Patriarhul Alexandriei slujind împreună cu Mitropolitul Onufrie

Decizia Patriarhului Teodor al Alexandriei de a pomeni în diptice pe Epifanie Dumenko drept Întâistătător al Bisericii din Ucraina („autocefală”) a venit pe neașteptate, fără o decizie sinodală anterioară, fără semne prevestitoare, ba chiar pe fondul unor declarații de susținere a Mitropolitului canonic Onufrie din Ucraina.

Nu trebuie să uităm că în septembrie anul trecut, Patriarhul Teodor a făcut o vizită îndelungată în Ucraina, unde a slujit împreună cu Biserica Ortodoxă canonică de aici la Odesa, ba chiar a făcut declarații prin care își manifesta sprijinul pentru Mitropolitul Onufrie în contrapondere cu schismaticii locali.

Ulterior, a participat cu alți 3 Întâistătători la un demers de mediere a problemei ucrainene și a afișat mereu o simpatie față de credincioșii ortodocși canonici din Ucraina. Declarațiile sale, e drept, au trădat o notă de negociere și interes politic, totuși s-a păstrat mereu în limitele canoanelor ortodoxe.

Nu putem să nu remarcăm că această Patriarhie este una mică, deși de tradiție veche. Ea se găsește înconjurată de monofiziți și musulmani, fiind estimată la 250.000 de membri. Este de văzut ce impact va putea să aibă pe viitor. Mă refer aici că întreruperea comuniunii rușilor cei care au recunoscut pe schismatici a început să fie resimțită abia când a venit vorba de Grecia. Anterior, în privința Constantinopolului, care practic nu are decât diasporă, aproape nimeni nu a resimțit această problemă, în afară de Sfântul Munte. Probabil că în privința Alexandriei lucrurile vor fi și mai simple.

Trecând peste aceste aspecte, este de urmărit evoluția viitoare a lucrurilor. Chiar săptămâna aceasta Patriarhul Teodor va fi prezent în Cipru, la Limassol, unde va fi cinstit ocrotitorul orașului, Sf. Ioan cel Milostiv. Va pomeni și acolo pe Epifanie în diptice? Cum vor reacționa ierarhii locali? Deja aceștia i-au cerut să nu facă acest lucru, potrivit unor informații ale agenției Romfea.gr, deja i s-a cerut să nu facă acest lucru la slujbele din Cipru. Mitropolitul local Atanasie de Limassol și-a exprimat deja poziția pe tema ucraineană. De aceea acesta va fi un moment important. Deși va fi prezent Patriarhul și la onomastica Arhiepiscopului Hrisostom al Ciprului, acolo se pare că nu va sluji.

Romfea.gr: Patriarhul Alexandriei: „După propria noastră recunoaștere, începe soluționarea problemei din Ucraina”

Mai există unele declarații de ultim moment, care confirmă informațiile că i s-a cerut să nu pomenească pe schismatici în Cipru. La această problemă a replicat: «Nu pot să vă răspund pentru că trebuie întâi să dezbat cu Preafericitul (Hristostom al Ciprului)».

De asemenea, crede că Patriarhul Moscovei nu va înceta să-l pomenească, spunând că, «precum spune și înțeleptul Arhiepiscop al Ciprului, nu este o măsură să taie pomenirea Întâistătătorilor și îndeosebi a Patriarhiilor străvechi». «Cursul întregii Biserici, precum și cursul Bisericilor mai noi s-a bazat pe Patriarhiile străvechi și pe Biserica Ciprului, în Pentarhie (cele cinci Patriarhii)», a adăugat acesta.

Însă principala declarație a fost aceasta: «Din clipa în care Patriarhul Alexandriei a recunoscut Biserica autocefală a Ucrainei, adică Tomosul pe care i l-a dat ca Biserică Mamă Patriarhia noastră Ecumenică, să știți că începe soluționarea problemei, a unei probleme care chinuie Biserica noastră». La întrebarea că lucrurile merg spre schismă, nu spre soluționare, Patriarhul a declarat: «Nu nu fi schismă! Cred că, după intervenția noastră care a urmat Patriarhia Ecumenică, vor urma și alte Biserici. În final, vom sta noi singuri, cu frică de Dumnezeu și dragoste, să rezolvăm problema».

«O Biserică ce vrea autocefalie trebuie să o primească și ei înșiși vor vedea că nu devine diferită», a încheiat Întâistătătorul Bisericii Alexandriei.

Translate page >>
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x