahi, ci și arieni; acestea două erau indisolubil legate. Este ușor să preiei texte din teologia modernă și să nu vezi că Sinodul II Ecumenic a fost doar o confirmare a primului Sinod de la Niceea, că problema pe care a abordat-o a fost Sfânta Treime, nu doar erezia împotriva Duhului. Chiar și din citatele din Sf. Vasile se vede că el se referă la cei hirotoniți de mâini necurate, adică eretice. Deci nu era o situație cu erezie necondamnată. Dar este obositoare, cum am spus de atâtea ori, persistența în a căuta propria dreptate.
Mai dau doar două exemple flagrante: Sf. Maxim avea în spate un Sinod care depusese din scaun pe Patriarhul de Constantinopol, chiar dacă nu era panortodox (ecumenic). Deci nu voia să aibă comuniune cu cineva condamnat. Chiar nu puteți citi textul, trebuie mereu să luați povestea trunchiat de la capăt? Când am spus de Mântuitorul, m-am referit și la comuniunea cu fariseii și mersul la templu și recunoașterea preoților Legii Vechi, deși aceia erau cum erau. De ce eludați ce am scris eu? Am scris și de păgâni. Mă văd nevoit să repet că aveți o miopie duhovnicească prin care căutați doar ce vă convine. Eu nu pot trăi așa, în lumea mea, a canoanelor mele și nici nu pot valida o astfel de perspectivă.
Nu are rost să reiau acum toate celelalte puncte.
Și, da, până și psihologia modernă observă anumite lucruri, pe când vajnicii ortodoxiști nu reușesc să observe nici partea grosieră. Dintr-un comentariu cu referințe patristice vede doar o mențiune la psihologie. Halal!
Observația mea este că nu există experiență în lupta cu patimile. Altfel ar fi fost lupta cu ecumenismul, care este o boală duhovnicească și manipulare. Nu e vorba de îndreptarea unor litere, ci a unui duh. Iar lucrul acesta nu se face cu îndârjirea celui căruia doar i se pare că are dreptate, dar nu vine măcar cu argumente serioase. Este nevoie de dragostea care să sufere neputințele aproapelui din Biserică. Nu fă tu! Și câștigi și pe ceilalți prin adevărul pe care îl spui în duh. Dar, când vii cu absurdități, deja devine totul penibil și… asta este; suntem învinși de minciună, facem pe Hristos de râs din cauza atitudinii noastre.
Eu apreciez foarte mult pe toți nepomenitorii, dar trebuie să recunosc că mulți compromit lupta cea bună prin pizma care-i stăpânește.
Am mai spus și în altă parte. Dacă aș vedea dispoziție spre adevăr, o cercetare serioasă, atunci sunt dispus și eu la o confruntare. Altfel, nu are rost.
Sfatul Vasile avea acest dar:pe cand slujea si înaltă Sfintele Daruri,cunoștea ca vine darul Duhului Sfânt,printr-un semn ca acesta”porumbelul acesta de aur,care era deasupra Dumnezeiești Mese,cea cu Sfintele Daruri,miscandu-se de Dumnezeiască Putere,DE TREI ORI SE CLATINA!
Odată,slujind Fericitul si Înaltand Sfintele,NU S-A FACUT OBISNUITUL SEMN AL PORUMBELULUI,care prin cele de trei mișcări însemna procurarea Duhului Sfânt.. Drept aceia gândind Vasile ce este aceasta,a văzut un diacon ce ținea ripidele făcând semn spre o femeie ce statea inaintea Alarului.Deci,a poruncit ca sa se depărteze de la Sfântă Masa ,si sapte zile i-a dat canon ca sa posteasca si sa se roage,si fara somn toata noaptea la rugaciune sa petreaca,iar din averile lui sa dea la saraci.
