Schisma calendaristică din sânul Ortodoxiei între Bisericile Locale este o rană nevindecată, ce duce la tot mai multe probleme. Unitatea de cult este importantă, dar nu cu lumea profană sau cu celelalte confesiuni eretice, ci cea internă, formată în Duhul lui Dumnezeu. Aceasta nu ține doar de uniformitate și de consensul liturgic, ci de înțelegerea elementelor de forță ale cultului sacramental. Este vorba de respectarea tradițiilor patristice referitoare la ținerea reperelor temporale (zile, săptămâni și luni) și păstrarea duhului de sfințenie, închinare înaintea lui Dumnezeu și întâlnirea în unitate a credincioșilor. Astfel se poate evita atât profan(iz)area ritualului și credinței ortodoxe prin subjugarea lor față de știință, cât și alunecarea în zona superstiției, a unui cult magic și fixist, prin ridicarea calendarului la nivel de dogmă și neînțelegerea lui.
Articolele anterioare pot fi citite aici:
– Calendarul bisericesc. (1) Primele încercări de schimbare în România din sec. XIX;
– Calendarul bisericesc. (2) Paștile trebuie să fie după Pesah-ul evreiesc?
– Calendarul bisericesc. (3) Corelația îndătinată dintre Pascalie și calendarul iulian
– Calendarul bisericesc. (4) Dezbinarea indusă de Conferința din 1923 de la Constantinopol
– Calendarul bisericesc. (5) Adoptarea noului stil în unele Biserici autocefale; Conferința de la Moscova (1948).
Extremele care au caracterizat pe cei care au reacționat la schimbarea neavenită a calendarului au compromis atitudinea lor din două direcții: formarea de grupări schismatice prin ruperea comuniunii fără justificare canonică și utilizarea unei argumentări greșite și chiar frauduloase. Din nefericire, s-a format astfel o tendință periculoasă spre o fărâmițare din orgoliu.
Fără a intra în istoria zbuciumată a fragmentărilor zelotiste din Grecia și nu numai, greșeala lor principală este aceea că i-au considerat schismatici/rupți de Biserică pe cei care au adoptat noul calendar, deși aceasta nu este o problemă de dogmă. Invocarea canonului 15 I-II pentru întreruperea pomenirii nu le este de nici un folos pentru simplul motiv că la mijloc sunt abateri oarecare (administrative), nu erezii și învățături dogmatice greșite. În plus, formarea de grupări și Sinoade separate nu este permisă de acest canon.
Pe lângă aceasta, au făcut apel la o anatemă pronunțată de Sinodul ținut în Constantinopol în 1583. De fapt, cum s-a mai spus în alt articol, atunci nu a fost excomunicat nimeni, ci ortodocșii doar au respins cererea papală de a primi calendarul gregorian. Însă zelotiștii greci, apoi și cei de alte naționalități au preluat această teză bazându-se pe o plastografie realizată de un monah Iacov în 1858, când a transcris câteva manuscrise din biblioteca Schitului Cavsocalivia din Sfântul Munte, iar compilațiile sale se găsesc în Mănăstirea Sf. Pantelimon. Falsul în acte este dovedit prin câteva elemente: la un text scris de Patriarhul Alexandriei Chiril Lukaris în 1616 împotriva catolicilor a fost adăugată o anatemă cu referire la calendar, iar totul a fost pus sub semnătura Patriarhilor din 1583.
Pe lângă documentul menționat, se pare că a mai circulat unul în grecește, care era datat 1593, când Patriarhul Sofronie murise deja, dar era trecut printre semnatari. Pe lângă aceasta, textul autentic adresat armenilor de Sinodul din 1583 se găsește în cartea Tomos agapis (1698) a Patriarhului Dositei al Ierusalimului și este diferit de cel pus în circulație de zelotiști. El nu conține nici o anatemă și nu face referire la minologiu, ci doar la pascalie.
Au existat, într-adevăr, decizii sinodale cu privire la calendarul propus de catolici în anii 1583, 1587 și 1593. Ultima dintre ele, când a fost hotărâtă și ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii Ruse, a fost publicată de Episcopul Melchisedec Șefănescu în 1881[1]. Aceasta, în ultimul punct (8), stipulează: „Dorim ca cele hotărâte de Părinți în privirea sfintei și mântuitoarei Paschă să rămână neclintite”, apoi reproduce conținutul canonului 1 Antiohia, care întărește decizia Sinodului de la Niceea, fără să o reia sau să dea indicii clare asupra regulilor stabilite atunci.
Așadar trebuie reținut faptul că nu există o condamnare sinodală a calendarului gregorian și nici vreo interdicție de implementare a acestuia, ci o respingere a propunerilor papale. Documentele puse pe masă în acest sens de unii vechi-calendariști sunt doar niște plastografii.
Pe lângă acestea, mai sunt invocate argumente, deja demontate în alte articole anterioare pe această temă, cum că ortodocșii trebuie să prăznuiască Paștile după iudei sau că la Sinodul I Ecumenic a fost stabilit echinocțiul de primăvară ca fiind pe data de 21 martie din calendarul iulian. Deși aceste opinii au fost susținute și de Sinoadele din 1583, 1593 și de alți Părinți bisericești, ele nu au acoperire în realitate, după cum am arătat în acele materialele, ci doar au promovat mai departe interpretările greșite ale canonistului Zonara.
Dimpotrivă, mai toate hotărârile și dezbaterile pe subiectul calendarului au acceptat ideea că există greșeli în cel iulian, care duc la decalaje de măsurare a timpului, în special în stabilirea echinocțiului.
Argumentul că sfânta lumină vine la Ierusalim după calendarul vechi, la fel și norul de pe Tabor și întoarcerea Iordanului de Bobotează este precar pentru că aceste minuni se petrec atunci când sunt sărbătorite evenimentele în cauză. Pentru că la fel se petrece și în insula Chefalonia din Grecia, unde șerpișorii care apar prin minune au început să facă aceasta de Schimbarea la Față până la Adormirea Maicii Domnului pe nou după schimbarea calendarului.
