În contextul în care IPS Teodosie al Tomisului oferă credincioșilor posibilitatea de a participa la slujba Învierii săvârșită de odovania acestui Praznic (26 mai) pentru că nu au avut posibilitatea de a participa chiar în ziua de Paști la slujbe, iată că și Biserica Greacă face același lucru. Chiar Arhiepiscopul Ieronim va oficia slujba începând cu ora 21.

Desigur că există unele mici diferențe, care trebuie punctate. Foarte mulți l-au acuzat pe IPS Teodosie de încălcarea canoanelor și a legilor fără să aibă nici o acoperire în declarațiile lor. Singurul lucru care trebuie accentuat este că nu se face slujba Învierii, ci a odovaniei (încheierea praznicului). Este, practic, o retrăire, nu o sărbătorire a Paștilor. Tipicul bisericesc nu prevede repetarea slujbei, dar există unele recomandări mai moderne (tipice bisericești din ultimul secol) de a fi săvârșită întocmai. Acestea nu sunt normative cu adevărat pentru cultul ortodox, dar pot fi luate în considerare, îndeosebi în contextul acestui an, în care am fost văduviți de participarea la slujbe și de trăirea liturgică a Patimilor și Învierii Domnului.

Arhiepiscopia Atenei a emis următorul comunicat:

Către întregul cler și frățiile monahale din Sfânta noastră Arhiepiscopie

„Prin prezenta vă facem cunoscut că Marți, 26 mai a.c., va avea loc dumnezeiasca Liturghie de seară – de la ora 9.00 p.m. până la 1.00 a.m. – în catedrala din Atena „BUNA-VESTIRE A MAICII DOMNULUI”, în care se vor săvârși sfintele slujbe ale Vecerniei și Utreniei, precum și dumnezeiasca Liturghie pentru Odovania Praznicului Paștelui, slujind și prezidând Preafericitul Arhipăstor al nostru, Arhiepiscopul Ieronim II al Atenei și a toată Grecia.

De asemenea, vă îndemnăm să săvârșiți, unde este posibil, dumnezeieștile Liturghii pentru Odovania Praznicului Paștelui pentru ușurarea credincioșilor care lucrează.

Este de la sine înțeles că în acest mod este oferit prilejul pliromei creștine, care, din cauza epidemiei dezlănțuite, a fost lipsită de participarea la Sfintele Taine la „Praznicul Praznicelor”, să guste din unduirile (valurile sau vinul) acestei Sfinte slujbe și să retrăiască bucuria pascală.

Translate page >>
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x