Deci dint-acea vreme,Sfântul Vasile a poruncit ca sa fie în Biserica înaintea Altarului perdele si înfrățire pentru femei,ca sa nu îndrăznească vreuna a privi în Altar în vremea Dumnezeiești Slujbe;Iar aceia care ar îndrăzni să fie finită din Biserica si de Sfântă Împărtășirea sa se despartă.. Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare..Viețile Sfinților
1.Vedeti că aceasta invenție a dumneavoastra cu Harul Sacramental care lucrează prin oarece iconomie este o inovație care n-are sustenabilitate,si este hulitoare la adresa Duhului,observați cat de sensibilă sunt lucrurile?Doar pentru privirea unei femei n-a mai pogorat Duhul dar cand e vorba de o erezie?Nu va înspăimântați de cele ce graiti?
Ati scris un text prin care acordați o viziune proprie Sfinților Părinți și ma acuzati pe mine ca vin cu citate ca sa-mi iese teoria..Încă o dată,”flagrantul” dumneavoastra va scoate în relief nesinceritatea ,uitati ca v-am întrebat în paralel de Sinodul Local ROCOR..plin de Sfinti în Calendar.?
2.Repet,pentru acest ecumenism s-au întrunit Sfintii Părinți în cele Șapte Soboare ecumenice în care este inclus si Sinodul ROCOR,deoarece el nu a adus nimic nou sub Soare,ci doar a întărit Hotărârile Sfintilor ,deci aceasta pervesa legiferare din Creta e căzută deja sub Anatemele Bisericii….Ce nu înțelegeți voi,este ca diavolul a dus din timp lupta grea,pentru a castiga pe cat mai multi prin distorsionarea acestei hotarari ROCOR pentru a va tine pe voi „iubitorii” încleștati într-o asa zisa iconomie….
3,Nu eludez nimic,doar scot în relief argumentele care le folositi si care le-au folosit si le folosesc Ierarhii( comuniunea cu fariseii și mersul la templu și recunoașterea preoților Legii Vechi, deși aceia erau cum erau)pentru prezenta in CMB,la rugaciuni Comune si pentru a legifera în Creta,Hula Impotriva Duhului,uitând intenționat ca iconomie se face de mai bine de o suta de ani,ca aici e vorba de o erezie parafata sinodal iar în exemplul dumneavoastra e vorba de cu totul si cu totul altceva …un exemplu clar de iubirism inselator, vorba lui Petre Tutea: pe astia care vorbesc de dragoste sa.i inchida in celula unii cu altii si sa vedeti atunci ce „dragoste” o sa aiba..ca o sa ajunga sa se manance unul pe altul!..vorbesc la general,nu va acuz de nimic
4..Faceti iconomie cum vreti si cat vreti,e riscul vostru,dar spunetio si nu veniti cu inovatii gen, întreruperea pomenirii cu participare la pomenire,sau cu existenta Harului la Eretici,ori Harul Sacramental…etc e jenant,riscat sa huliti împotriva Duhului..si sa cadeti înafara cu ei Noi n-am făcut altceva decât să rămânem în Biserica si sa atentionam pe cat se poate si pe altii..
Doamne Miluieste!
Iertare, dar sunteți depășit și de situație și de text.
Nu-i nimic Andrei,,,dar,n-ai vrea sa ma ajuți sa ajung „situatia si textul”din urma..Textul este un Sofism,tocmai am demonstrat asta,sau mai bine zis expune o dorinta a cuiva,care nu se reflecta in Adevar ci seamănă confuzie,de fapt prin asta se definește un Sofism.. Doamne Miluieste!
Stiu ca argumentul Patristic cu privire la Har ca vi l-am „pus pe tava” e cam greu de acceptat,avand in vedere ca aveati deja constiinta adormita de teoria Harului Sacramental,sa stii ca nu este inventia mea,poti cerceta cele scrise in Vietile Sfintilor..Pe mine nu ma intereseaza sa am o disputa,ma intereseaza Adevarul iar daca gresesc sa stii ca mai am putere sa-mi cer iertare..Doamne Miluieste!
Doamne ajuta Stelian!