Așadar stiliștii și zelotiștii (din Grecia, România, Bulgaria și SUA) deviază de la calea cea dreaptă prin diferite greșeli pe care le susțin. Pe lângă faptul adevărat și regretabil că nu trebuia schimbat calendarul liturgic decât cu acceptul tuturor Bisericilor Locale, aceștia au mai adus tot felul de teorii false cu privire la valoarea calendarului, la stabilirea pascaliei și la unele așa-zise condamnări sinodale asupra celor care vor accepta schimbarea. Toate aceste aspecte îi fac să cadă într-o extremă păguboasă, care nu produce decât mai multă confuzie și ceartă inutilă.
[1] „Sinodul Constantinopolitanu din anul 1593, sub Patriarchul Ecumenicu Ierimia” în revista Biserica Orthodoxă Română, nr. 12, anul V, septembrie 1881, București, p. 785-796.
Ultimul articol poate fi citit aici:
– Calendarul bisericesc. (7) Observații generale
Va mulțumesc părinte. Foarte frumoase toate articolele pe aceasta tema, și bine documentate.
II fals sa scrieți ca exista greșeli in calendarul iulian , ca de exemplu in fraza aceasta : “există greșeli în cel iulian, care duc la decalaje de măsurare a timpului, în special în stabilirea echinocțiului.”
Nu exista greseli in calendarul iulian dimpotrivă isi pastreaza echilibrul fata de anotimpuri in cea ce priiveste data Pastelui pe cand cel gregorian deviaza inspre iarna .
In calendarul iulian se respecta crugul Pastelui de 532 ani dupa care toate datele Pascale se repeta.
Minunile legate de calendarul Iulian : lumina sfanta , intoarcerea Iordanului si norul de pe Tabor sunt minuni legate de fapte istorice pe cand serpi din Kefalonia nu .
1. Nu înțeleg cum păstrează calendarul iulian echilibrul față de anotimpuri. Când este echinocțiul: pe 21 martie pe nou sau pe vechi?
2. Crugul de 532 de ani a fost calculat pe calendarul iulian, nu după mișcarea soarelui, deci el nu e o ciclicitate a Paștelui absolută, ci doar în raport cu calendarul iulian. 532=7×4×19, adică un ciclu în funcție de săptămână (7), anii bisecți (4) și ciclul repetitiv al anilor iudaici (19).
3. Șerpișorii ies mereu de Adormirea Maicii Domnului și s-au schimbat odată cu modificarea calendarului. În schimb, data Bobotezei și a Schimbării la Față nu sunt istorice. Mântuitorul a fost pe Tabor înainte de Paști, nu după.
Echinocțiul de primavara este la 21 Martie pe calendarul iulian . Stabilirea echinocțiului nu este o problema chiar ușoara incepand cu partea teoretica , ce reprezinta si pana la cea practica ținând de cum si prin ce metode se poate determina momentul echinocțiului.
Esentialul este ca in calendarul Iulian avem o metoda relativ simpla de determinare a datei Pascale iar aceasta data rămâne stabila relativ la anotimpuri pa cand despre data Pascala in calendarul gregorian nu se poate spune același lucru.
Trecerea anilor va dovedi acest lucru insa sa speram ca intr-o zi ne vom trezi din minciuna calendarului Gregorian si nu va dura pana într-acolo cand o sa vedem pe cei cu calendarul gregorian sarbatorind Pastele in zile cu ger.
——————————————————————————–
Crugul pastelui 532 = 28 * 19 ,
28 – reprezinta crugul soarelui
19 – crugul lunii
fenomene ciclice observabile in calendarul iulian
Nu e normal să folosim niște denumiri și cifre în dorul lelii.
Ca să fie clar un lucru: crug=ciclu sau orbită. Așadar ce înseamnă că 28 de ani reprezintă crugul anului, iar 19 al lunii?
Pe ce vă bazați când spuneți că echinocțiul este pe 21 martie în calendarul iulian? Ați făcut observații? Aveți pe cineva care a făcut? Sunteți sigur că ziua este egală cu noaptea pe 3 martie?
Toate observațiile astronomilor că anul solar este mai scurt decât cel din calendarul iulian (365 zile și 1/4) sunt chiar false? Putem să le negăm pur și simplu?
Am mai scris că în Constituțiile apostolilor echinocțiul era consemnat pentru 22 martie, iar în vremea Sinodului I Ecumenic (325) era pe 21 martie. Deci trebuie urmărit sau nu echinocțiul real, astral? Părinții s-au luat după calendar sau după mișcarea soarelui?
Despre asta este vorba.
In calendarul iulian Crugul Lunii este de 19 ani ceea ce înseamna ca dupa 19 ani
Luna revine cu exact aceeași vârsta în exact aceeași data lunara din calendar .
Vârsta Lunii este data de mărimea suprafeței ei luminate de Soare vizibile de pe Pământ cu ochiul liber in decursul unei luni sinodice
————————————————————————————————–
Crugul soarelui = pornind de la o data X cu ziua Z si luna L din calendarul iulian dupa 28 de ani Pământul si Soarele revin in aceeași poziție unul fata de celalalt iar ziua si luna din calendar coincid cu cea de la data X adica aceeasi zi Z si luna L . Pentru un observator de pe Pamant Soarele va parcurge acelasi traseu pe bolta cereasca(se va ridica la fel de sus pe cer) ca si acum 28 ani si mai mult de atat ziua si luna din calendar vor coincide cu cea din data calendaristica X .
—————————————————————————————————-
Menționez ca nu sunt stilist (denumire pe care o găsesc improprie ), nici nu fac parte din cler nici nu sunt expert pe problema calendarului insa unul din lucrurile care ma facut sa cred ca calendarul iulian este cel care trebuie urmat este chiar acest crug al Pastelui care nu poate fi ceva întâmplator. Cineva a gândit a gandit armonia asta care nu poate fi pusa pe seama hazardului.
Evident că nu este întâmplător crugul Paștelui pentru că este un calcul matematic, nu o observație a naturii. Spre exemplu, crugul soarelui se repetă la 28 de ani pentru că e un calcul matematic, anume 7(zilele săptămânii)×4(anii bisecți), nu o observație astronomică.
