Categoria Melodia săptămânii a plecat de la ideea de a aduce în atenţia celor ce vizitează siteul nostru exemplul unor artişti de largă notorietate care, deşi nu abordează teme creştin ortodoxe, prin sinceritatea actului de creaţie, se apropie foarte mult de ideea de fire autentică a omului, după cum arătam la articolul dedicat Alexandrei Ungureanu:
Locuim într-o cultură care este necreştină dar care ne este, totuşi, românească. În acest context se ridică întrebarea dacă delimitarea ortodocşilor de aceşti artişti mai are rost, dacă este folositoare pentru ei sau pentru noi. Astăzi este foarte uşor să găseşti ceva necreştin la fiecare act artistic în parte, iar reacţia noastră reflexă, de delimitare, ignoră faptul că aceşti artişti se dezvoltă pe ei înşişi într-un astfel de mediu necreştin, fără contact şi fără public ortodox. Cei care am rămas în lume, cei care nu locuim în mănăstiri, nu putem permite ca fenomenul cultural să fie lăsat exclusiv în posesia necreştinilor, întrucât cultura este principalul instrument de secularizare.
Mă refer aici la sinceritate şi la acea zicere a părintelui Rafail Noica precum că ortodoxia este însăşi firea omului. Am verificat această idee şi în privinţa mea şi în privinţa altor persoane din jurul meu şi cred cu tărie că oricine va fi sincer cu sine însuşi, şi se va afla într-o oarecare stare de trezvie, va ajunge prin mila Domnului la ortodoxie. Este o chemare lăuntrică foarte puternică, iar persoanele necredincioase, ateii, necreştinii, au acest simţ aparte al Adevărului, îl recunosc oarecum intuitiv, chiar dacă se împotrivesc, iar această caracteristică este manifestă în cazul artiştilor.
continuarea aici.
Discuţia a fost ulterior dezvoltată în nota şi comentariile publicate la articolul dedicat Paulei Seling, acolo unde şi Daniela nota că:
Personal, eu fiind artistă și venind din direcția studiului artei laice, am dezvoltat un oarecare interes și o deschidere obiectivă către arta laică… sau profană. Sunt dese momente când ascult o melodie total absentă de religiozitate, dar nu pentru că m-ar atrage această lipsă a ei de religiozitate, ci pentru că, în sinceritatea creatorului (a scriitorului sau a muzicianului), melodia atinge, prin subiectul ei, o latură umană lăuntrică, firească oricărei ființe, dincolo de religiozitate. Suferința nu aparține doar omului religios, ci tuturora, dragostea, blânețea, iertarea, regretul, prietenia, bucuria de viață.. toate acestea nu aparțin (numai) omului religios, ci sunt stări și năzuințe firești pe care le are orice om. De aceea, se întâmplă deseori să găsesc astfel de subiecte cântate și în melodii mai puțin religioase, și le ascult cu inima sinceră, ca un om simplu, nu cu interes religios.
continuarea aici.
Însă melodia pe care o aducem astăzi în atenţie nu face parte din această categorie, a actelor de creaţie nereligioase care inspiră prin sinceritatea lor intrinsecă, ci reprezintă o mărturisire creştină autentică, directă, exprimată în limbajul societăţii româneşti de astăzi, adică în formă profană, fără ca forma să aducă atingere fondului mărturisirii. Reprezintă un act de trăire a credinţei adus într-o formă artistică modernă în atenţia publicului (mai degrabă) nereligios.
În esenţă, consider că avem în faţă tipul de melodie la care nu am îndrăznit să sper atunci când am propus ideea de DeliaDebate (a şti să admirăm şi să ne lăsăm impresionaţi de acte artistice nereligioase). Consider că avem de-a face cu o creaţie creştin-ortodoxă transpusă în forma modernă, formă unanim acceptată de publicul larg. Dincolo de criteriile ce ţin de gustul personal al fiecăruia, consider că această melodie poate fi un model foarte sugestiv de aducere a ortodoxiei în mainstreamul societăţii, chiar şi în acele domenii care sunt sau par a fi cu totul cucerite de duhul antihristic.
şi, apropo de locul unde se face această mărturisire, un comentariu al lui Sişu Tudor care observa că:
Din pacate…eu nu pot asculta melodia pina la final ptr. ca e prea mult si stiu mai multe citind de voie si de nevoie sa invat sa disting cumva lucrurile…
Va scriu un „secret”…vreti/nu vreti artistii de la noi foarte promovati (ca adica de succes) sunt racolati de aia de la departamentul „sortulete”, (credeti-ma ca nu vorbesc asa sa ma aflu si eu in treaba), priviti cum sunt imbracati, ce gesturi fac, ce scenografie folosesc ptr. videoclipuri, citi declara ca „ei cred” nu cred…ei cred in succes, confort financiar substantial, cariera la care acced mai usor daca urmeaza pasii amintiti mai sus…treaba lor si fiecare sa creada cum doreste!
Problema e alta pe care o consider destul de grava – anume apetenta asta sa filmeze intr-un loc sfint, nespurcat adica taman in Biserica profanind acel loc prin actele lor „artistice”…(am vazut videoclipuri cu Oana Sirbu, Paula Seliing etc stind acolo in fata usilor imparatesti unde nu calca oricind nici preasfintii Preoti urmind anumite reguli ale Preasfintei Liturghii)…agitindu-se (ca sa nu folosesc alt cuvint) taman acolo ca si cum erau pe stadion sau pe oriunde altcumva! Ca adica terminasera de cintat cu insemnele lor gestice/vestimentare/scenografice orisiunde si in loc sa cinte linga un copac, linga o casa sau chiar o cruce ridicata undeva, dar nu in Biserica!!!
Iau doar un vers din cintec si citez: „ce-i cu tine bro”….cultura unui popor e in limba lui, in obiceiul lui si e de unde in cultura noastra sa „țeasă” artistii atitea si atitea….ma iertati ca nu rezonez absolut deloc cu incercarea dvs de a promova aceasta tema! Cele bune va doresc!
Iertare MD Crismaru, o intrebare: Sunteți vazator cu duhul?
Stiu ca e ironica intrebarea, NU ma supar, vreau doar sa nu sa se manifeste „artistii” precum lgbt-istii ca adica sa mai blafemieze si ei credinta – ca e deja prea mult!
MD. Crismaru @
Aveti dreptate . Si eu gandesc la fel.
V-ați dat și voi ca saccsiv pe hip-hop?
Nu contează genul muzical. Alta este discuţia. Ar putea fi vorba, în egală măsură, şi despre muzica populară.
dar de 666 toata lumea stie si ia uitati-l cum il arunca la minutul 2.23. Mai sunt si altele, vedem un satanism deghizat. Si Kanye West face acelasi joc. Deci faptul ca-i promovati e pentru ca…..