„Pe mine nu ma intereseaza sa am o disputa,ma intereseaza Adevarul iar daca gresesc sa stii ca mai am putere sa-mi cer iertare”. Astea sunt cuvinetele tale. Nu prea se vede. NICAIERI IN ISTORIA BISERICII, ATUNCI CAND EA S-A CONFRUNTAT CU EREZII NU S-A PUS PROBLEMA LIPSEI HARULUI LA CLERICII NECONDAMNATI INCA DE UN SINOD! Am scris cu litere mari, ca sa intelegi gravitatea afirmatiilor pe care le tot sustii fara nici un fundament istoric sau teologic. Cu toatea astea spui ca daca gresesti ai puterea sa-ti ceri iertare. Nu e vorba ca trebuie sa-ti ceri iertare fata de cineva de pe acest blog, ci sa vedem lucrurile in lumina Sf Parinti. Sa te mantuiesti!
Doamne Ajuta Andrei!
Păi sa mergem in text, exemplu „flagran” (ca sa parafrazez) îl găsim chiar aici ,unde s-a pus problema Harului inainte de un Sinod Pan-Ortodox, il gasim la Sfantul Maxim..doar voi asta asteptati..citeste..
Prin urmare, cei osândiţi de ei înşişi şi de către cei din Roma şi caterisiţi, pe lângă aceasta şi de Sinodul care a avut loc aici în anul al 8-lea al indicţiei (Sinodul Lateran, în 649), ce fel de liturghie (μυσταγογιαν) vor mai săvârşi SAU CE FEL DE DUH se va pogorî asupra celor săvârşite de unii ca aceştia?…Sfantul Maxim nu trebuia sa astepte ca acest sinod de la Roma sa castige consens pan-ortodox,si pe urma sa-si puna problema Duhului ce se va pogora asupra celor savarsite de acestia?
Păi,îmi cer iertare atunci, ca voi nu recunoașteți Sinodul ROCOR Si ANATEMA rostită de Acesta,(si-atunci am devenit de neînteles)…asupra celor ce au Hotarât în Creta si a celor ce sunt în comuniune cu acestia,si-a supra celor ce s-au hotărat,dar Paradoxal, recunoasteti ca are efect la nivel local,..Deci uite ca ,nu ne-am pus problema Harului inainte de a Lucra unui Sinod!..Hristos Ne Pazeste si pe noi nevrednicii!..
ANATEMA ROSTITĂ DE SINODUL ROCOR, ÎN ANUL 1983, ESTE ADRESATĂ CELOR CARE „CONȘTIENT SUNT ÎN/AU COMUNIUNE/ÎMPĂRTĂȘIRE/PĂRTĂȘIE CU ERETICII ECUMENIȘTI”!
,,Acelora ce atacă Biserica lui Hristos învățând că Biserica lui Hristos este împărțită/divizată în așa-numite “ramuri” ce se diferă în doctrină/învățătură și în felul de viață/trăire/viețuire, sau că Biserica nu există vizibilă, ci va fi alcătuită în viitor când toate “ramurile”, sau sectele sau denominațiunile, și chiar și religii vor fi unite într-un singur trup; și [ecumeniștii, sectele, denominațiunile și religiile] care nu deosebesc preoția și tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul și euharistia ereticilor sunt lucrătoare pentru mântuire; prin urmare, acelora ce [în mod] conștient sunt în/au comuniune/împărtășire/părtășie cu acești mai înainte-pomeniți eretici [ecumeniștii, sectele, denominațiunile și religiile] sau celor ce susțin, răspândesc, sau apără noua lor erezie a ecumenismului sub pretextul dragostei frățești sau al presupusei uniri a Creştinilor despărţiţi,
A N A T H E M A.”
Textul acestei Anatheme va fi atașat/lipit în Sinodiconul din Duminica Ortodoxiei să fie citit cu restul textului Sinodiconului.