Apropo, astronomia nu e ceva rău. Nici eu nu am încredere totală în NASA, dar nu pot să contrazic niște evidențe observate și de oameni din Biserică acum mult timp în urmă.
Atat crugul lunii cat si cel al soarelui sunt fenomene astronomice ciclice in calendarul iulian nu simple calcule matematice
Crugul Lunii se pare ca era cunoscut si in timpul Sinodului de la Niceea pe cand cel al soarelui nu era cunoscut
Din articolele pe care le-am scris anterior se vede că crugul lunii ține de calendarul evreiesc (lunar), deci e firesc să fi fost cunoscut. Iar crugul soarelui e un ciclu în calendarul iulian, adică ține de matematică. Nu e un fenomen observabil, natural, ci unul încadrabil în sistemul iulian, care este matematic.
Intamplator am dat peste o carte menționând de crugul soarelui si cel al lunii
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Nicolae_Iorga_-_Cinci_comunic%C4%83ri_la_Academia_Rom%C3%A2n%C4%83.pdf
Nu mentioneaza ce sunt insa ii destul de clar ca erau luate ca puncte de referința inca cu secole in urma .
Nimeni nu si-ar bate capul cu niste calcule matematice daca nu ar fi legate de fenomene astronomice
Nu am posibilitatea să mă uit acum.
Totuși la bază trebuie să vedem cum se derulează anotimpurile, punctul de reper fiind echinocțiile și solstițiile. Dacă ele rămân în urmă sau se decalează, mi se pare de bun simț să recunoaștem acest lucru, să nu negăm evidențele. Atâta tot. Chiar cu consecința de a muta sărbătorile.
Eu cred că nu a fost o minciună atât de mare cu privire la calendar, pe care să nu o sesizeze nimeni și toți să nu vedem că echinocțiul nu e pe 21 martie în noul calendar.
Referitor la întrebări :
Pe ce vă bazați când spuneți că echinocțiul este pe 21 martie în calendarul iulian? Ați făcut observații? Aveți pe cineva care a făcut? Sunteți sigur că ziua este egală cu noaptea pe 3 martie?
Toate observațiile astronomilor că anul solar este mai scurt decât cel din calendarul iulian (365 zile și 1/4) sunt chiar false? Putem să le negăm pur și simplu?
Determinarea practica datei echinocțiului ii destul de complicata . Nu tot ce toarnă NASA ii adevărat .
Eu nu am mijloacele sa demonstrez ca pe 21 Martie in calendarul iulian se formează echinocțiul însă ma îndoiesc ca cineva are o metoda practica exacta de stabilire a echinocțiului .
Echinocțiile și solstițiile le putem observa și noi dacă vrem. Pur și sim0lu urmărim când răsare și apune soarele la secundă. Nu avem răbdarea și răgazul, dar ne este la îndemână acest lucru.
În plus, diferența de 13 zile este destul de mare și eu cred, nu am verificat efectiv, că echinocțiul e pe 21 martie.
Mai sus am vrut să scriu 3 aprilie, nu martie, adică echivalentul lui 21 martie din calendarul iulian în calendarul actual.
https://dogmacurata.wordpress.com/2018/05/10/despre-calendarul-sfintilor-parinti-cine-spune-ca-nu-este-dogma-caci-este/
Nu va mai luati dupa astronomi! Astronomia e cea mai mare vrajeala, vrajitorie.
Nu sunt mai destepti o mana de romani si greci fata de restul ortodocsilor autentici.
un site cu multe informatii si explicatii despre calendar, cosmologie, facere si altele al Parintelui Dan Badulescu. Pentru mine a fost foarte util, s-au limpezit niste lucruri.
http://www.hexaimeron.ro/
Doamne ajuta!
Ceea ce dezbina, mai de folos era sa nu se infaptuiasca.
Mai de folos e dragostea între frații cu aceeași credință si mântuirea lor decât calendarul, asta afirma și Sf. Ioan Gura de Aur! Asa au căzut și rascolnicii (cei ce țineau cu dinții de rituri, și nu de Hristos) așa au căzut și stiliștii. Urmează alții…
Exact. Nou-calendariștii au ținut cu dinții să schimbe calendarul. Acum marea majoritate a acestora sunt prinși în mrejele ecumenismului.
Ești amuzant.
Răspuns la acest articol:
https://hristofortarau.wordpress.com/2017/09/28/aratarea-pe-cer-a-crucii-lui-hristos-la-atena-in-anul-1925-exact-in-timpul-privegherii-pentru-praznicul-inaltarii-sf-cruci/
Este minune apariția Cinstitei Cruci la 14 Septembrie 1925?
https://marturieathonita.ro/este-minune-aparitia-cinstitei-crucii-la-14-septembrie-1925/
Este minune apariția Cinstitei Crucii la 14 Septembrie 1925?
Dumnezeu binecuvintează schismele?
Sufletele chinuite ale vechilor calendariști rupți de Trupul Bisericii pun adeseori înainte apariția Cinstitei Cruci la data de 14 Septembrie 1925 – calendarul vechi – ca pe o minune adeveritoare a justeței/ exactității vechiului calendar. Evenimentul a fost publicat a doua zi în ziarul SKRIP (15/28.09.1925) și este descris după cum urmează:
„Asociația Ortodocșilor, Asociație recunoscută, totdeauna în acord cu calendarul bisericesc vechi în care stăruie cu neclintire și împotriva introducerii calendarului gregorian în Biserică, a sărbătorit astăzi, 14 Septembrie, potrivit calendarului despre care vorbim, sărbătoarea Înălțării Cinstitei Cruci. În acest scop, începând de la ora 9 seara a zilei precedente, mai mult de două mii de membrii ai asociației s-au adunat la Biserica Sfântului Ioan Teologul, care se afla în afara orașului, unde au săvârșit privegherea. Se înțelege că această adunare a credincioșilor nu a scăpat atenției autorităților, care de la ora 11 noaptea au urmărit slujba, datorită misiunii pe care o aveau, după cum s-a spus.
