Patriarhul Chiril, Patriarhul Porfirie și Arhiepiscopul Ștefan (Foto: Βήμα Ορθοδοξίας)

ΒήμαΟρθοδοξίας.gr: Chiril al Moscovei: A recunoscut «Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia de Ahrida»

Pe 25 august 2022, pe parcursul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost transmis mesajul Sanctității Sale Patriarhul Chiril al Moscovei și a toată Rusia în legătură cu acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Macedonene – Arhiepiscopia de Ahrida de către Biserica Ortodoxă Sârbă.

Sinodul a decis să mulțumească Domnului Dumnezeu pentru soluționarea chestiunii statutului Bisericii Ortodoxe a Macedoniei de Nord – Arhiepiscopia de Ohrida ca Biserică soră autocefală, înscriind în sfintele diptice numele Întâistătătorului ei, Preafericitului Arhiepiscop Ștefan de Ahrida și Macedonia.

Membrii Sinodului și-au exprimat nădejdea că cei mai noi în familia Bisericilor Ortodoxe autocefale, Biserica Ortodoxă Macedoneană, Arhiepiscopia de Ahrida, vor păzi statornic sfânta credință ortodoxă în curăție și neprihănire și vor fi fideli tradiției canonice ortodoxe.

Participanții au decis, de asemenea, să aducă la cunoștința Sanctității Sale, Patriarhul Porfirie al Serbiei și Preafericitului Arhiepiscop Ștefan de Arhida și Macedonia decizia Sfântului Sinod.

Nota noastră: Această recunoaștere a autocefaliei macedonene vine în urma demersurilor Patriarhiei Sârbe, din care s-a desprins noua Biserică. Deși Patriarhul Ecumenic a fost primul care i-a primit în comuniune după o schismă de câteva decenii, Belgradul a fost cel care a avut cu adevărat inițiativa. Este vorba de un proces mai amplu, la care trebuie să participe și să-și spună cuvântul toate Bisericile Ortodoxe Locale autocefale.

Nu doar recunoașterea autocefaliei este pusă spre aprobare, ci și numele viitoarei Biserici. Grecii nu doresc să accepte ca în titulatura oficială termeni ce ar deriva din numele țării „Macedonia”. În această conjunctură, este posibil ca Moscova să fi urmărit prin decizia sa să rănească orgoliile elene, ca un răspuns la recunoașterea de către aceștia a schismaticilor ucraineni. În plus, recunoașterea aceasta este o contrabalansare corectă a modului papist în care Fanarul a intervenit în Ucraina și a făcut pe schismaticii de acolo autocefali, provocând o rană gravă în trupul Ortodoxiei.

Translate page >>
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x