† Mitropolit Filaret
(Semnătura și ștampila)
Mitropolit Filaret Întâistătătorul/Întâișezătorul Sinodului
Din punct de vedere a Sfinților Parinti (Sfântul Maxim) după Legiferarea din Creta a celor Osandite de ROCOR,trebuie sa ne punem si noi problema asa cum a fost pusa de Sfant…ce fel de liturghie (μυσταγογιαν) vor mai săvârşi SAU CE FEL DE DUH se va pogorî asupra celor săvârşite de unii ca aceştia?…
Încerc să te mai fac sa înțelegi cateva lucruri,care si eu le-am înteles greu,ca vad ca esti tăios..
1.Sfintii care întrerupeau pomenirea nu aveau un act normativ precum Canonul 15,Duhul Sfânt a lucrat si-a trasat acest lucru,deci nu trebuie sa mai orbecaim
2.Sfintii care au păstrau comuniunea o faceau din lipsa de informare si comunicare,ei nu făceau iconomie cu eresul(abaterea de la Dretp),cum sugerati voi acum,întrerupeau imediat pomenirea si comuniunea ce observau acest lucru,ba mai mult o făceau si pentru pacate personale,din motivul asta Duhul Sfânt ne-a lasat Can.15
3.Exemplul dat de mine,cand Sf.Vasile si-a pus problema Harului („Sacramental” care lucrează prin oarece iconomie,deoarece Liturghia este a Bisericii) a fost înainte sau după Sinod?..Sunteti extraordinari
În lumina Sfinților Parinti incerc sa vad lucrurile…
4.În ultima perioadă am sustinut ideia ca voi care ati întrerup pomenirea,dar nu si comuniunea,ori nu stiti de ce ati facut asta,ori va ispitește o viclenie..îmi mențin ideia
5.Harul Domnului,Binele pe care Dumnezeu Ni-l Dăruiește,imi doresc sa fie cu toata lumea!
Rog din tot sufletul sa fiu iertat,daca din saraca mea putere de exprimare,am gresit cuiva aici!
Doamne Miluieste!
Toate aceste lucruri au fost deja expuse chiar în articol. Așa că subiectul este închis cu excepția unor observații pertinente. Atâta vreme cât sunt pur și simplu călcate în picioare toate informațiile din articol, nu are rost nici o discuție. Chiar nu are rost.
Am mai spus o dată că discuția e mai bine să fie închisă pe linia aceasta pentru că este ilogică. Nu doresc să fie dusă în derizoriu toată argumentarea și prezentarea subiectului. Este bine-venită orice contribuție reală, dar nu și discuțiile sterile și cu tentă de troll-are a subiectului.
După cum se vede, nu revin cu argumente și mă aștept să fie încheiată aici această deraiere ca să nu fim nevoiți să o împiedicăm prin blocare.
Si pentru ca tot vorbiti de Sf. Vasile cel Mare, dle Stelian, cum se face ca acest sfant a facut o mega iconomie, sustinandu-l pe Sf. Meletie al Antiohiei ca episcop in zona, desi fusese ales ca episcop al Antiohiei de arieni (unele surse spun ca ar fi fost chiar hirotonit de arieni, vedeti Socrate Scolasticul si Strajerii Ortodoxiei)? Alternativa era episcopul Paulin pe care l-a hirotonit Lucifer de Calagria tocmai pentru ca nu il considera in regula pe Sf. Meletie pentru ca fusese in legatura cu arienii. Chiar si in Vietile Sfintilor aflam ca atunci cand Sf. Meletie a dat acea frumoasa marturisire de credinta, el con-slujea cu arhidiacon arian. Arhidiacon hirotonit de arieni sau doar cu conceptie ariana? Nu stim care a fost situatia lui. Stim doar ca arhidiaconul arian a vrut sa-l opreasca in a marturisi dreapta credinta pe Sf. Meletie. Dar e clar ca arhidiaconul nu avea cugetare ortodoxa.
