Patriarhul Bartolomeu se află în vizită de sâmbătă în Sfântul Munte. Curios este că înaintea sa a mers în peninsulă Consulul General al SUA, lucru ce întregește șirul de mărturii că există o serie de presiuni politice asupra mediului bisericesc, îndeosebi cel grecesc, pentru a fi recunoscută autocefalia acordată schismaticilor ucraineni. Este explicabilă această presiune prin prisma opoziției Rusiei față de interesele geopolitice americane, dar mai ales față de emancipările culturale legate îndeosebi de LGBT și alte subiecte religioase în general.

Există multe informații efervescente despre vizita din Sfântul Munte, totuși situația nu pare să fie așa cum și-a dorit-o acesta. Există și articole care prezintă alte detalii cu privire la primirea de care a avut parte:

„O mare dezinformare predomină despre vizita Patriarhului în Sfântul Munte. Se prezintă pe diferite pagini de internet că chipurile «Sfântului Munte în bloc l-a primit pe Patriarhul Bartolomeu».
Adevărul este complet diferit: Sfânta Chinotită a celor 20 de Sfinte Mănăstiri nu a acceptat convocarea Mănăstirii Xenofont de a lua parte la slujirea patriarhală din chiriacon (biserica mare a Mănăstirii), unde Patriarhul a pomenit pe Epifanie. Au slujit împreună numai 7 egumeni de Mănăstiri (Vatopedi, Hilandar, Dionisiu, Simonos Petra, Iviru, Stavronichita și Pantocrator), cu toate că Mănăstirea a chemat pe toți egumenii într-un efort de a arăta că tot Sfântul Munte este aici.
La primirea Patriarhului la Careia au lipsit egumenii Mănăstirilor Caracalu, Xeropotamu, Sfântul Pavel și Constamonitu.
Mai ales Mănăstirea Constamonitu nu a trimis nici un delegat. Cu toate acestea, paginile de internet scriu: «Sfântul Munte l-a primit în bloc pe Patriarhul Bartolomeu și cele 20 de Mănăstiri au fost de față». Dimpotrivă, au fost prezenți 100 de polițiști cu câini antrenați.”

Totuși trebuie remarcat că nu a fost chiar atât de ignorat. Dimpotrivă, printre altele, Patriarhul a fost primit la Mănăstirea Vatopedi și a fost declarat ctitor duhovnicesc al ei.

Translate page >>
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x