Dar oricare ar fi fost misiunea lor acolo, cu câteva minute după sosirea lor acolo, vrând-nevrând au fost nevoiți să se adauge și ei la mulțimea credincioșilor, pe care nu-i încăpea nici măcar locul din jurul bisericii, din motive mai presus de orice poruncă sau autoritate omenească. Era 11 și jumătate înainte de miezul nopții când exact deasupra bisericii, dinspre Răsărit spre Apus, s-a arătat o Cruce albă luminoasă, a cărui strălucire, limitându-se numai peste biserică și peste mulțimea credincioșilor, a făcut să dispară cu desăvârșire strălucirea stelelor, lumina biserica și locul din jurul ei, ca și cum s-ar fi îndreptat peste ele un proiector electric. Linia orizontală a acestei Cruci cerești se înclina spre dreapta, iar în partea de jos a liniei verticale se formase o cruce mai mică prin intercalarea unei linii orizontale mai mici.
Acest semn ceresc a fost văzut continuu timp de o jumătate de ceas, după care a început să se stingă puțin câte puțin. Ce a urmat după apariția acestui semn ceresc este cu neputință să fie descris de limbă omenească. Toți credincioșii căzuți în genunchi și plângând de emoție, au început să cânte și să-L slăvească pe Domnul cu o gură și cu o inimă. Organele de ordine și-au uitat de misiunea lor și au aflat în adâncul inimilor lor credința din anii copilăriei lor. Tot locul acela s-a transformat într-un colț al unei alte lumi nepământești. Toți erau cuprinși de o nespusă emoție sfântă și plângeau. Privegherea a continuat și s-a sfârșit în jurul orei 4 dimineața, când tot acel torent de lume a început să se îndrepte spre oraș, povestind la fiecare pas minunea săvârșită în timpul nopții, din pricina căreia toți au fost cuprinși de mare emoție.
Poate vor exista necredincioși, care se vor îndoi de eveniment; poate vor exista aroganți, care vor căuta să explice fenomenul prin autosugestie sau prin alt oarecare pretext forțat, însă argumentele șubrede și ale unora și ale celorlalți, vor fi răsturnate, dacă se ia în considerare faptul că nu este vorba despre un fenomen de moment, ca strălucirea unor stele căzătoare, ci despre un fenomen văzut vreme de mai mult de o jumătate de ceas pe care l-au văzut și l-au admirat continuu mai mult de două mii de oameni.
Din fericire, printre cei care au văzut și au admirat această Cruce cerească luminoasă au fost și organele de ordine și, prin urmare, Biserica și statul au datoria să cerceteze, să constate și să confirme oficial evenimentul.
În afară de aceasta, credem că apariția Crucii cerești în ziua în care se prăznuiește, după vechiul calendar, sărbătoarea Înălțării Cinstitei Cruci, constituie o dovadă în plus trimisă de Dumnezeu despre justețea convingerilor celor ce urmează acest calendar și acordă celor ce cârmuiesc astăzi Biserica o mână de ajutor întinsă de la Dumnezeu pentru revizuirea hotărârii lor anticanonice cu privire la introducerea în Biserica noastră, unilateral, a calendarului gregorian, prin ruperea din Trupul mare al Ortodoxiei”.
Este de prisos să spunem că satana se arată ca înger de lumină în scopul de a-i înșela și a-i îndepărta pe fiii lui Dumnezeu de la Biserică. În istoria noastră bisericească există mii de cazuri de vedenii mincinoase, care se fac spre rupere, cădere, necredință și spre toate cele pe care diavolul le dăruiește cu mână largă celui care se încrede în el.
Dar poate va spune cineva: „Știm că înrâuririle diavolești lasă în inimă tulburare, zăpăceală, frică, în timp ce atunci «toți de o erau cuprinși nespusă emoție sfântă și plângeau». Referitorla aceastaStarețul Paisie spune: „Diavolul este viclean. Gâdilă puțin inima omului și-l face să simtă o plăcere înșelătoare, dându-i impresia că această plăcere este duhovnicească, dumnezeiască. Fură inima și omul crede că merge bine. „Nu am simțit tulburare”, spune el. Da, dar ceea ce a simțit nu este bucuria cea adevărată, cea duhovnicească. Bucuria duhovnicească este ceva ceresc”[1].
Acest fel de experiențe sunt obișnuite în spațiile eretice, unde harismele și vedeniile mincinoase vin unele după altele. Apariții de îngeri, a lui Hristos, de simboluri, de vise, de profeții, de vorbiri în limbi, de vindecări false sunt în programa zilnică a penticostalilor, mormonilor, „harismaticilor”, oculților și ale celorlalți înșelați. (Recent am aflat despre un „preot” vechi-calendarist din preajma Salaminei, care are „harisma”… vorbirii în limbi!!!).
„- Fiul meu, ești sigur că este îngerul lui Dumnezeu cel care ți se arată?
– Sunt sigur! Sunt foarte sigur, Gheronda! Ne rugăm împreună, facem în fiecare zi mii de metanii, discutăm despre viața ce va să fie, despre Rai… Este îngerul meu păzitor.
Diaconul nu putea fi convins. Însă ceea ce-l făcea prudent era încrederea sa în duhovnicul său cel luminat de Dumnezeu. Dar iarăși spunea: «Cum poate diavolul să mă întărească în rugăciune, când el îi războiește pe cei care se roagă?». După multe discuții au fost de acord să facă niște încercări. Să-l încerce pe «îngerul păzitor».
Și Părintele Sava i-a spus:
– De îndată ce va veni, cere-i să spună: «Născătoare de Dumnezeu, Fecioară». Și mai spune-i să facă semnul Crucii.
Însă lucrurile nu sunt așa de ușoare. Când diavolul te-a avut înfășurat în înșelare doi ani întregi, atunci și ochii și urechile ți le înșeală și ți se pare că auzi «Născătoare de Dumnezeu, Fecioară» și că-l vezi cum se însemnează cu semnul Crucii.