Ce s-a intamplat cu Lucifer si adeptii lui? Au ajuns in schisma.
De ce l-a preferat Sf. Vasile pe Sf. Meletie? Pentru ca, desi fusese in legatura cu arienii, marturisea 3 ipostasuri.
Episcopul Paulin, care fusese hirotonit de catre episcop canonic, marturisea un singur ipostas.
Ce s-a intamplat cu Sf. Meletie? A adus pe multi arieni la credinta ortodoxa, facand iconomie. A ajuns sa prezideze Sinodul al II-lea Ecumenic si este sfant in calendar desi nu a fost recunoscut nici de Roma, nici de Alexandria in vremea cat traia. Mai mult, controversatul Sfant Meletie, citim in Vietile Sfintilor, l-a hirotonit diacon pe Sf. Vasile cel Mare si l-a botezat pe Sf. Ioan Gura de Aur care era copil la vremea aceea. Toate le-a facut in timp ce era episcop de Antiohia.
Interesant e ca nici dupa moartea Sf. Meletie, episcopii din zona nu au vrut sa il recunoasca pe Paulin drept episcop canonic, din cauza ca nu credea corect, desi Sf. Grigorie a intervenit impaciuitor in timpul celui de-al doilea Sinod Ecumenic in favoarea lui Paulin, in ideea de a se sfarsi schisma din Antiohia.
Dar episcopii si-au dat seama ca era mai importanta pastrarea dreptei credinte. Sf. Meletie avea atatea virtuti, ca pana si dusmanii lui i le recunosteau. Era un om bland si smerit, plin de dragoste, traia credinta, nu doar o marturisea din varful buzelor si din cap. O punea in practica.
Ceea ce spun acum nu ii scuza pe ierarhii nostri care nu marturisesc si nu sufera pentru dreapta credinta asa cum a fost cazul Sf. Meletie. Sf. Meletie a adus pe multi la dreapta credinta, a fost prigonit pentru marturisirea lui de credinta, iar aceste aspecte sunt foarte importante de luat in seama si sunt un mare plus in favoarea sa. Nu vad asemenea rezultate la ierarhii nostri.
Totusi cazul Sf. Meletie ar trebui sa ne dea de gandit ca nu putem trata pe toti preotii la fel doar pentru ca unii inca pomenesc. E important ce credinta marturisesc si sa fim cu totii de un cuget. Restul mai lasam si in seama lui Dumnezeu, caci pot fi situatii particulare de care noi nu stim. Nu este al nostru a generaliza.
@Stelian
Nu e cazul să continuăm contrele (cu Sara și Andrei-d). Sunt frecvențe diferite pur și simplu.
Se pot aduce alte argumente și combateri la ce ai scris la 03/02/2020 12:55 AM, dar nu voi face nici eu acest lucru pentru a nu stârni alte replici care îmi par inutile. Cred că cele spuse aici sunt în asentimentul tuturor pentru că această mică polemică depășește logica (fiecăruia).
Mai bine salvăm pacea la nivelul acesta. Nici pentru dezbaterea pe tema articolului nu aduce vreun plus.
Am cateva intrebari pe marginea acestui fragment:
„Sf. Sofronie nu a rupt comuniunea cu monoteliții vădiți, dar i-a mustrat printr-o Epistola Synodica imediat ce a urcat pe tron, în care se adresează lui Serghie ca unui împreună-slujitor (PG 87c, 3148), deși critică eroarea lui dogmatică. Pentru a înțelege gravitatea situației, trebuie să ținem cont că disputa monotelită a apărut pentru a justifica o unire anterioară cu monofiziții (anul 633)[3].”
Cum se poate atesta ca a pastrat comuniunea?Faptul ca doar i se adresa ca unui impreuna-slujitor nu inseamna neaparat ca tinea si comuniunea cu Serghie.
Exista vreo marturie referitor la asta in Istoria Bisericii?
Dacă îl numește împreună-slujitor, asta înseamnă comuniune clară. Nici chiar să negăm evidențele.
