Dacă în alți ani erau mai prezente ispitele de a sărbători Crăciunul cu mâncare și voie bună lumească, acum praznicul Nașterii Domnului este umbrit de fricile omenești generate de pandemia de coronavirus și de restricțiile care ne urmăresc de aproape un an. În orice caz, îndemnurile Sfântului Grigorie Teologul sunt la fel de actuale, chiar dacă devin mai mult o mângâiere decât mustrare și povățuire. Atmosfera de fiecare dată când prăznuim nașterea Pruncului Hristos constă în conștientizarea marilor bunătăți duhovnicești aduse nouă prin întruparea Mântuitorului.

Sf. Grigorie Teologul:

„Să prăznuim nu cu sărbători publice, ci în chip dumnezeiesc! Nu înveșmânta intrările și drumurile, ci sufletul tău! Nu organiza petreceri, nici să nu mergi la chefuri și la beții, care se fac pricini de multe rele, ci ia parte la sărbătoarea cerească unde îngerii dănțuiesc și cântă.

Nu-ți sătura ochii și urechile cu auziri și vederi, ci aleargă împreună cu păstorii să vezi minunea. Nu-ți umple pântecele cu mâncare în surplus, ci gustă pâinea cerească a Euharistiei. Să nu te îmbraci cu haine scumpe și să nu folosești farduri care fac frumusețea naturală să fie mincinoasă, ci hainele curate ale virtuților!”

Hristos Se naște, slăviți-L!
Sărbători cu pace și bucurii duhovnicești tuturor!

Translate page >>
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x