La următoarea întâlnire, diaconul, cu o satisfacție lăuntrică ascunsă, i-a vestit duhovnicului:
– Gheronda, lucrurile stau așa cum ți-am spus. Este îngerul lui Dumnezeu. Este îngerul meu păzitor. Și «Născătoare de Dumnezeu, Fecioară» a spus și semnul Crucii l-a făcut”[2].
Evenimentul l-a consemnat ziarul vremii SKRIP. Dar oare aceasta dovedește autenticitatea lui? Dimpotrivă. Potrivit cu mărturia fericitului părinte Haralambie Vasilopulos, în epoca falsei sfinte din Egaleo, Athanasia Kriketu[3], ziarele scriau despre lumina care se arăta la Egaleo. Astăzi este cunoscut tuturor faptul că Athanasia din Egaleo este o „luminătoare” înșelată, iar semnele pe care le prezenta erau consecințele înșelării. Dar să citim cum descrie fericitul arhim. Haralambie evenimentul:
„Într-o vreme ziarele scriau despre o lumină care se arăta la Egaleo și pe care o provoca în chip minunat Athanasia Kriketu. În urma cercetărilor pe care le-am făcut, un inginer a depus următoarea mărturie:
«Urmăream Paraclisul și predica Athanasiei. După aceasta auditorul, noaptea târziu, a pornit să urce colina și să vadă lumina. Într-adevăr, au mers și așteptau înaintea stâncilor. Eu însă urmăream doi tineri care mă băgaseră la bănuieli. Când au ajuns în acel punct, cei doi au mers mai departe în pădure. Am mers și eu după ei, însă ei m-au alungat. Peste puțin timp a început să se arate lumina pe stânci. Era sigur că era provocată de cei doi cu niște proiectoare electrice. Oamenii se închinau la lumină. Se închinau și spuneau tropare din Paraclis. Apoi după o bucată de vreme, i-am văzut pe cei doi că s-au întors. Atunci i-am spus celui de lângă mine:
– Nu o să se mai arate lumina.
– De ce?, m-a întrebat acela.
– Deoarece cei care au provocat-o s-a întors. Iată-i!
Și într-adevăr, lumina nu s-a mai arătat. Există totuși atâția oameni care o consideră sfântă și aleargă la ea»”[4].
Dar oare Dumnezeu a binecuvântat cu o astfel de minune schisma în Biserica Sa? Să nu fie! Oficial schisma a avut loc în anul 1935, când trei arhierei: Hrisostom, fostul Mitropolit al Florinei, Ghermanos al Dimitriadei și Hrisostom al Zakintului și-au asumat conducerea luptei pentru restabilirea vechiului calendar. Mai târziu au purces la hirotonia a patru arhierei:
La 5 Iunie 1935 l-au hirotonit pe Ghermano, episcop al Cicladelor, la 6 Iunie 1935 pe Hristofor, episcop al Megaridei, la 7 Iunie 1935 pe Matei, episcop de Vrestene și la 8 Iunie 1935 pe Policarp, episcop de Diavlia. În felul acesta s-a făcut schisma[5]. După unsprezece ani de la schimbarea calendarului, care s-a făcut la 16 Februarie 1924. Semnul apariției Cinstitei Cruci a avut loc, potrivit mărturiilor, la 14 Septembrie 1925, atunci când nu exista „biserica” celor de pe stil vechi; atunci când Biserica era nedespărțită și Una[6]; atunci când cei trei arhierei erau arhierei ai Bisericii noastre.
Iubite cititor, prin acest articol nu vrem să jignim credința celor ce țin calendarul vechi, ci numai să-i creăm probleme de conștiință cercetătorului bine intenționat. Dacă apariția Cinstitei Cruci ar fi fost de la Dumnezeu, atunci s-ar părea că Dumnezeu a binecuvântat schisma calendaristică. De atunci cei care țin calendarul vechi s-au împărțit în mai mult de 12 grupări-„biserici”. Este cu putință ca Domnul să fi binecuvântat cu un semn Vechiul calendar? Schismele vechi-calendariștilor sunt „schisme pentru ocuparea mitropoliilor, pentru hirotonii, pentru regulamente, pentru editarea enciclicei împotriva noilor buletine, pentru iconografie și alte pricini fără nici o valoare (există până și fracțiunea „Hexagonilor”). Schismele lor interioare, pricinuite fără motiv, dovedesc și nemotivata lor rupere de Biserică. Ușurința cu care îi caracterizează pe ceilalți zeloți drept eretici, arată că au pierdut de multă vreme înțelegerea adevăratei noțiuni de erezie și de schismă bisericească. Poporul simplu a fost cuprins de confuzie, deoarece mereu, fără să-și dea seama, se trezește într-o altă fracțiune. Reședința și Consiliul de conducere a „celor care opun rezistență” s-au creat în urma a trei schisme, care au adus după ele același număr de caterisiri. Ei amintesc de schismele monofiziților, protestanților și a vechilor creștini, care au fost părăsiți de dumnezeiescul Har”[7].
Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „să nu ne luptăm cu umbra și să nu ne vătămăm pe noi înșine în lucruri mari, certându-ne pentru lucruri fără valoare. Pentru că nu constituie crimă să postim în această perioadă sau în alta, ci crimă și mai ales neiertată, vrednică de osândă și pricinuitoare de mare pedeapsă este împărțirea Bisericii, cearta, semănarea dihoniei și continua lipsă noastră de la adunările celor credincioși”.
Păcatul schismei este atât de mare, încât nu se poate ierta nici cu mucenicia. „Nici sângele muceniciei nu poate șterge acesta păcat” (PG 57.250). De aceea Sfântul Luchilian a aruncat pe drum moaștele unui mucenic schismatic[8].
Vechii-calendariști, de atunci de când s-au tăiat pe ei înșiși de la Trupul lui Hristos, nu ne pot arăta NICIUN sfânt, ci numai scindări peste scindări și anateme peste anateme. Ura lor împotriva Bisericii și împotriva Sfinților ei de curând arătați este demonică. Războiul împotriva fericiților Stareți Porfirie, Paisie, Iacov este crâncen și pe toate căile. Din schismatici au ajuns luptători împotriva Duhului. Concluziile să le tragă cititorul…
Sursa: http://www.egolpion.net/8avma_gox.el.aspx#ixzz338ia4FmB
[1] Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească, Vol.III, Partea IV, Cap. 3, Diavolul se arată ca înger de lumină, p. 232.