„Atunci când părinţii atoniți au oprit pomenirea celui de-tristă-amintire patriarh Atenagora, nu au pomenit alt episcop în loc şi aveau comuniune cu cei care pomeneau, cu condiţia ca atunci când vin în mănăstire să nu pomenească, iar toţi mirenii erau primiţi la Sfântul Potir.”
Niste clarificari as cere…
Prin atitudinea ca primea pe toti la Sf Potir ar trebui sa intelegem ca nu era impotriva pomenirii(fiindca si pomenitori ar fi venit la Sf Potir)?
Este,insa,pilda pentru aceia care dau canon un an daca cineva ar merge intr-o Biserica pomenitoare…
Dar as vrea sa inteleg mai bine ce greutate dogmatica reprezinta…
E destul de clar că pomenirea nu înseamnă întinare atâta vreme cât episcopul pomenit e canonic, necaterisit. Doar că întreruperea pomenirii marchează o atitudine de reacție, de sancționare a ierarhului.
Nu știu cine dă astfel de canoane de oprire de la împărtășire, dar mi se pare o gândire schismatică.
,,Revenind la textul Sf. Atanasie, acesta rânduiește: „de cei care socotesc că nu cugetă cele ale lui Arie, dar au comuniune cu necredincioșii să vă păziți. Și se cuvine mai ales să fugim de comuniunea cu cei care au o cugetare de la care noi ne întoarcem”. Așadar impune a nu intra în comuniune cu arienii (condamnați) și recomandă evitarea celor care au comuniune cu ereticii pentru a-i folosi pe toți și a-i trage la credința sănătoasă.”
Daca cu ereticii condamnati nu putem fi in comuniune,pe cei in comuniune cu ei e bine sa nu ii pomenim,dar e obligatoriu?
Si Sf Chiril al Alexandriei dupa depunearea lui Nestorie nici pe el,nici cu pe in comuniune cu el nu ii mai pomenea…
Cei in comuniune cu eretici necomdamnati e posibil sa fie pomeniti(fara sa fie gresit),dar este posibila si nepomenirea in cazul acelora?
Fara sa fie cu banat!
În canonul 2 al său, Sf. Atanasie afirmă limpede că cei care au fost în comuniune cu arienii, dar nu din convingere, pot fi primiți în comuniune. Deci nu e bine să fim în comuniune cu ereticii condamnați, dar asta nu ne scoate automat în afara Bisericii. Este necesară caterisirea sau afurisirea celor ce au comuniune cu ereticii de către o autoritate competentă. Sf. Chiril tocmai impunea regula, ca și Sf. Atanasie. Dar, până la aplicarea sancțiunii sau chiar și în funcție de diferite conjuncturi, cei ce fac această greșeală nu sunt rupți automat de Biserică dacă păstrează legătura și cu ea.
În privința ereticilor necondamnați s-a tot bătut apa în piuă că nu sunt rupți de Biserică și se poate avea comuniune cu ei, dar atitudinea corectă este cea menționată în canonul 15, anume întreruperea comuniunii.
Cercetând mai în amănunt problema condamnării sinodale a arienilor și a cronografiei evenimentelor, fac o completare referitoare la datarea Epistolei către monahi a Sf. Atanasie cel Mare:
Din păcate, nu avem o traducere în românește a unei alte opere mai timpurii a Sf. Atanasie, numită Istoria arienilor, din aceeași perioadă cu Epistola aceasta către monahi, în care relatează situația și Sinoadele care au avut loc și raporturile dintre ortodocși și arieni. În orice caz, știm măcar din Pidalion că Sinodul din Sardica (343) a caterisit pe arieni și a repus în scaunele lor pe episcopii ortodocși prigoniți. Aceasta înseamnă că despărțirea dintre drept-slăvitori și arieni era una oficială de la începuturi, cu siguranță la momentul când a fost scrisă lucrarea aceasta de către Sf. Atanasie.