[2] „ÎNGERUL CARE NU ERA ÎNGER”. Din Cartea „Sava duhovnicul” – Omilie înregistrată a fericitului Părinte Daniil Guvalis.
[3]Athanasia Kriketu-Samari, care s-a născut în 1926 în satul Manolada din județul Ilia, este una dintre cele mai controversate și legendare persoane care au preocupat istoria post-dictatorială a Greciei.
„Sfânta Athanasia din Egaleo” este o femeie analfabetă. A profitat de o rară alergie a pielii, dermografism și la vârsta de 14 ani a început să scrie pe pieptul ei „mesajele Maicii Domnului”, pe care, în continuare, le arăta ca fiind „voia celei pline de Har”. Nu a șovăit chiar să-și însceneze moartea și învierea, povestind tuturor întoarcerea ei din „cealaltă lume”. Athanasia Kriketu, care acum are 82 ani, a dobândit o armată de habotnici din toate păturile sociale. În satul ei toți credeau că este „sfântă”. Faima ei s-a răspândit în toată Grecia, iar potrivnicii ei o făceau de râs uneori în fața altora. A dobândit o avere uriașă prin mijloace dubioase și ori de câte ori era dusă la tribunale, era achitată sărbătorește. Astăzi, la 87 ani, este în cărucior.http://www.gossip-tv.gr/G-Specials/Back-To-the-Future/story/248785/pos-einai-simera-i-agia-athanasia-toy-aigaleo#ixzz33GXEwJSn
[4] „LUMINATELE” SE DESCOPERĂ, Arhim. Haralambie D. Vasilopulos fostul egumen al Sfintei Mănăstiri Petraki, ed. Orthodoxos Typos 1997, http://www.egolpion.com/fotismenes.el.aspx
[5]-6-8 Arhim. Vasilios Bakoyannis, Hristos a fost ortodox, Editura „TERTIOS”, Katerini.
[7] Monahul Vasilie Grigoriatul, POZIȚIA ANTIPATRISTICĂ A ZELOTISMULUI VECHI-CALENDARIST (Răspuns la articolul Preacuviosului Nicolae Dimaras), http://www.egolpion.com/antipaterikoi_zhlwtes.el.aspx.
[2] „ÎNGERUL CARE NU ERA ÎNGER”. Din Cartea „Sava duhovnicul” – Omilie înregistrată a fericitului Părinte Daniil Guvalis.
http://cuvantul-ortodox.ro/vise-vedenii-inchipuiri/
“Printre fiii duhovnicesti ai parintelui Sava era si un diacon roman. Era inca tanar si vietuia in liniste in pustia din jurul micului schit Sfanta Ana.
„Parinte – i-a zis diaconul parintelui Sava intr-o zi, foarte intristat -, rogu-te sa nu uiti s-o pomenesti pe mama mea la Liturghie. A murit acum trei zile.”
Aceste cuvinte i s-au parut parintelui Sava a fi dovada unei biruinte a diavolului. „Batranul” cu discernamant nu s-a tulburat. Aici, vrajmasul, se gandea el, face ceva urat. Vicleanul! Nu se da inapoi de la nimic pentru a insela si a intuneca zidirea lui Dumnezeu.
Fara sa-si arate ingrijorarea, a incercat sa patrunda putin mai adanc in problema.
„- Copilul meu, spune-mi mai multe despre asta. Maine e a treia zi de la moartea mamei tale – ceea ce inseamna ca a murit alaltaieri. Şi a murit in Romania. Cum ai putut afla de moartea ei in doua zile?
A urmat o clipa de tacere.
– Cum? Cum am aflat? – a inceput cu sfiala diaconul. Pai, mi-a spus el…
– Cine ti-a spus?
– Ingerul meu pazitor mi-a spus.
– Ingerul tau pazitor? Ti-ai vazut ingerul?
– Mi s-a dat sa-l vad; nu doar o data sau de doua ori, asta se intampla de doi ani. Mi se arata si e alaturi de mine la rugaciune. Cantam Acatistul impreuna, facem metanii si avem convorbiri duhovnicesti…”
Acesti „doi ani” l-au indurerat foarte mult pe parintele Sava. Doi ani de amagire demonica nu sunt o problema usoara. Sa-l lasi pe vrajmas sa lucreze netulburat la propria ta distrugere, timp de doi ani, este intr-adevar dureros:
„- Şi de ce, copilul meu, nu mi-ai spus nimic in tot acest timp?
– Ingerul mi-a spus ca nu e nevoie!”
Parintele Sava a inteles ca avea de dus o lupta mare. Mai intai trebuia sa-l convinga pe sarmanul diacon ca nu i se arata un inger, si apoi sa fie gata sa infrunte mania demonului. „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si mantuieste-ne pe noi”, se ruga el in taina, din adancul inimii.
„– Copilul meu, esti sigur ca cel ce ti se arata este inger?[5]
– Sunt absolut sigur, preacuvioase parinte. Cu adevarat ne rugam impreuna si facem mii de matanii in fiecare zi. Vorbim despre viata viitoare si despre rai. Este ingerul meu pazitor.”
Diaconul parea neclintit in aceasta convingere, totusi, avea incredere si in de-Dumnezeu-luminatul sau „batran”, lucru care l-a determinat sa se mai gandeasca.
„- Dar – a zis el – cum poate demonul sa ma incurajeze la rugaciune? Diavolul lupta impotriva celor ce se roaga.”
In cele din urma s-au inteles sa-l incerce pe „ingerul pazitor.”
„- Indata ce va veni la tine – a zis parintele Sava – roaga-l sa spuna «Nascatoare-de-Dumnezeu, Fecioara, bucura-te» si sa faca semnul Crucii.”
Dar n-a fost atat de simplu. Dupa ce ai fost invaluit in amagire de cel rau timp de doi ani de zile, atunci chiar si ochii si urechile iti sunt inselate. Te poate face sa-ti inchipui ca auzi „Nascatoare-de-Dumnezeu, Fecioara” si ca vezi semnul Crucii.
La urmatoarea vizita, diaconul a spus duhovnicului cu o bucurie launtrica ascunsa:
„- Cuvioase parinte, totul s-a intamplat precum ai spus. Este un inger al lui Dumnezeu, ingerul meu pazitor. A spus «Nascatoare-de-Dumnezeu, Fecioara» si a facut semnul Crucii.”
Parintele Sava a inteles foarte bine acest lucru – doi ani in slujba vicleanului vrajmas nu puteau fi zadarniciti usor, insa, chiar daca diavolul stia multe viclesuguri, el nu putea sa intreaca intelepciunea lui Dumnezeu care stralucea in de-Dumnezeu-purtatorul „batran.” Acesta s-a intors catre diacon:
„- Asculta aici, copilul meu! Fii cu bagare de seama -vom mai face o ultima incercare, care va lamuri problema. Ingerii lui Dumnezeu pot sa stie orice, pentru ca le descopera Dumnezeu. Dar demonii nu pot, si multe lucruri le sunt ascunse. Esti de acord?
– De acord.
– Daca esti de acord, fii atent ce trebuie sa faci. Chiar acum ma voi gandi la ceva – si s-a gandit la ceva impotriva diavolului – si voi lasa acest gand ascuns in mintea mea. In seara asta, roaga-l pe inger sa-ti spuna la ce m-am gandit. Daca-ti raspunde corect, atunci el este, fara indoiala, de la Dumnezeu. Sa vii sa-mi spui ce s-a intamplat.”
Intorcandu-se la „coliba” sa, diaconul avea un sentiment de neliniste si o presimtire neplacuta. In acelasi timp insa se minuna de excelenta idee a batranului. Acum intreaga poveste va trece printr-un moment hotarator.
In noaptea aceea, cand diaconul i-a cerut ingerului sa rezolve problema, fata lui luminoasa de inger i-a fost brazdata de o usoara tulburare. Parea ca se afla in incurcatura.
„- Dar, iubitul meu parinte, de ce te intereseaza pe tine, care esti un om superior, gandurile unui muritor? Te injosesti pe tine insuti – este o dorinta nedemna. Nu vrei mai bine sa-ti arat in seara asta iadul si raiul sau slava Maicii Domnului?
Insa, diaconul, care incepuse sa banuiasca ceva, a staruit:
– Fac ascultare fata de duhovnicul meu. Spune-mi la ce s-a gandit.”
Ingerul o sucea si o invartea, incercand sa schimbe vorba, insa diaconul il intorcea cu insistenta la subiect. In plus, aceasta eschivare nu facea deloc impresie buna.
„- Trebuie sa-mi spui la ce s-a gandit duhovnicul. E un lucru simplu. Nu stii?
– Ai grija, diacone. Cu acest moft esti in primejdie de a pierde bunavointa mea.
– Nu stiu, eu te intreb ceva usor. Pentru ultima data te intreb: stii sau nu stii la ce s-a gandit parintele Sava?”
In clipa aceea si-a lepadat infatisarea stralucitoare si a luat o forma infricosatoare. Scrasnea din dinti si urla cu o voce de fiara salbatica turbata:
„- Esti pierdut, ticalosule! Maine pe vremea asta vei arde in focul iadului! Te vom chinui si te vom distruge!”
Dupa acestea diaconul a ramas singur, singur si daramat. Toata dulceata celor doi ani de vedenii pe care le avusese nu putea acoperi durerea de acum. Daca n-ar fi fost sprijinit de rugaciunile duhovnicului sau, care in acel moment priveghea si se ruga pentru el, si-ar fi iesit din minti. Abia dupa cateva ore a putut sa se adune si sa stea in picioare. Nu mai putea ramane in coliba. Nu se mai simtea in siguranta nicaieri decat numai langa duhovnicul sau. Tot timpul ii rasuna in urechi amenintarea: «Maine pe vremea asta vei fi in iad.» Groaza i-a patruns pana in maduva oaselor.
A reusit sa ajunga la „coliba” Invierii. S-a agatat de rasa «batranului» si nu-i mai dadea drumul nici macar o clipa. Chiar si atunci cand „batranul” era nevoit sa doarma putina vreme, diaconul cel ingrozit se afla langa el!
„- Nu te teme, copilul meu. Linisteste-te.
– Cum sa nu ma tem, parinte, cand ceasul se apropie? Vai, ceasul cand ma vor lua e aproape! Oh! Se apropie ceasul cand ma vor lua, Hristoase al meu, scapa-ma!”
Şi, intr-adevar, la ora stabilita duhurile rele au navalit cu violenta. Strigate de groaza si disperare se auzeau din gura diaconului:
„- Scapa-ma, parinte! Sunt pierdut, ma iau cu ei! Scapa-ma!”
Parintele Sava a cazut cu fata la pamant si s-a rugat Domnului cu durere si lacrimi sa miluiasca pe robul Sau si sa certe pe demonii cei rai. Rugaciunea lui a fost ascultata si nefericitul diacon a fost salvat «din gura leului».
Astfel s-a incheiat tragedia – o tragedie foarte instructiva, intr-adevar, vedeniile si aparitiile ascund multe primejdii! Atunci cand nu descoperim la spovedanie intreaga noastra lume interioara, vrajmasul poate face cu noi tot ce ii place. Cat de pretios e un duhovnic iscusit!
Dar povestea inca nu s-a terminat: Cu timpul, cu ajutorul povetelor parintelui Sava, diaconul s-a linistit. Viata lui duhovniceasca a evoluat normal. Mai tarziu a fost hirotonit preot si s-a distins mereu prin evlavia sa. Cu toate acestea, anii de inselare demonica au lasat urme neplacute. Vedeti, diavolul dobandise un anumit drept asupra lui. Oare degeaba ii oferise acele vedenii incantatoare? Astfel, chiar daca venise la Sfantul Munte din tinerete si crescuse intr-un mediu ingeresc – cum se zice – a fost chinuit tot restul vietii sale de felurite si grele ispite. Toti parintii cei cu discernamant au vazut in acestea urmele celor doi ani de colaborare cu ingerul inchipuit”.
(Duhovnicul Sava, [din “Darurile Sfantului Duh”, editura Sophia, 2006])
[…]
[5] „Daca doresti sa vezi ingeri esti intr-o mare inselare, nu ai nici un merit, nu inseamna nimic. Dar a-ti vedea pacatele inseamna ca te asemeni cu Hristos si cu sfintii. Ingerii nu se arata fiindca vrei tu, poate nici nu-i un inger bun… Se spune ca un frate a vazut in chilie pe satana prefacandu-se in chipul lui Hristos. Si «hristos» ii zice: «Eu sunt hristos, inchina-te mie!». Iar el a raspuns: «Toata viata m-am inchinat lui Hristos. Cine esti tu de nu stii?». Si satana a disparut. Deci cine vrea sa vada e slab, cine doreste sa traiasca prin credinta este un traitor autentic.” (Arhimandritul Arsenie Papacioc)
Russian cross (religion)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_cross_(religion)
Crucea Rusească (religie)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_cross_(religion)
Elder Ephraim of Arizona Exposes Old Calendarism
https://johnsanidopoulos.com/2016/03/elder-ephraim-of-arizona-exposes-old.html
Starețul Efrem din Arizona demască Vechiul Calendarism
Auxentios al Foticeii și Chrysostomos de Etnadespre “«Iisus Hristoși» în Iisus Hristos”
Auxentios al Foticeii, Lumina Sfântă de Paște de la Ierusalim, Editura Deisis, Sibiu, 2012, pp. 186-187:
Afirmația lui Chrysostomos de Etna “«Iisus Hristoși» în Iisus Hristos” este o erezie monofizită.
Sfântul Ioan Damaschin în Dogmatica, CARTEA A TREIA, CAPITOLUL III, Despre cele două firi, contra monofiziților, spune:
Despre “părtășia la firea dumnezeiască” a stiliștilor (în paranteze sunt comentariile stiliștilor):
http://catacombeleortodoxiei.ro/index.php/editorial/133-arhiva-revistei/cuprins/138-editorial-nr-19
Adevărul despre “părtășia la firea Dumnezeiască”
https://pemptousia.ro/2014/08/imnografia-schimbarii-la-fata-si-surparea-amagirilor-si-a-eresurilor/
Eu nu aș face așa un proces de intenție. Afirmațiile alea sunt la limită, cred că pot fi înțelese și ortodox.
La ei problema reală este calendarul și cam atât.
Aceasta stilista sustine ca Sf Calinic de la Cernica nu ar fi semnat la un sinod despre schimbarea calendarului…
I-am cerut ori minutul dintr-un video cu viata Sfantului ori pagina din viata Sfantului unde sa fi spus el ca cu cei faradelege nu se va insoti…Desigur ca dupa ce imi da sursa(daca…)trebuie verificat contextul.
Ce puteti spune drept contra-argument la aceasta?Este o problema secundara totusi …
Din cate am cercetat eu,era vorba de calendarul gregorian si nu le putem pune pe amandoua intr-o oala din cauza canonului 1 Antiohia.
Anateme impotriva schimbarii calendarului nu sunt si au existat motive astronomice pentru schimbarea din Iulian in Iulian indreptat.
Uite ce scrie un blog despre Sf Calinic de Cernica
Reforma calendarului a fost făcută de papa Grigorie al-XIII-lea în anul 1582, fiind impusă şi Bisericii Rasaritului. Dar de fiecare dată, aceste încercări au fost respinse cu hotărâre, fiind considerate abateri de la Tradiţia Ortodoxiei, abateri condamnate aspru de anatema stabilită de Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi la Sinoadele Ecumenice.
În timpul acestor frământări nici Biserica Ortodoxă Română n-a scăpat de aceste ispitiri din partea Apusului. Aşa se face că în anul 1864, Alexandru Ioan Cuza a convocat un Sinod bisericesc unde a recomandat schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. La Sinod a fost prezent şi Sfâtul Ierarh Calinic de la Cernica şi el a fost unul dintre cei mai vajnici luptători pentru biruinţa adevărului şi păstrarea adevăratei credinţe. S-a opus categoric acestei inovaţii şi părăsind sala Sinodului a spus: „Iară eu, cu cei fărădelege nu mă voi socoti !”. În acest fel domnitorul n-a reuşit atunci să introducă această recomandare impusa de francmasoni.
Sursa: „65 de ani de persecuţie a Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, Octombrie 1924 – Decembrie 1989”
Totusi care Sf parinti au considerat o abatere schimbarea calendarului si care Sinoade se opun calendarului Iulian indreptat si de ce pentru ei gregorian si Iulian indreptat sunt acelasi lucru?!
Cred că se înțelege că nu există Sinoade care să fi condamnat schimbarea calendarului. Ea nu s-a făcut corect și au fost mulți Părinți care s-au opus pe bună dreptate, printre care și Sf. Calinic de la Cernica. Nu știu să o fi făcut cu vehemență, dar s-a opus.
Există o opoziție față de acțiunile papei pentru că sunt făcute în stil prozelitist și, de aceea, nu se dorește implementarea calendarului gregorian pentru a nu fi un semn de supunere a Ortodoxiei în fața papistașilor. Însă această împotrivire este dusă de unii la extrem. Nu ne opunem pentru că ar fi rele observațiile astronomice, ci pentru a nu primi și influențe catolice, atât.
https://theodosie.ro/2020/08/26/calendarul-bisericesc-1-primele-incercari-de-schimbare-in-romania-din-sec-xix/
Vechii calendariști zelotiști și minciuna Manuscrisului 772
https://pemptousia.ro/2014/01/vechii-calendaristi-zelotisti-si-minciuna-manuscrisului-772/
Problema asta cu revenirea la calendarul vechi trebuia rezolvata in Creta (intrucat numai pe cale sinodala se putea rezolva) dar scopul acolo a fost cu totul altul, acum ca ne convine sau nu, schimbarea calendarului avea sa fie piatra de temelie a pan ereziei ecumeniste